Här kan du läsa senaste nytt. Både om de finansiella marknaderna, och om nya verktyg med mera på vår sajt.

2013-12-18

Kommentar: Ingves är ute och cyklar

Dagens Industris krönikör är kritisk till hur Stefan Ingves agerar. Under lång tid har han försökt tydliggöra vikten av långsiktighet. Nu var det en enskild månadssiffra som visade läge inflation som fällde avgörandet när det gäller styrräntan.

Läs hela


2013-12-17

Stefan Ingves sänker styrräntan

Riksbanken gör som många experter föreslagit och sänker styrräntan med 0,25 procentenheter. Stefan Ingves har tagit intryck av det låga inflationstrycket. Det är den första räntesänkningen på ett år.

Läs hela


2013-12-12

Kommentar: press på Ingves att sänka

Inflationen var även i november klart lägre än Riksbankens prognos. Dessutom steg arbetslösheten oväntat. Det ökar trycket på Riksbanken att sänka räntan, skriver di.se i en kommentar.

Läs hela


2013-12-06

Expert: bolånen växer för långsamt

De svenska bolåneskulderna på dryga 2 300 miljarder kronor växer för sakta anser demografen Maria Pleiborn i ett kontroversiellt utspel. Hon säger till di.se att en tillväxt på 7 till 8 procent är en ”lagom nivå”.

Läs hela


2013-11-26

Så ser den svenske bolånaren ut

Bara 2,5 procent av befolkningen har en skuld på mer än 1,8 miljoner kronor. Det innebär att det bara är omkring 200 000 svenskar som har de riktigt stora bolånen och de är koncentrerade till storstädernas höginkomsttagare, enligt regeringens utredare, skriver di.se

Läs hela


2013-11-21

Swedbank backar om räntehöjning

Swedbank har kovänt om förra veckans aviserade höjning av boräntan. Efter kundflykt drar banken tillbaka sitt beslut. Aktiemarknaden reagerade och sänkte börskursen, skriver di.se

Läs hela


2013-11-12

Marknaden tror på en sänkning av räntan

I förra veckan sänkte den europeiska centralbanken, ECB, styrräntan. I dag presenterade SCB siffror som visar att inflationen i oktober var minus 0,1 procent. Nyheten gav starka reaktioner på marknaden och nu är det öppen fråga om Riksbanken ska sänka styrräntan, skriver di.se.

Läs hela


2013-11-07

Kommentar: Svårare för Ingves att höja

Den europeiska centralbankens sänkning av räntan till 0,25 procent gör att det mesta av räntekrutet har brunnit av. Lite finns dock kvar och dessutom kan centralbanken ta till andra åtgärder. För svensk del gör ECB:s manöver att det blir svårare för Riksbanken att höja, skriver di.se i en kommentar.

Läs hela


2013-11-06

Bolån splittrar Riksbankens direktion

Frågan om det finns anledning att oroa sig för svenska hushålls skuldsättning, eller inte, splittrar Riksbanksdirektionen, visar protokollet från det senaste sammanträdet, skriver di.se.

Läs hela


2013-10-29

Bankexpert: bra läge att binda räntan

”De bundna räntorna är nere på historiskt låga nivåer. För hushåll som funderar på att binda delar av sina bolån kan det fortfarande vara intressant”, skriver Nordeas chefsekonom Annika Winsth i ett marknadsbrev. Hon spår, enligt di.se, att Riksbanken avvaktar med att höja räntan till september 2014.

Läs hela


2013-10-24

Stefan Ingves låter räntan ligga still

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 1 procent, helt i linje med förhandstipsen. Det är för femte gången i rad som räntan ligger still. Senaste beslutet att ändra räntan var en sänkning i december 2012.

Läs hela


2013-10-22

Expertpanel: Sänk räntan, Ingves!

Svensk och internationell ekonomin har försvagats något den senaste tiden. Samtidigt är inflationen låg och arbetslösheten hög. Dagens Industris skuggdirektion upprepar därför sitt budskap: sänk räntan, Ingves!

Läs hela


2013-10-21

Experter: styrräntan ligger still

Reporäntan kommer att ligga kvar på en procent även efter torsdag då Riksbanken meddelar sitt räntebesked. Så ser Riksbankens prognos ut, och inget har hänt den senaste tiden som kan ha ändrat den bedömningen. Det är den samstämmiga bild som ekonomer ger enligt. di.se.

Läs hela


2013-10-14

FI vill att bolånekunder amorterar

Finansinspektionen, FI, vill att bankerna ska erbjuda hushållen individuella amorteringsplaner. Syftet är att hushållen ska ta ställning till amortering genom att bankerna tydligt visar hur amortering påverkar hushållens ekonomi på lång sikt, skriver di.se

Läs hela


2013-10-13

Bopriser fortsätter upp trots bolånetak

Priserna på bostadsrätter fortsätter att stiga i så gott som hela landet. De som följer marknaden räknar med fortsatta prisökningar. Enligt mäklare har lånetaket inte haft någon effekt, skriver dn.se

Läs hela


2013-10-02

Fack jagar billigare bolån för medlemmar

SEB är på väg att tappa greppet om tusentals intressanta bolånekunder. TCO har redan inlett diskussioner med en annan bank. Målet är att få bättre avtal för sina medlemmar. Och Saco är redo att följa efter, skriver di.se

Läs hela


2013-09-25

Dubbla budskap om amortering från SEB

Storbanken SEB profilerar sig gärna som ansvarstagande med högre krav på amortering än andra banker. Men för bolånekunder som vill amortera ännu snabbare är det stopp, skriver di.se.

Läs hela


2013-09-17

Förslag: Bolånen ska bli mindre hemliga

Bankerna måste motivera den boränta de erbjuder kunderna, föreslår Finansinspektionen. De ska inte kunna gömma sig bakom begrepp som helkund eller ökade upplåningskostnader. Banken ska visa kunden svart på vitt om siffrorna, skriver di.se.

Läs hela


2013-09-11

FI vill bromsa bankernas utlåning

Finansinspektionen ser ett behov att bromsa bankernas utlåning.?”Krediterna växer lite mer än den svenska ekonomin i stort, så man skulle behöva någon typ av begränsning.”, säger generaldirektör Martin Andersson till di.se.

Läs hela


2013-09-09

Pressen att amortera bolånen ökar

Trots press från Riksbanken blir det inget obligatoriskt krav att amortera bostadslån. Men bolånekunder bör ändå ställa in sig på att pressen ökar på dem att amortera, skriver dn.se.

Läs hela


2013-09-04

Räkna med att bolånen blir dyrare

När de långa marknadsräntorna stiger blir också bolånen dyrare. ”Man ska vara beredd på högre räntekostnader framöver”, säger familjeekonomen Bodil Hallin till dn.se

Läs hela


2013-08-27

Experternas råd: bind boräntan

Riksbankens lust att höja reporäntan kan minska med nya regler och de flesta proffs tror inte att direktionen höjer räntan i nästa vecka. Men experterna tycker ändå inte att hushållen enbart ska ha rörliga bolån, skriver di.se

Läs hela


2013-08-22

Expert: Hög tid att binda räntan

De flesta ger rådet att ligga kvar med rörlig ränta. Men Dagens Industris expert tycker precis tvärtom: nu är det läge att binda boräntan.

Läs hela


2013-08-15

Dyrt att binda bolåneräntan

Bolånekunder som har bundit sina räntor det senaste årtiondet stället för att ha rörliga räntor, kan ha förlorat upp till 1,3 miljoner kronor. Det visar en ny uträkning från internetbanken Nordnet, skriver SvD.

Läs hela


2013-08-09

Storbank har billigaste boräntan

Nordea har i sommar seglat upp som den billigaste bolånebanken. Det innebär ett stort trendskifte på den svenska bankmarknaden. Och enligt Nordeas nya Sverigechef har det lett till en tillströmning av nya kunder, skriver SvD.

Läs hela


2013-07-12

Nu sänks bolåneräntorna

SBAB sänkte på fredagen sina boräntor med bindningstider på tre månader och ett år. Tidigare i veckan sänkte Länsförsäkringar också sina bolåneräntor med korta bindningstider, skriver di.se

Läs hela


2013-07-03

Riksbanken låter räntan ligga still

Stefan Ingves lämnar styrräntan oförändrad på 1,00 procent. Nivån gäller till nästa penningpolitiska möte. Enligt SME Direkts enkät bland 12 analytiker räknade samtliga med att styrräntan skulle lämnas oförändrad.

Läs hela


2013-07-02

Expertpanel: Sänk styrräntan

Sänk styrräntan med en kvarts procentenhet är budskapet från Dagens Industris så kallade skuggdirektion. Men expertpanelen är splittrad: två ledamöter vill ha en dubbelt så stor sänkning och en vill behålla räntan på 1 procent.

Läs hela


2013-07-01

Viktig siffra inför Ingves räntebesked

Utlåningen till svenska hushåll ökade med 4,7 procent i maj visar färsk statistik från SCB. Siffran är för hög för att Riksbanken ska våga sänka räntan i veckan spår SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, skriver svd.se

Läs hela


2013-06-26

Flera banker höjer sina boräntor

Igår höjde Länsförsäkringar räntor på sina bolån. I dag följer Handelsbanken och Swedbank efter och höjer med motiveringen att finansieringskostnader stigit. ”Det var nödvändigt att göra någonting”, säger Peter Borsos på Swedbank, skriver svd.se.

Läs hela


2013-06-25

Här är banken som höjer bolåneräntan

Länsförsäkringar höjer räntorna på bolån med mellan 0,05 och 0,35 procentenheter, beroende på lånets bindningstid, skriver svd.se.

Läs hela


2013-06-18

Förslag: Dumpa bolånet utan kostnad

Ett nytt lagförslag ska göra det möjligt för många bolånetagare att hoppa mellan bundna ränteavtal – utan att det kostar. ”Jag tror att bankerna kommer att sätta i halsen när de ser det här”, säger Stefan Yard, professor i företagsekonomi, till di.se

Läs hela


2013-06-11

Ingves färdig med räntesänkningar

Riksbanken kommer sannolikt lämna räntan oförändrad i juli. Det tror Nordeas ekonomer i en färsk konjunkturprognos. Men det är ”otroligt svårt” att göra en bedömning om vad Riksbanken kommer att ta för beslut på grund av bankens fokus på hushållens skuldsättning, skriver di.se

Läs hela


2013-06-10

Högt spel bli helkund i banken

Den som försöker förhandla om boräntan möts ofta av kravet på att bli helkund hos banken för att få bättre ränterabatt. Räkna noga på effekterna för hela ekonomin — i längden kan det kosta mer än det smakar. Vad som ingår i begreppet helkund kan variera, från att ha sitt lönekonto i banken till att flytta hela sitt pensionssparande.

Läs hela


2013-06-04

Proffs tror på bolånefest i storbank

Morgan Stanley skriver i en analys att prissänkningar på bolån indikerar att konkurrensen på den svenska bolånemarknaden ökar. För försvara sin marknadsandel väntas Swedbank sänka räntorna rejält, skriver di.se

Läs hela


2013-05-28

Så mycket tjänar banken på bolånet

Bankernas marginaler på nytecknade bolån sjönk i början på året tillbaka något från 2012 års rekordnoteringarna. Ett lån på två miljoner ger nu banken i snitt 12 400 kronor i ren vinst, skriver di.se

Läs hela


2013-05-23

Nordea spår att bolånen blir dyrare

Finansinspektionen beslutade tidigare i veckan att införa ett så kallat riskviktsgolv för bolån på 15 procent. Enligt Nordeas vd Christian Clausen kommer det att leda till dyrare bolån för de svenska hushållen, skriver di.se

Läs hela


2013-05-22

Flera storbanker sänker sina boräntor

Idag följde två andra banker Nordeas exempel från förra veckan och sänkte flera av sina boräntor. Bankerna det handlar om är SBAB och Länsförsäkringar, skriver di.se

Läs hela


2013-05-21

Storbanks räntesänkning förvånar

Nordea gjorde i förra veckan en både oväntad och stor sänkning av boräntan. De flesta av bankens boräntor sänktes med 0,2 procentenheter. Ingen av konkurrenterna har följt efter. Aftonbladets privatekonomiska expert är förvånad: ”Vad vet Nordea som de andra bankerna inte vet?”

Läs hela


2013-05-15

Låg inflation talar för sänkt ränta

Inflationen hamnade en bra bit under förväntningarna i april. Det ökar tycket på Riksbanken att sänka styrräntan, skriver svd.se

Läs hela


2013-05-13

Så får du bolån utan ett fast jobb

Utan fast anställning - inget bolån. Det är vad de flesta tror gäller på banken. Men det behöver inte var nobben direkt. Ingen av de fyra storbankerna säger tvärnej till kunder som saknar fasta jobb, skriver dn.se.

Läs hela


2013-05-13

Hushållen räknar med stigande bopriser

En majoritet av de svenska hushållen tror på stigande bostadspriser. Bara 13 procent av de tillfrågade i SEBs så kallade boprisindikator för maj månad tror att priserna faller, skriver svd.se.

Läs hela


2013-05-09

Storbank jagar nya bolånekunder

Swedbank har tappat marknad på bolån de senaste åren men nu ska det bli stopp för det. I helgen går banken går till offensiv för att vända utvecklingen och startskottet är en stor annonskampanj som nu drar igång, skriver SvD.

Läs hela


2013-05-02

Rekordlåg ränta i Europa

Den Europeiska centralbanken, ECB, sänkte idag styrräntan till rekordlåga 0,50 procent. Senast räntan ändrades var i juli 2012. Den så kallade räntekorridoren krymps samtidigt så att inlåningsräntan ligger kvar på noll procent, skriver di.se

Läs hela


2013-04-25

Marknaden tror på räntesäkning

Marknaden har svängt. Nu tror flera experter att Riksbanken sänker räntan. Det finns tre tunga skäl till det, skriver di.se.

Läs hela


2013-04-24

Riksbankschef binder boräntan

Per Jansson blev vice riksbankschef för drygt ett år sedan. Då hade han rörlig ränta på alla sina bolån. Efter ett år i direktionen, och tre beslut att sänka reporäntan till 1,0 procent, tyckte han det var dags att välja bundet, skriver di.se

Läs hela


2013-04-19

Ny tjänst prutar ner räntan åt dig

Nu behöver du inte längre kämpa mot banken för att få ner din boränta. En ny tjänst, som är ett samarbete mellan comboloan.se och lånbyte.se sköter förhandlingarna och prutar åt dig. ”Vi hoppas det här ökar konkurrensen på marknaden”, säger Jonathan Sonning på Comboloan, till aftonbladet.se

Läs hela


2013-04-17

Stefan Ingves låter räntan ligga still

Trots tunga krav på sänkning låter Riksbanken reporäntan ligga still. Beslutet var väntat, men samtidigt skjuts tidpunkten för en räntehöjning fram rejält. Riksbanken skriver i sitt räntebesked att ”först andra halvåret 2014 väntas reporäntan höjas”.

Läs hela


2013-04-15

”Sänk räntan rejält nu, Stefan Ingves!”

Riksbanken borde sänka räntan. Tidningen Dagens Industris expertpanel, den så kallade skuggdirektionen, är enig om kravet på en sänkning på onsdag. Två av fem i panelen vill dessutom se en halvering av räntan omedelbart, skriver di.se.

Läs hela


2013-04-12

Expertpanel: styrräntan ligger still

Svensk ekonomi visat allt fler styrketecken därför kommer Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad vid 1,0 procent vid direktionsmötet i nästa vecka. Det är resultatet i en Reuters-enkät med tjugo ekonomer, skriver di.se

Läs hela


2013-04-09

Akademiker får rabatt på bolån

Medlemmar i något Saco-anslutet fackförbund kan nu få rabatt på bolånet hos SEB. Men det krävs att låntagaren är beredd att amortera, skriver Privata Affärer.

Läs hela


2013-04-08

Fler hushåll tror på högre bostadspriser

Andelen hushåll som tror på högre bopriser fortsätter att öka. Det visar SEBs senaste boprisindikator, skriver Privata Affärer.

Läs hela


2013-04-03

Fler kunder väljer korta bolån

Andelen nya bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader minskade i mars, framgår det av statistik från SBAB. Samtidigt ökade de medellånga bindningstiderna på 1-4 år i popularitet, skriver di.se

Läs hela


2013-03-28

Hushållen tror på stigande bopriser

Att bopriserna kommer att stiga är fler och fler hushåll nu övertygade om, enligt Nordeas boendebarometer. Framförallt är optimismen stor i Stockholm, skriver dn.se

Läs hela


2013-03-18

Bankernas räntekrav ligger fast

Bankerna kräver att bolånetagare ska klara samma höga räntor som för fem år sedan när de ska bevilja lån. Trots att räntorna har sjunkit räknar bankerna med i sorts sett samma ”kvar att leva på”-kalkyler som i början på 2008, skriver di.se

Läs hela


2013-03-13

Analytiker: Därför höjer Ingves räntan

Trots den låga inflationen just nu tvingas Riksbanken att höja räntan redan i höst skriver Dagens Industris analytiker Henrik Mitelman i en kommentar. Den låga räntan innebär stora risker, hävdar han.

Läs hela


2013-03-12

Norman värnar sund amorteringskultur

Regeringen presenterar nya åtgärder för att få fart hushållens amorteringar av bostadslån. Finansmarknadsminister Peter Norman tycker att amortera är en bra sparform och vill stärka bolånekundernas ställning mot bankerna, skriver Privata Affärer.

Läs hela


2013-03-08

Kommentar: Bolånetaket räcker inte

Svenska bolån amorteras på tok för långsamt och bolånetaket räcker inte, skriver DI:s privatekonomiska expert i en kommentar. Men det finns fler verktyg för att hämma lånefesten.

Läs hela


2013-03-06

Proffs: Räkna med räntehöjning

Svensk ekonomi ser bättre ut än väntat. Det kan betyda att det är dags att börja räkna med att Riksbanken reviderar upp sina prognoser för de kommande kvartalen, då ökar också sannolikheten för en räntehöjning, skriver di.se.

Läs hela


2013-03-03

Bolånetaket slår mot nybygge av småhus

Bolånetaket som infördes hösten 2010 fick en dämpande effekt på andrahandsmarknaden Men för tillverkare av småhus blev de nya reglerna förödande. Ett redan iskallt försäljningsklimat som blev ännu kyligare. Nu erbjuder småhustillverkare sina kunder hjälp med kontantinsatsen, skriver svd.se

Läs hela


2013-02-26

Räntebråk i Riksbankens direktion

Bråket i Riksbankens direktion fortsätter. "Ett stort misslyckande", kallar Lars E.O. Svensson räntesättningen. Men protokollet från februarimötet lämnar få signaler om nästa beslut, skriver di.se

Läs hela


2013-02-24

Kommentar: Bolånetaket biter men kommer det att räcka?

Sedan mitten av 1990-talet har de svenska hushållen skulder ökat snabbt och många bedömare viftar med varningsflaggor. Under 2011 minskade hushållens belåningsgrad för nya lån för första gången sedan 2002. Orsaken var bolånetaket. Men frågan är om det räcker, undrar SvD i en kommentar.

Läs hela


2013-02-18

FI tar tillbaka om skärpt bolånetak

Finansinspektionen försöker nu tona ned tidigare uttalanden i en intervju med generaldirektören Martin Andersson om att skärpa bolånetaket. ”Trenden gick åt rätt håll förra året när det gäller hushållens utlåning”, säger Jonatan Holst, Finansinspektionens presschef, till di.se.

Läs hela


2013-02-18

FI hotar att sänka bolånetaket

Finansinspektionen är inte bekväm med de svenska hushållens skuldsättning. Den statliga myndigheten står nu beredd att sänka bolånetaket, säger generaldirektör Martin Andersson till nyhetsbyrå Bloomberg, rapporterar di.se.

Läs hela


2013-02-13

Stefan Ingves låter styrräntan ligga still

Trots krav från många olika håll om att sänka styrräntan står Riksbanken emot trycket och låter den ligga still. Reporäntan är alltså fortsatt 1,0 procent, var dagens besked från Stefan Ingves.

Läs hela


2013-02-12

Marknaden tror på oförändrad ränta

I morgon ger Stefan Ingves besked om vad Riksbanken gör med styrräntan. Marknaden är på helspänn och analytikerkåren är splittrad. Ska man döma efter hur pengarna är placerade blir det oförändrad ränta, skriver di.se

Läs hela


2013-02-11

Ingves pressas att sänka räntan

Den så kallade skuggdirektionen på Dagens Industri tycker att konjunkturen fortfarande är svag. Tidningens expertpanel vill därför att Riksbanken sänker reporäntan.

Läs hela


2013-02-06

Bra läge att pruta på boräntan

Det är bra läge att pruta på boräntan just nu tycker två sparekonomer som di.se har pratat med. Orsaken är storbankernas goda resultat och höga utdelningar till aktieägarna.

Läs hela


2013-01-30

Mäklarna sågar bolånetaket

Bolånetaket ökar segregationen på bostadsmarknaden, hävdar Mäklarsamfundet i en ny rapport. Framförallt har det blivit svårare för unga och låginkomsttagare att komma in på bostadsmarknaden, skriver di.se

Läs hela


2013-01-29

Färre tror att Ingves sänker räntan

Sannolikheten att Stefan Ingves och Riksbanken sänker räntan i februari har minskat. Ökad aptit på risk i Europa och starkare jobbsiffror här hemma är viktiga orsaker, skriver di.se

Läs hela


2013-01-22

SEB ränteflörtar med facket

SEB fortsätter att jaga bolånetagare och riktar nu ett erbjudande till fackförbundet TCOs samtliga 1,2 miljoner medlemmar. TCOs medlemmar får låna till upplåningsräntan plus 0,9 procentenheter. Enda förbehållet är kreditvärdighet och att SEB blir huvudbank, skriver di.se.

Läs hela


2013-01-15

Ingves kräver att bolånen amorteras

Om bankerna inte tar sitt ansvar för att kunderna amorterar sina bolån vill riksbankschefen Stefan Ingves införa tvingande regler. ”Det är inte bra om lånen har evig löptid, eftersom det uppstår alltför stora risker”, säger han till Dagens Nyheter.

Läs hela


2013-01-09

Ränteproffs: Bind dina bolån nu

Flera experter på räntor ger nu rådet: bind lånen. ”Historiskt sett har vi aldrig haft lägre långa boräntor”, säger Olof Manner, seniorrådgivare på Öhmans, till di.se. Han får medhåll av Ylva Yngvesson, privatekonom på Swedbank, även hon tycker att man inom de närmaste månaderna ska fundera på bindning.

Läs hela


2013-01-08

Expert: Dags att binda boräntan

Sannolikt sänker Riksbanken styrräntan i februari. Men det spelar ingen större roll för boräntan tycker Dagens Industris expert. Han ger istället rådet att binda boräntan redan nu.

Läs hela