Osäkert vad som händer när Riksbankens krisåtgärder minskas
För att minska finanskrisen bidrog Riskbanken med ökade krediter. När åtgärderna dras tillbaka, kan räntor och inflation stiga snabbt.
SEB:s chefesekonom Robert Bergqvist säger till di.se att "Det finns frusna delar av delar i det finansiella systemet som inte fungerar normalt." Trots Riksbankens ökade utlåning på 370 miljarder kronor, så har bankernas utlåning totalt sett minskat med 110 miljarder kronor. Ökningen av bolån till privatpersoner har överskuggats av minskningen av företagskrediterna.
Normalt sett så leder 1 krona i lån från Riksbanken att bankerna kan låna ut 12 till 13 kronor åt sina kunder. Den senaste tiden har det istället varit så lågt som 4 till 5 kronor.
När nu Riksbanken sakta drar tillbaka sina åtgärder, kan penningmängden minska och räntorna öka. Å andra sidan, om Riksbanken inte drar tillbaka sina åtgärder, och bankerna hittar tillbaka till sina normala nivåer på 12 till 13 krona i utlåning per 1 krona från Riksbanken, ja då kan penningmänden istället öka snabbt med inflation som följd.
Slutsatsen är nog att vi befinner oss i ett ovanligt osäkert läge vad gäller räntor och inflation framöver.
--> Jämför bankernas räntor med reporäntan