På bolånemarknaden råder det ”följa John” och ”hela havet stormar” samtidigt

Sitter du som de flesta av Comboloans medlemmar med bolån hos någon av de 4 stora traditionella bankerna, dvs Nordea, Swedbank, Handelsbanken eller SEB? Du är inte ensam, ungefär 80% av alla bolån ligger i en låneportfölj som tillhör storbankerna. Storbankerna kör också som vanligt leken "följa John", dvs när en bank höjer en ränta då följer övriga efter och skulle en bank sänka räntorna, ja då följer övriga också. Så visst, vissa saker är sig lika på bolånemarknaden.

Men, annars är det nog mest "hela havet stormar" för de flesta som följer utvecklingen.

Under många år har utmanaren på bolånemarknaden varit SBAB som i olika faser genom åren utmanat storbankerna. Under de senaste åren visar undersökningar att över 50% av alla helt nya lån kommer från andra långivare än de klassiska storbankerna. Länsförsäkringar bank, Skandia, SBAB och Danske bank har tagit de största delarna. Nykomlingar som Hypoteket, Landshypotek och Stabelo har också tagit lite marknadsandelar. Även specialistlångivare som Nordax, Bluestep, Marginalen och Svea har börjat göra avtryck gällande nyutlåning. Och trenden fortsätter, fler aktörer är på gång. Lendify berättade nyligen att man planerar att ge sig in i bolånekriget och en nykomling som heter Hejmo fick nyligen tillstånd från Finansinspektionen (FI). Hos FI ligger ett antal pågående ansökningar från nya aktörer och överhuvudtaget växer ett nytt landskap fram. 

Förr fanns 5-6 aktörer, numera brukar vi på Comboloan säga att det finns 25 bolånegivare och vi upplever att det är väldigt få som faktiskt vet detta. Ett bra exempel vi brukar nämna är Landshypotek och Collector. Visste du att Landshypotek belånar villor som ligger utanför storstäderna och att Collector bank som lånar ut till bostadsrätter i storstäder. 

Även själva produkten håller på att förändras. Nu har Danske bank nyligen lanserat ett bolån på 30 år med fast ränta och utan ränteskillnadsersättning. Transparenta prismodeller som presenteras av Stabelo, Hypoteket lägger stor vikt vid belåningsgrad. Andra kombinerar dessa transparenta modeller med incitament kring sparande och/eller tjänstepension. Storbankerna har fortsatt individuell prissättning, så det är sannerligen inte lätt att navigera rätt. 

Förutom att vi ser många fler aktörer och paketeringar av själva bolånet som gör att man måste hänga med så har ligger Riksbankens reporänta fortsatt på minus. Men, nu signalerar Ingves och hans kollegor att en ny höjning kommer i december och det är tydligt att Riksbanken gärna vill få upp reporäntan på noll. Vad händer då? Höjs bolåneräntan?

Normalt sett höjs ju bolånen när reporäntan höjs, men denna gång är det lite oklart då bankerna också får en viss lättnad gällande deras egna upplåningskostnader om man kommer upp från minusräntan. Dessutom är konkurrensen tuffare än tidigare och även storbankerna har på sistone visat att man vill var med och tävla om bolånen, vilket inte är så lätt om man höjer räntorna. 

Så som vanligt håll utkik här på Comboloan, vi följer utvecklingen på daglig basis och i vår räntetabell ger förhandlade räntor utslag före alla andra indikatorer om vart boräntan är på väg. Som medlem kan du alltid bevaka ditt bolån, är du inte medlem, passa på att bli det idag (kostar inget)! 

Tips! Kolla in Comboloans bolåneförmedlingstjänst 

Följ Comboloans aktuella boräntor

 

Dela


2022-09-22

SBAB höjer räntan

Nya räntenivåer efter riksbankens chockhöjning

Läs hela


2022-09-21

Kostnaderna rusar, vad kan man göra med bolånen?

Hushållen går mot en utmanande vinter

Läs hela


2022-09-20

Riksbanken höjer reporäntan med 1%

Rekordhöjning av Stefan Ingves

Läs hela2022-09-20

Många väljer rörligt

SBABs kunder valde rörligt under augusti

Läs hela


2022-06-30

Riksbanken höjer reporäntan till 0,75%

Höjer med 50 räntepunkter

Läs hela


2022-05-23

SBAB höjer bolånen

Fortsatt höjda bolåneräntor

Läs hela


2022-04-29

Swedbank höjer bolånen efter räntebesked

Swedbank först ut med att justera upp boräntorna

Läs hela


2022-04-29

Riksbanken höjde reporäntan med 0,25%

Fler höjningar att vänta

Läs hela


2022-04-27

Flera experter vill höja reporäntan nu

Stor nyfikenhet inför Riksbankens räntebesked

Läs hela


2022-04-27

Analytikerna tror på fortsatt nollränta

Ovanligt osäkert läge inför Riksbankens räntebesked

Läs hela


2022-04-26

Inflationen pressar hushållen

Hushållens kostnader ökar

Läs hela


2022-03-22

Flera banker höjer boräntan

Räntan på väg upp

Läs hela


2022-03-22

Länsförsäkringar höjer sina bolåneräntor

Boräntorna upp ordentligt hos LF

Läs hela


2022-03-22

SBAB höjer bolånen med mellan 9 och 30 räntepunkter

Bolånekostnaderna har ökat enligt banken

Läs hela


2022-03-15

Nytt läge för bolånen

Hur länge håller Riksbanken emot?

Läs hela


2022-03-14

Storbankerna spår att Riksbanken höjer

Nya inflationssiffror tidigarelägger räntehöjning

Läs hela


2022-03-14

Inflationen på 4,5%

Livsmedelspriserna drivande

Läs hela


2022-02-20

Bolånen dyrare, räntan i trend uppåt

Bundna lån stiger mest

Läs hela


2022-02-10

Riksbanken höjer räntebanan

Tidigarelägger den första höjningen av reporäntan

Läs hela