När höjs boräntan? Ingen vet och Ingves vet inte!
På onsdagen lämnade Riksbanken besked att man behåller reporäntan på -0,50% och förlänger sina stödköp av statsobligationer, goda nyheter för bolånetagarna, eller?
Å ena sidan å andra sidan... Det man kan säga efter att Riksbanken på onsdagen lämnat ett väntat besked att man lämnar reportäntan på -0,50% och fortsätter med stödköp av statsobligationer är i alla fall att det börjar hända grejer. Det är ju trots allt intressant att halva direktionen reserverade sig emot fortsatta stödköp av statsobligationer, antingen helt eller delvis och det intressant här är just att det nu tydligt finns olika uppfattningar.
Vissa prognosmakare menar att Riksbanken kommer att höja reporäntan redan under 2017, andra menar att det dröjer till 2019 eller 2020. Att vi med största sannolikhet kommer att ha väldigt låga bolåneräntor på kortare löptider som Rörlig/3-månaders (som 85% av Comboloans medlemmar hade under November) och även 1-årig bindningstid är alla överens om. Intressantare är då hur de längre löptiderna rör sig framöver, i stort sett alla banker har under de senaste veckorna höjt sina bolåneräntor, nu senast Länsförsäkringar (se räntetabellen) inte mycket, men faktiskt lite förvånande har flera banker också passat på att höja 3-måndersräntan. Länsförsäkringar menade att anledningen till höjda bolåneräntor var "höjda marknadsräntor", vilket är en tydlig trend både i sverige men kanske framförallt från Federal Reserve, USAs centralbank, som också fått med sig den europesiak motsvarigheten ECB på en hökaktigare riktning.
Poängen är att ingen riktigt vet, inte ens vår egen Riksbankschef, men troligtvis är det de internationella rörelserna på marknaderna som kommer att påverka när Riksbanken slutligen kan bryta trenden och påbörja en resa uppåt med högre räntor. För att kunna utläsa dessa tendenser är ett tips att hålla ett extra öga på hur bolån med längre löptid såsom tex 5-års bindningstid rör på sig under de närmaste 12 månaderna.