Riksbanken chockar marknaden med en höjning av styrräntan med 0,25 procentenheter. Wow, hur vågar dom?

©

Comboloans medlemmar trodde på en oförändrad styrränta, ingen av de 18 ekonomer som ingick i SME Direkts prognossammanställning hade räknat med en räntehöjning, Bloombergs undersökning bland 24 ränteanalytiker var densamma, hushållen och marknaden var alla överens, men ändå vågar Riksbankschef Stefan Ingves och hans kollegor trotsa alla och höja styrräntan, wow!

Man ska också komma ihåg att de inhemska förväntningarna var visserligen att Riksbanken skulle lämna styrräntan oförändrad, men resten av av världens alla centralbanker är inne i ett helt annat mönster, nämligen sänkningar i rask takt. Vad är det då som gör att Riksbanken ändå envisas med att peka på inflationsrisken? "Det här var rätt beslut. Det var dags att sätta ned foten. Annars riskerar vi få en inflation som äter sig in i den svenska ekonomin. Vi behöver göra det här för att vi ska få en god ekonomisk utveckling och för att följa vårt inflationsmål", säger Stefan Ingves.

Bedömare tror att Riksbanken vill betona sitt oberoende och att man ville tydliggöra att inflationen är Riksbankens viktigaste uppgift. Men, menar Riksbanken verkligen att den inhemska inflationsrisken i "lilleputtlandet" Sverige väger tyngre än vad alla makroanalytiska experter säger? Återigen, wow!

Enligt Annika Winsth makroanalytiker på Nordea,har Riksbanken tittat allt för mycket på siffrorna i Sverige och allt för lite på utvecklingen i omvärlden. - Jag är minst sagt förvånad, det är alla på marknaden just nu. Många undrar vad Riksbanken håller på med. Det verkar nästan som vi lever i olika världar, säger Annika Winsth.

Och hon får medhåll från från fler: "Det här är en gigantisk överraskning. Riksbanken avviker från alla centralbanker i resten av världen och negligerar recessionshotet i större delen av världen", säger SEB:s chefsanalytiker Henrik Mitelman.

Men, det finns dom som är mindre förvånade. Tor Borg på SBAB menar i sin blogg att det var ganska väntat och att SBAB faktiskt varit ganska ensamma om att förutse Riksbankens "räntebana".

Ok, wow igen, men vad händer framåt?

Riksbanken bedömer i sin räntebana att reporäntan under andra halvåret i år ligger på i genomsnitt 4,3 procent. Bedömningen är att snittet på 4,3 procent kommer att ligga kvar så långt som prognosen sträcker sig, till första kvartalet 2011. Men exakt hur penningpolitiken kommer utformas beror också på vilken utveckling som sker utanför Sveriges gränser.

Per Lindvall på E 24 sammanfattar både Riksbankens utmaningar marknadens känslor på ett ovanligt målande men träffande sätt:

"Om nedkylningen av den amerikanska, engelska och sannolikt ett antal andra europeiska länder, liksom även raset för svenska aktier, bostadspriser och andra tillgångar, fortsätter så lär även Riksbanken komma till insikt om att inflationen är gårdagens problem".

Så, wow, men vad betyder då räntehöjningen?

Den omedelbara och naturliga följden är stigande marknadsräntor som leder till högre låneräntor, bland annat på bostadslån. Men, å andra sidan som det på sistone pratats väldigt lite om, så ligger den så kallade STIBOR (internbankräntan) nu åter på rimliga nivåer vilket kommer göra att framföallt de rörliga räntorna inte nödvändigtvis höjs i samma takt som Riksbankens styrränta.

Idag ligger uppstickaren DnB NOR och statliga