Ericsson släpper nya upgifter och det står klart att den tidigare optimismen snabbt förbytts mot både skepsism och negativ börspåverkan. Ericsson är en folkaktie och vi är många som påverkas. Landslaget i fotboll är ingen folkaktie, men att te.x ett VM guld i Italien påverkar, det har synts både både aktie kurser och på valutamarknader genom åren. Båda berör!

©

En hel nation håller andan, kommer Sverige och förbundskapten Lars Lagerbäck klara av att nå EM nästa sommar? En hel nation håller andan, kommer Carl-Henric Svanbergs Ericssons aktievärde att minska ännu mer? Två helt olika händelser som ändå garanterat påverkar te.x helgens kommande budgivningar på villor och bostadsrätter i landet. Ni som läser detta vet hur det gick... I alla fall för Sverige i EM-kvalet!

Analytikerna kallar Ericsson aktie "iskall"! Experterna kallar Zatans målform för "iskall"!

Ericsson och Telia är de två stora folkaktierna i vårt avlånga land. När Ericsson och Telia stiger på börsen kan man läsa i Aftonbladet och Expressen att nu gör våra storföretag Svensson rikare! När Zlatan och Co vinner skriver pressen om våra hjältar, Svensson blir glad och vill åka på EM semester med tyrelorehatt!

Men, nu har tyvärr Carl Henric Svanberg och de övriga i Ericssons ledning för andra gången på kort sikt levererat dystra nyheter och aktien som nu tappat ungefär 40% av vad den var värd för bara några veckor sedan är inte längre Sveriges största bolag. 40%, det är alltså så mycket som alla småsparare som lagt stora delar av sitt sparkapital i säkra Ericsson, det är inte kul.

Svensson oroar sig, precis som Svensson oroar sig för landslaget i fotboll som borde ha varit klara för EM för flera månader sedan...

Samtidigt ser vi rapporter om räntor som stiger och även om meningarna går i sär och ingen riktigt vet hur allvarligt det är, så pekar mycket just nu på att vi går ännu dystrare tider till mötes. Dystrare i bemärkelsen, mindre kvar i plånboken för alla som har lån och aktier.

Det man kan konstatera är att RÄNTOR, ERICSSON och FOTBOLLSLANDSLAGET är 3 saker som tidningarna fullkomligt älskar att frossa i och det är säkert ingen överdrift att påstå att redaktionerna på landets tidningar antagligen hade kunnat halverats om dessa 3 ämnen inte fanns att skriva om. Men, intressant är det och det engagerar och berör många!

Många har planerat att åka till EM i Österrike/Schweiz under sommaren 2008 och om inte Sverige gjorde bort sig igår (ni som läser vet) och därmed på så vis ställt in festen för många finns det många fantaster i detta land som gärna vill lägga sina sparpengar på EM till sommaren.

Men, det som för 5 månader sedan såg ut som en semsterkalkyl som skulle hålla enkelt, ser idag troligtvis helt annorlunda ut. Räntehöjningar och Ericssons fall har troligtvis gjort att många nu även om Sverige klarade sig till EM igår, kanske inte längre anser sig ha råd...

Usch vad trist, men så är verkligheten ibland.

Mitt tips, gå igenom din privatekonomi en gång för alla. Sätt dig ner, om du inte har tid nu, ta det till helgen, gå in på Comboloan, lägg in dina uppgifter, och gör kalkylerna. Undvik att hamna i trångmål. Har ni råd att bo kvar? Jag hoppas det, men gör kalkylen! Har ni råd med det stora lånet? Jag hoppas det och hursomhelst se till att förhandla med banken. För nästan alla er som läser detta, så lovar jag att det finns 1000-lappar att spara!

Och det kanske räcker för att täcka nästa sommars EM i fotboll!

Jag håller tummarna!

/Räntekungen