USAs ekonomi är orsaken till finanskrisen, inte subprimelånen!
Att marknaderna världen över har skakat ordentligt efter sommaren är väl få som har missat, men vad är den egentliga anledningen?
På onsdagen kom det nya rapporter från penningmarknadens aktörer som indikerar att fler och fler verkar tro att reporäntan fortsätter uppåt. På 12 månaders sikt tror man att reporäntan ligger på 4,2 %, detta kan jämföras med Comboloans medlemmar (se nyckeltal) som tror att räntan är upp ytterligare med 1,1 % om ett år, vilket för reporäntan skulle unnebära uppåt 4,8 %. Att räntan kommer att fortsätta upp kan vi nog vara säkra på, men varför hamnade vi i en kris?
De flesta tyckare och experter påstår att det är subprimelånens fel att vi har hamnat i ett osäkert läge, men stämmer verkligen det?
Efter ett långt samtal med en direktör i finansvärlden övetygades jag om svaret. Det är nämligen inte så att det är subprimelånen i sig som är orsaken, utan det är egentligen ännu värre, nämligen att den amerikanska ekonomin som inte alls mår särskilt bra. Att ordet subprimelån säkert hamnar högt upp på vilken google sökning som helst beror alltså egentligen inte på att det är subprimelånen i sig som orsakar krisen, men vad man kan konstatera är att det snarare är så att den är den "svagaste länken" i den amerikanska ekonomin.
När jag efter detta samtal drog mig tillbaka, övertygad om att jag fått alla svar på hur det ligger till så läser jag DNs artikel med Alan Greenspan och där säger ju Greenspan precis samma sak:
"Subprimemarknaden i sig har inte gett upphov till den nuvarande krisen. Så stor är inte denna marknad att problemen där skulle leda till internationellt kaos. I stället ligger orsaken i omvandlingen av lånen till värdepapper som har spritts från Wall Street runt över världen".
Till sist, visst är det kul att veta varför, men samtidigt undrar man ju vad som händer makroekonomiskt när inte "bara" den svagaste länken i det amerikanska systemet brister?