Här kan du läsa senaste nytt. Både om de finansiella marknaderna, och om nya verktyg med mera på vår sajt.

2011-12-29

Till slut sänker alla banker boräntan

En vecka efter att Riksbanken sänkte styrräntan med 0,25 procent har till slut alla storbanker reagerat och sänkt boräntan med den kortaste bindningstiden, tre månader. Nischbankerna var snabbast med att sänka den rörliga räntan efter Riksbanken besked, skriver svd.se.

Läs hela


2011-12-27

Press på Swedbank att sänka räntan

Alla storbanker – SEB, Nordea och Handelsbanken – har nu justerat ner sina boräntor. Nu ökar trycket på Swedbank, som har marknadens högsta listränta, skriver di.se.

Läs hela


2011-12-23

Handelsbanken tvärvänder om räntan

Handelsbanken sänker listräntan på rörliga bolån och går från dyrast till billigast bland storbankerna. Men det betyder inte att de verkliga räntorna för vanliga bolånetagare förändras, skriver di.se.

Läs hela


2011-12-22

Handelsbanken dyrast på rörligt lån

Handelsbanken är den bank som har störst skillnaden mellan utannonserad tremånadersräntan och reporäntan, skriver Dagens Industri.

Läs hela


2011-12-21

”Dags att pressa din bank”

Effekten blir liten på den rörliga boräntan efter Riksbankens sänkning av styrräntan i går. Det är istället i en förhandling med sin bank man ska ta hem sänkningen, skriver Joel Dahlberg, krönikör på nyhetstjänsten E24.

Läs hela


2011-12-20

Bara SBAB sänker boräntan

Bolåneinstitutet SBAB meddelade idag på eftermiddagen att man sänker sina bolåneräntor. Men det handlar om mycket små justeringar av räntan, skriver SvD.

Läs hela


2011-12-20

Stefan Ingves sänker styrräntan

Stefan Ingves sänker styrräntan från 2.00 procent till 1,75 procent och enligt den nya räntebanan blir det inga höjningar förrän år 2013. Det här beskedet lämnade en oenig direktion för Riksbanken på tisdagen, skriver di.se

Läs hela


2011-12-19

Experter: Dags att sänka räntan Ingves

Tidningen Dagens Industris så kallade ”skuggdirektion”, som består av sex experter, råder Riksbanken att i ett första steg sänka styrräntan till 1,75 procent i morgon tisdag.

Läs hela


2011-12-15

Bankernas marginaler på bolån växer

Bankernas marginaler på bolån är nu de största sedan år 2005, visar en genomgång som tidningen Dagens Industri gjort. Och det är landets bolånetagare som får betala notan.

Läs hela


2011-12-14

Bopriserna fortsätter att sjunka

Snittpriserna på bostäder i samtliga storstadsregioner är idag lägre än för ett år sedan. Det gäller både för bostadsrätter och villor, skriver di.se

Läs hela


2011-12-12

Expertråd: Satsa på rörlig boränta

Alla räknar med att Riksbanken sänker styrräntan före jul. Trots det skruvade många bolåneinstitut och banker upp sina räntor i förra veckan. Nu är experternas nya råd att välja rörlig boränta, enligt di.se.

Läs hela


2011-12-11

Experter: Ingen bokollaps i Stockholm

Faran för en priskollaps på bostadsmarknaden i Stockholm är överdriven, menar fastighetsexperter som di.se har talat med. Priserna är inte problemet, utan antalet affärer.

Läs hela


2011-12-11

Stor osäkerhet om framtida boräntor

Den gånga veckan har räntan stigit på korta bolån. Men osäkerheten är fortsatt extremt stor om vilken väg boräntorna kommer att ta framöver, skriver dn.se

Läs hela


2011-12-10

Köparnas marknad för bostäder

Priserna faller inför årets sista stora visningshelg och utbudet är stort. När det gäller andelen prissänkta objekt ligger Blekinge i topp och även utbudet har ökat mest i Blekinge, skriver SvD.

Läs hela


2011-12-08

Mäklare tror på sjunkande bopriser

Drygt hälften av landets mäklare tror på sjunkande villapriser de närmaste tre månaderna, enligt Mäklarsamfundets barometer. Orsaken är bankernas restriktivare utlåning, rapporter i media och allmän oro över ekonomin, skriver SvD

Läs hela


2011-12-06

Lönsamt att äga sin egen bostad

De verkliga vinnarna på bostadsmarknaden de senaste fem åren är de som äger en bostadsrätt i någon av Sveriges dyraste kommuner. Det visar en rapport från Fastighetsbyrån, som analyserat värdeutvecklingen jämfört med kostnadsutvecklingen, skriver nyhetstjänsten E24

Läs hela


2011-12-03

Bankexperter: Styrräntan ska ner

Styrräntan är på väg ned. Det anser nästa alla bankekonomer, enligt nyhetstjänsten E24. Men hur mycket en sådan sänkning av Riksbanken kommer att påverka boräntorna är det ingen som vet.

Läs hela


2011-12-01

Expert: ”Det finns ingen bostadsbubbla”

Det finns ingen bostadsbubbla i Sverige, säger analyschefen på fastighetsanalysbolaget Newsec till di.se. Bopriserna kommer att stiga igen när den ekonomiska oron lagt sig. Men de stora klippens tid är över.

Läs hela


2011-11-30

Rörlig ränta åter igen populärast

I november var tremånadersräntan på bolån populärast igen, skriver di.se. Andelen nytecknade bolån med den kortaste teckningstiden ökade från 41 procent i oktober till 51 procent i november visar månadsstatistiken från SBAB Bank.

Läs hela


2011-11-29

IT-haveri drabbar bolånekunder

Sedan i fredags har SBAB problem med att hjälpa sin bolånekunder. Banken kan inte längre förmedla nya lån eller ge lånelöften. Orsaken är ett omfattande haveri hos Tieto som sköter SBABs it-drift, skriver svd.se. Det är oklart när it-problemen för SBAB är lösta.

Läs hela


2011-11-24

Expertpanel: Räntan ska ner

Riksbanken sänker styrräntan redan i december. Det tror majoriteten i den makropanel som di.se har tillfrågat. Den enda som inte är säker på det blir en räntesänkning är Swedbanks expert, som tror på oförändrad ränta.

Läs hela


2011-11-23

Rekordstort utbud av bostäder

Utbudet av bostadsrätter och småhus är rekordstort, visar färsk statistik från sajten Bovision. ”Ett otroligt stort utbud just nu”, säger Bovisions vd, Ulf Magnusson, till di.se.

Läs hela


2011-11-21

Ökat missnöje med bolåneföretagen

De flesta svenska bolånetagare är normalt sett nöjda med sitt bolåneföretag. Men det senaste året har något hänt: kundnöjdheten minskar, enligt Svenskt Kvalitetsindex. I vissa fall till och med kraftigt, skriver svd.se.

Läs hela


2011-11-20

Svenska bolån växer snabbast i Europa

Svensken lånar mest av alla i Europa, visar en jämförelse av bolån som SvTs nyhetsprogram Rapport låtit göra. På tio år har de svenska hushållen ökat sina bostadslån med tio procent årligen.

Läs hela


2011-11-17

Huspriserna faller i storstäderna

Priserna på småhus i storstadsregionerna har fallit med mellan 1 och 3 procent under augusti-oktober, enligt SCB. Men i landet som helhet var huspriserna oförändrade, skriver svd.se.

Läs hela


2011-11-15

Försäljningen av bostäder tvärnitar

De tre senaste månaderna har villapriserna sjunkit med 3 procent. Och just nu finns rekordmånga bostäder ute på marknaden till försäljning, skriver di.se.

Läs hela


2011-11-14

Nordea: ”Styrräntan halveras”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth och chefsanalytikern Torbjörn Isaksson tror att Riksbanken sänker styrräntan redan nästan månad. Sedan väntar fler sänkningar det närmaste halvåret, skriver di.se.

Läs hela


2011-11-11

Banker tjänar allt mer på sina bolån

Enligt Finansinspektionen ökar bankernas marginaler på bolånen och ligger nu ”betydligt över det historiska genomsnittet”, skriver di.se.

Läs hela


2011-11-10

”Dags för sänkning av räntan”

Riksbanken bör ge bolånetagarna en julklapp och sänka styrräntan vid nästa möte, skriver Dagens Industris krönikör Viktor Munkhammar i en kommentar. Han tycker att Stefan Ingves argument för att inte göra detta framstår som allt mer osannolika.

Läs hela


2011-11-09

Riksbanken redo att sänka styrräntan

Protokollet från Riksbankens senaste möte visar att det finns en större beredskap i direktionen för att vända och börja sänka styrräntan, skriver di.se.

Läs hela


2011-11-07

Fortsatt dystert om bopriser

Något fler svenska hushåll tror på en starkare utveckling av bopriserna i november jämfört med vad de trodde om utvecklingen i oktober. Det visar SEB:s boprisindikator som nu stiger svagt, skriver di.se

Läs hela


2011-11-03

Ökad press på Ingves att sänka räntan

En oväntad räntesänkning av ECB, från 1,5 till 1,25 procent, sätter nu press på Stefan Ingves och Riksbanken att ändra kurs, anser analytiker som di.se har talat med. Även Danmark sänker nu styrräntan med 35 punkter till 1,20 procent.

Läs hela


2011-11-01

Skillnaden mellan utannonserat bostadspris och slutpris minskar

Skillnaden mellan utgångspriset i en annons och det försäljningspris köparen sedan betalar sjunker dramatiskt på bostadsrätter i Stockholms innerstad visar en ny undersökning, skriver E24.

Läs hela


2011-10-27

Stefan Ingves låter räntan ligga still

Dagens besked från Riksbanken var ingen överraskning: räntan ligget still på 2,00 procent, som de flesta analytiker räknat med, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-26

Analytiker: En procents ränta nästa år

Riksbanken kommer att sänka styrräntan till 1 procent under 2012 tror Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland i Stockholm, skriver svd.se. Han är en av flera experter som tror att Riksbanken skruvar ner den så kallade räntebanan.

Läs hela


2011-10-26

Proffsen: Ingves låter räntan ligga still

Aktörerna på räntemarknaden räknar med att Riksbankschefen Stefan Ingves i morgon torsdag lämnar besked om att reporänta ligger still. Samtidigt tror proffsen att han skruvar ner den så kallade räntebanan, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-26

Statlig nämnd vill ställa hårdare krav på bolånetagare

Statlig nämnd vill ställa hårdare krav på bolånetagare En övervärderad bostadsmarknad är en del av finanskrisen. För att undvika systemkriser i framtiden måste regelverk och praxis anpassas till det faktum att kreditgivare och hushåll agerar kortsiktigt konstaterar Statens bostadskreditnämnd, skriver di.se

Läs hela


2011-10-25

Allt fler tror på fallande bopriser

Två av tre bostadsspekulanter tror på fallande bopriser det närmaste året visar en undersökning av en mäklarfirma, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-24

Analytikerkåren: reporäntan ligger still

På torsdag lämnar Stefan Ingves sitt räntebesked. Analytikerkåren är nästa helt enig om att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 2.00 procent, skriver SvD.

Läs hela


2011-10-22

Rusning för att binda boräntor

Den eviga frågan är: rörlig eller fast ränta. De senaste femton åren har svaret oftast varit att satsa på rörlig boränta. Men under hösten har fler och fler bolånetagare valt att istället binda sina bolån, skriver E24.

Läs hela


2011-10-21

Hemnet stoppar trixande mäklare

Bosajten Hemnet har hittat ett sätt att stoppa mäklare som tillfälligt plockar bort gamla svårsålda bostadsobjekt och sedan får annonserna att se ut som nya igen, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-19

SBAB: Bopriserna ska ner

I Stockholm och Malmö fortsätter bopriserna att falla resten av året, samtidigt planar priserna ut i Göteborg, spår SBAB i en färsk prognos, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-17

Litet lyft för priserna på småhus

Färsk statistik från SCB visar att priserna på småhus har stigit lite på både kort och lång sikt, skriver E24.

Läs hela


2011-10-16

Tuffare krav för bolånetagare

SEB kräver idag en egen insats på 15 procent från sina bolånekunder, i enlighet med bolånetaket som infördes för ett år sedan. Men finanskrisen har fått banken att fundera på att höja kravet på insats, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-14

Bolånetagare blåsta på räntefallet

Bankerna lånar upp pengar betydlig billigare idag än för ett halvår sedan. Men boräntorna har inte fallit lika mycket, skriver E24s krönikör Joel Dahlberg som har granskat de svenska bankernas marginaler för bolån.

Läs hela


2011-10-13

Bostadspriserna backar

Färsk statistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor har minskat de senaste tre månaderna. Mest har priserna på villor sjunkit, skriver di.se.

Läs hela


2011-10-12

SBAB räknar med fortsatta höjningar av boräntan

SBAB gör en ny höjning av sina bolåneräntor. Banken anser sig inte längre ha råd med att var en prispressare på bolånemarknaden, skriver di.se

Läs hela


2011-10-11

Fler och fler gillar bolånetaket.

En klar majoritet av de svenska hushållen gillar bolånetaket och många tror dessutom att det påverkar bostadspriserna, enligt en underökning av Demoskop.

Läs hela


2011-10-10

Bästa råden till oroliga boköpare

Det är oroligt i finansvärlden, börserna faller och ingen vet säker om räntan ska upp eller eller ner. Här är några goda råd till oroliga bostadsköpare som ska göra sitt livs affär, skriver DN.

Läs hela


2011-10-10

Se upp med bostadscurling

Sedan bolånetaket infördes 1 oktober förra året har det blivit allt vanligare att föräldrar hjälper sina barn att skaffa eget boende Men det kan bli dyrt att curla för långt varnar bankernas privatekonomer, skriver Privata Affärer.

Läs hela


2011-10-06

Kristider ökar intresset för bolån

Under eftersommaren har intresset ökat kraftigt för frågor runt våra bolån. Ett index som SBAB tagit fram tillsammans med google visar en tjugoprocentig ökning från slutet av juli till slutet av september, skriver di.se

Läs hela


2011-10-04

Stort utbud av borätter

Utbudet av borätter har ökat med 58 procent, jämfört med samma tid förra året, enligt ny statistik från Bovision. Samtidigt som utbudet är stort har också utgångspriserna fortsatt upp i stora delar av landet, skriver E24.

Läs hela


2011-10-03

Fler väljer bundet bolån

Andelen bolån med rörlig ränta minskade från 64 procent i augusti till 49 procent i september, enligt ny statistik från bolåneinstitutet SBAB.

Läs hela


2011-10-02

Bankerna sega att sänka boräntor

Bankerna fortsätter att öka marginalerna på bolån. Upplåningskostnaderna för bankerna har sedan i somras minskat kraftigt men bolånekundernas räntor har inte sänkts i samma utsträckning, visar en granskning av SvD.

Läs hela


2011-09-30

Mäklare ser prisfall på bostäder

Sex av tio fastighetsmäklare tror att priserna på småhus och bostadsrätter faller framöver. Den viktigaste orsaken är den allmänna oron över världsekonomin, skriver E24

Läs hela


2011-09-27

Trendbrott för bolåneräntan

De rörliga boräntorna fortsätter att stiga och långa räntorna faller. Och totalt sätt sjunker ränteläget för första gången på två år, skriver di.se.

Läs hela


2011-09-27

Ökad belåningsgrad på bostaden

De svenska hushållen har ökat belåningsgraden på sina bostäder det senaste året. Men den genomsnittliga skuldsättningen är fortfarande under 50 procent, skriver di.se.

Läs hela


2011-09-22

Hushållen försiktigare med bolån

Hushållen fortsätter att öka sina bolån. Men SEBs Sparbarometer visar att ökningstakten är den lägsta sedan första kvartalet år 2000, skriver di.se.

Läs hela


2011-09-21

SBAB ska sluta med billiga bolån

SBAB har varit statens prispressare när det gäller bolån. Men det är slut med det nu. Bolåneinstitutet ska bli en riktig bank, näste steg är fonder och betalkort, avslöjar ordförande Arne Liljedahl i en intervju i SvD.

Läs hela


2011-09-20

Proffsens bedömning av styrräntan

Riksbankschefen Stefan Ingves räknar med fortsatta räntehöjningar. Finansminister Anders Borg spår tvärtom att styrräntan sänks. Så här bedömer proffsen att boräntan ska utvecklas, enligt di.se

Läs hela


2011-09-15

Bolånetak påverkar inte bopriset

En analys av Mäklarstatistik visar att bolånetaket inte tycks påverka priset på mindre bostäder i den omfattning som många experter trodde när taket infördes för ett år sedan, skriver E24.

Läs hela


2011-09-15

Småhuspriserna står och stampar

Färsk statistik från SCB visar att priserna på småhus steg med 1 procent under perioden juni till augusti i år, skriver di.se

Läs hela


2011-09-14

Bopriserna fortsätter att falla

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter fallit med 3 procent och priserna på villor sjunkit med 1 procent, visar ny siffror från Mäklarstatistik. Mest faller bostadspriserna i Malmö, skriver di.se

Läs hela


2011-09-13

Hushållen tror på boprisfall

Hushållen ser fallande bopriser och tror att Riksbanken tar det lugnare med räntehöjningar framöver. Det visar SEBs boprisindikator för augusti, skriver SvD

Läs hela


2011-09-12

Räkna med stigande boräntor

Riksbanken lämnade reporänta oförändrad i förra veckan och har tagit en paus i sina räntehöjningar. Men SBAB tycker att landets bolånetagare ändå ska räkna med fortsattstigande boräntor, skriver di.se.

Läs hela


2011-09-08

Få prutar på räntan till bolånet

Bara vara femte bolånetagare försöker pruta ner räntan på sitt bolån, enligt en Sifo-undersökning beställd av Avanza. Men de hushåll som gjort det tjänar tusenlappar varje år skriver, di.se.

Läs hela


2011-09-08

Privatekonom: Ta höjd för högre boräntor

Trots Riksbankens besked att lämna reporäntan oförändrad tycker Swedbank att landets hushåll ska ta höjd för högre boräntor längre fram, skriver di.se

Läs hela


2011-09-07

Anders Borg tror på sänkta boräntor

Dagens besked från Riksbanken om oförändrad styrränta borde leda till att landets bolånekunder får minskade räntor. Det spår finansminister Anders Borg idag, skriver di.se.

Läs hela


2011-09-07

Ingves lämnar räntan oförändrad

Det blev som många experter och analytiker förutspått: Riksbanken lämnar räntan oförändrad vid 2 procent och sänker räntebanan, skriver di.se.

Läs hela


2011-09-06

Analytiker: Riksbanken höjer inte räntan

En överväldigande majoritet av de tillfrågade ränteanalytikerna i en enkät tror att Riksbanken låter bli att höja räntan i morgon, onsdag, skriver di.se

Läs hela


2011-09-05

ECB lägger räntehöjningar på is

Europeiska centralbanken väntas på torsdag signalera en omsvängning om styrräntan. Det blir troligen ingen räntehöjning i oktober, skriver Veckans Affärer.

Läs hela


2011-09-03

Rusning till bundna boräntor

Låga räntor på bundna bolån har satt fart på efterfrågan. Andelen som väljer rörlig ränta på sina lån är nu den lägsta på tre år, skriver di.se

Läs hela


2011-09-01

Stefan Ingves: Ränteprognoser ska tas med en nypa salt

Analyserna inför räntebeslutet i nästa vecka är i stort sett på plats. Men Riksbankschefen Stefan Ingves anser att ränteprognoser på lång sikt inte ska tolkas för bokstavligt, skriver tidningen Affärsvärlden

Läs hela


2011-08-31

Banker ökar sina marginaler på bolån

Under sommaren har bankerna ökat sina marginaler på bolån. Men hela påslaget är inte motiverat av bankernas ökade krisberedskap. För bolånekunder är det nu ännu viktigare än tidigare att försöka pruta ned räntan, skriver tidningen Privata Affärer.

Läs hela


2011-08-30

Fler väljer att binda sin boränta

Månadssiffror från det statliga bolåneinstitutet SBAB visar att fler och fler nya bolånetagare väljer att binda räntan, skriver di.se.

Läs hela


2011-08-29

Storbank slår ett slag för tvååriga bolån

Handelsbanken räknar med att Riksbanken låter reporäntan ligga still på 2,0 procent och tror därför att en tvåårig boränta kommer vara det mest gynnsamma de närmaste åren, skriver di.se

Läs hela


2011-08-26

Boräntorna kan höjas trots kris

Riksbanken kan mycket väl fortsätta att höja räntan trots krisen. Vicechefen på Riksbanken håller med om att det varit dramatiskt på marknaderna. Men han tycker ändå att sommaren statistik ligger i linje med de planerade räntehöjningarna i höst, skriver DN.

Läs hela


2011-08-25

”Därför ska Riksbanken inte röra räntan”

Dagens KI-barometer talar sitt tydliga språk. Det mesta talar för att Riksbanken bör låta räntan ligga still vid nästa räntemöte, skriver Dagens Industris krönikör Viktor Munkhammar.

Läs hela


2011-08-25

Svenska staten lånar pengar till historiskt låg ränta

Räntan på långa svenska statsobligationer är under 2 procent nu i augusti. Nivån är till och med lägre än den förra bottennoteringen från 1930-talet. Men flera analytiker tror att räntan kan sjunka ytterligare skriver Dagens Industri.

Läs hela


2011-08-23

Missnöjda bolånekunder vänder sig till FI

Ett Stockholmspar ansåg att Swedbank bröt mot låneavtalet och tog ut för hög ränta. Efter ett års tvist fick paret rätt mot banken. Nu vill parets juridiska ombud att Finansinspektionen granskar om banken systematiskt brutit mot konsumentkreditlagen, skriver SvD

Läs hela


2011-08-22

Riksbankens hökar och duvor i rysare när styrräntan ska avgöras

Det blir en kamp mellan duvor och hökar i Riksbankens direktion vid nästa räntemöte. Enligt tidningen Dagens Industri ser det ut som duvorna just nu har trumf på hand och kan stoppa en höjning av styrräntan.

Läs hela


2011-08-20

Privatekonomer tror det kan vara lönsamt att binda bolånen på två år

Börsdramatik, finansoro och pessimism om det fortsatta konjunkturläget får många bolånetagare att fundera på rörlig ränta. Men i en enkät som di.se har gjort ger flera privatekonomer istället rådet att binda lånen på två års sikt.

Läs hela


2011-08-19

”Dags att Riksbanken tar en räntepaus”

Riksbanken har sagt sig var beredd att stoppa de planerade räntehöjningarna om skuldkrisen och finansoron i världen förvärras. Nu borde det bli dags för en sådan räntepaus tycker Johan Schück, Samhällsekonomisk krönikör i DN.

Läs hela


2011-08-18

Bankekonomer tror inte längre på snabb höjning av styrräntan

Den globala finansiella krisen ställer många bolånetagare inför svåra vägval när det gäller ränteutvecklingen. Men ingen av storbankernas chefsekonomer tror länge på en snabb höjning av reporäntan, visar en rundringning som DN gjort.

Läs hela


2011-08-17

Bankkunder fick rätt mot banken i bolånetvist

Ett Stockholmspar ansåg att Swedbank bröt mot låneavtalet och tog ut för hög ränta. Efter ett års tvist fick paret rätt mot banken. Men många andra bankkunder kan vara drabbade av för höga räntekostnader, skriver SvD

Läs hela


2011-07-13

Bankernas upplåningskostnad stiger tack vare nya regler

Boräntorna ökar mer än lånekostnaderna för bankerna. Det drabbar kunderna visar en ny undersökning som Dagens Nyheter har gjort.

Läs hela


2011-07-12

Svenskar tror på lägre bopriser

Svenska hushållens förväntningar på priser för villor och borätter sjunker enligt en undersökning från Skop.

Läs hela


2011-05-24

Fler kommuner gör om hyresrätter till bostadsrätter

Allt fler kommuner över hela landet säljer sina hyresfastigheter till nybildade bostadsrättsföreningar. Under 2010 såldes 440 fastigheter i 69 kommuner enligt statistik från Läntmäteriet och Skatteverket.

Läs hela


2011-05-19

Fler banker skärper kraven för bolån

Både SEB och SBAB kräver nu att den som vill få lånelöfte på en ny lägenhet säljer sin gamla först. Det gör i praktiken att den som vill byta bostad måste klara av dubbla boendekostnader under ett år.

Läs hela


2011-05-18

Olika bud om priser på bostäder

Statliga SBAB:s mätning av priserna på bostäder visar att de sjunkit i snitt 4 procent sedan årsskiftet. Snabbast har priserna minskat i Storstockholmsområdet.

Läs hela


2011-05-17

Kolla din egen UC när du vill

Det är viktigt att ha koll på kreditvärdigheten när man förhandlar om lån och krediter. Därför erbjuder vi nu alla Comboloans medlemmar 20 procents rabatt på UC:s nya tjänst Min UC Score som levereras från www.minuc.se.

Läs hela


2011-05-12

Bostadsvisningar nya söndagsnöjet

Svenskar går helst av allt på bostadsvisning på söndagar, och i snitt spanar spekulanterna in bostaden i 26 minuter. Var femte har gått på visning i annat syfte än att köpa bostaden, i Stockholm är andelen den dubbla. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer i maj.

Läs hela


2011-05-04

Vem kan sia om hur räntan utvecklas?

Flera banker och experter har under den senaste tiden gjort prognoser på betydligt höjda räntor och dragit slutsatsen att det lönar sig mest att binda bolånen.

Läs hela


2011-05-04

”Räntebanan borde vara brantare”

Prognosen för räntehöjningarna borde ha höjts vid Riksbankens direktions aprilmöte, anser en av dess ledamöter, förste vice Riksbankschef Svante Öberg.

Läs hela


2011-05-02

Mäklare räknar med fallande priser i Stockholm

Bostadspriserna i de tre storstäderna bedöms vara oförändrade under den närmaste framtiden med undantag för bostadsrätter i Stor-Stockholm. Där räknar de flesta mäklare med fallande priser framöver.

Läs hela


2011-04-28

Swedbank kräver att kunderna klarar 8-9 procent

Swedbank skärper nu kraven på sina bolånekunder. Skälet är att svenskarnas skulder ökat för snabbt, enligt banken. Vd Michael Wolf anser att bankens nya kunder både måste klara betydligt högre räntor och att amortera.

Läs hela


2011-04-27

Färre nya hus efter bolånetaket

Nu börjar bolånetaket ge effekt. Branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF, redovisar allt lägre prognoser för småhusbyggandet i trä under 2011.

Läs hela


2011-04-20

Räntorna på väg upp i flera steg

I dag den 20 april höjde Riksbanken styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Samtidigt lät Riksbankens direktion räntebanan ligga fast, vilket innebär att styrräntan vid årsskiftet sannolikt ligger kring 2,25 procent.

Läs hela


2011-04-19

Teckna trygghetsförsäkring via Comboloan

Nu tar vi på Comboloan nästa steg och erbjuder våra medlemmar och användare en egen trygghetsförsäkring.

Läs hela


2011-04-18

Styrräntan höjd till 1,75 procent

Från och med den 20 april höjer Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter, från 1,50 till 1,75 procent. Det innebär att även bankernas bolåneräntor stiger inom kort.

Läs hela


2011-04-13

I Stockholm minskar förväntningarna på bopriserna

Inte sedan juni ifjol har förväntningarna på bostadspriserna runt Stockholm varit så låga som nu. Det visar undersökningsföretaget Skops förväntansindex för mars och april.

Läs hela


2011-04-13

”Konsekvenserna av bobubbla förödande”

Konsekvenserna av en sprucken bostadsbubbla är så förödande för ekonomin i form av ökad arbetslöshet, på både kort och lång sikt, att politikerna bör vidta åtgärder även om risken för en sådan bubbla antas vara liten.

Läs hela


2011-04-12

Fler tror åter på stigande bopriser

Fler än tidigare tror att bostadspriserna ska stiga och färre tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator som vänder uppåt i april.

Läs hela


2011-04-11

Avtagande bomarknad

Prisökningarna på bostadsmarknaden har dämpats under det första kvartalet i år. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik. Priserna på bostadsrätter har ökat med 1 procent medan villapriserna minskat med 1 procent under perioden december till februari.

Läs hela


2011-04-05

Riksbanken föreslår amorteringskrav och lägre ränteavdrag

Den snabba prisutvecklingen på bostadsmarknaden är helt naturlig med tanke på den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Det slås fast i Riksbankens utredning om riskerna på bomarknaden som presenterades på tisdagen.

Läs hela


2011-04-05

Jämförpriserna på bostäder göms undan i mäklarannonserna

Sedan 1 april redovisar många av mäklarna jämförpriser på lägenheter i Stockholms innerstad. Jämförpriserna ingår i ett försök att stävja användandet av lockpriser vid försäljningar. Men det är svårt att hitta jämförpriserna på nätet. De göms bakom länken övrig information.

Läs hela


2011-03-30

Varför lockar bankerna kunderna att binda bolånen?

Skillnaden mellan den rörliga tremånadersräntan och ettårsräntan har successivt minskat under ett antal månader. I mars var ränteerbjudandet från Handelsbanken under en period exakt lika för de båda bindningsnivåerna, 3, 74 procent.

Läs hela


2011-03-28

Nu väljer fler fast ränta

För första gången sedan 2008 togs under februari mer än hälften av de nytecknade bolånen till fast ränta.

Läs hela


2011-03-23

Ändra på kreditinstitutens informationsansvar

Det är alltid kredittagarens ansvar att avsluta sin kredit. Det är dags att ändra på det nu. Varför är det inte kreditinstitutets sak att informera om att mitt lån eller min kortkredit är återbetalad?

Läs hela


2011-03-23

Känslor viktigast vid boköp

Mäklarna spelar på känslor när de skapar bostadsannonserna. Det har bovision.se kommit fram till efter att ha analyserat mer än en halv miljon ord i mäklarannonser. Stor, ljust och vackra är de tre mest förekommande adjektiven.

Läs hela


2011-03-18

Oförändrade priser på småhus

Under de senaste tio månaderna har småhuspriserna varit näst intill oförändrade sett över hela landet. Vid en jämförelse mellan den senaste tremånadersperioden och motsvarande period ett år tidigare har priserna stigit med 3 procent, enligt Småhusbarometern som publiceras av Statistiska Centralbyrån.

Läs hela


2011-03-16

Gamla skulder kan belasta din kreditupplysning

Mängder av svenskar får sämre lånevillkor än vad de skulle behöva få, och många får inte låna trots att de egentligen uppfyller villkoren. Skälet är att de inte vet vad UC redovisar när de blir omfrågade som kredittagare.

Läs hela


2011-03-16

Stillastående bostadspriser

Priserna på bostadsrätter har stigit marginellt, 1 procent, medan villapriserna sjunkit lika mycket, 1 procent, enligt Mäklarstatistik.

Läs hela


2011-03-15

Färre lånar för att renovera lägenheter

Allt färre lånar till att renovera sina bostäder. Det visar en undersökning som SEB beställt av Demoskop.

Läs hela


2011-03-14

”Kronan stärks för snabbt med snabba räntehöjningar”

Skillnaden mellan svenska och utländska valutor får inte bli så stor att kronkursen stiger alltför snabbt i förhållande till Riksbankens inflationsmål. Det säger vice Riksbankschef Karolina Ekholm till DN.

Läs hela


2011-03-11

”Låga räntor har skapat en generation av låntagare”

De låga räntorna sedan år 2000 har skapat en generation som har vant sig vid att låna, och som underskattar riskerna med stora lån. Det anser vice Riksbankschef Lars Nyberg.

Läs hela


2011-03-10

Dubblerade priser på ettor

En enrummare i många stora och medelstora svenska städer kostar nu över en miljon kronor. Priserna per kvadratmeter för enrumslägenheter har ökat med 40 procent sedan 2005, enligt ny statistik från Svensk Fastighetsförmedling.

Läs hela


2011-03-10

Allt lägre marginaler för husköpare

Hushållens marginaler vid husköp är på väg att försvinna , visar Swedbanks boindex.

Läs hela


2011-03-07

Drastisk ökning av skuldsättningsgraden i Stockholm och Malmö

Skuldsättningsgraden för den egna bostaden har ökat markant sedan 2007. Mest skuldsatta är hushållen i Stockholm och Malmö. Det framgår av ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC.

Läs hela


2011-03-07

Fler än hälften tror på stigande bopriser

Drygt hälften av svenskarna tror fortfarande på ökande bostadspriser enligt SEB:s Boprisindikator för mars månad. Men trenden är fallande. Färre än tidigare tror att bopriserna ökar.

Läs hela


2011-03-04

Borg ogillar att bankerna fördubblat räntemarginalen

Bankerna låter bolånekunderna betala för deras ökade riskexponering som uppstått i Baltikum och i utlåningen till kommersiella fastigheter. Det anser finansminister Anders Borg.

Läs hela


2011-03-03

Fler binder räntorna sedan årsskiftet

Andelen bolån med bindningstider mellan ett till fyra år ökade med 3 procentenheter under januari.

Läs hela


2011-03-01

”Välkommen till verkligheten”

Det blev många reaktioner på förra veckans krönika om budgivningen på bostadsmarknaden. De flesta vill se helt transparenta budgivningar.

Läs hela


2011-03-01

Flockmentalitet bakom bostadsbubblor

Flockmentaliteten är en av förklaringarna till finanskrascher och bostadsbubblor. Det anser Henry Montgomery, professor i psykologi vid Stockholms Universitet.

Läs hela


2011-03-01

Stora löneökningar kan spä på räntehöjningarna

Riksbankens reporänta som huvudsakligen påverkar de boräntor som är rörliga och löper på tre månader kan höjas snabbare än tidigare antagits. Det är slutsatsen av Riksbankens nu offentliggjorda protokoll från det senaste mötet den 14 februari.

Läs hela


2011-02-28

Oro för inflation kan stegra ränteökningstakten

Ekonomin återhämtar sig mycket snabbt, inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Det ökar risken för att inflationen stiger, vilket pressar upp räntorna. Det är ett skäl till att binda räntan just nu, anser en landets mer kvalificerade bedömare, Klas Eklund, Senior Economist på SEB.

Läs hela


2011-02-24

”Amorteringsfritt gör att vi tror att vi inte behöver betala bostaden”

Svenska hushåll underskattar risken med att belåna bostaden alltför högt. Det kommer att leda till en bostadsbubbla när räntorna når 5,5 procent.

Läs hela


2011-02-24

Unga drabbas mest av bolånetaket

De unga som ska köpa sin första bostad drabbas mest av bolånetaket. Det borde innebära att priserna på små lägenheter borde påverkas.

Läs hela


2011-02-22

Mäklare riggar första budet?

Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.

Läs hela


2011-02-22

Folkpartist föreslår sänkt ränteavdrag och reavinstskatt

Att sänka ränteavdragen och reavinsskatten på bostäder får en positiv effekt på nettoinkomsten för alla grupper. Det anser riksdagsman Carl B Hamilton, FP, som bett Riksdagens utredningstjänst räkna på utfallet.

Läs hela


2011-02-22

Nu tar vi nästa steg

Sedan några veckor har vi här på Comboloan börjat med en förnyelse av sajten som syftar till att göra den ännu mer användbar och nyttig för dig som är bolånekund.

Läs hela


2011-02-18

Statliga SBAB gynnar kunder som tar högre risk

Både Skandiabanken och statliga SBAB gynnar de bolåntagare som tar höga lån och inte amorterar. Bankerna erbjuder sina bolånekunder större rabatter ju högre lån de tar.

Läs hela


2011-02-16

Boräntor på väg mot 5 procent

Att riksbanken höjde reporäntan till 1,50 procent var aldrig en nyhet. Höjningen var intecknad i alla medier och av alla experter veckor i förväg.

Läs hela


2011-02-15

Ökad skillnad mellan förhandlad och oförhandlad ränta

Förhandla om din ränta. Det blir allt viktigare nu när bolåneräntorna stiger. Det visar siffror baserade på de uppgifter Comboloans medlemmar registrerat på Comboloan.se.

Läs hela


2011-02-14

Alla tror på högre ränta

I morgon, tisdag den 15 februari, väntas Riksbanken höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Det är nästan samtliga bedömare ense om.

Läs hela


2011-02-11

Storbankerna har dubblat räntenettot på bolån

De fyra storbankernas räntenetto på bolånen har fördubblats på fem år. När reporäntan var 1,75 procent år 2006 var de fyra bankernas påslag på rörliga boräntor 0,85 procent. I dag, med reporäntan 1,25 procent tar de fyra ut i snitt 2,11 procent mer av bolånekunderna.

Läs hela


2011-02-09

Nordea tror på räntechock

Boräntorna fördubblas fram till och med nästa år. Det spår Nordea i en ny analys av bostadsmarknaden.

Läs hela


2011-02-08

Staten storvinnare på höga bostadspriser

De som säljer en bostad i Stockholms län betalar i genomsnitt 900 000 kronor för att ta sig in i nästa boende, enligt en analys gjord av Handelskammaren i Stockholm.

Läs hela


2011-02-07

Fler tror på fallande bostadspriser

Fler personer än tidigare tror nu på fallande priser än på stigande, enligt SEB:s Boprisindikator som presenteras i dag, måndag.

Läs hela


2011-02-07

”Statens bank struntar i bolånetaket”

Statliga SBAB fortsätter att ge blancolån till sina kunder för att finansiera bostadsköp över bolånetaket på 85 procent. Det har fått SEB:s vd Annika Falkengren att härskna till.

Läs hela


2011-02-07

Skatteverket får backa efter tvist med bostadsrättsförening

Över 20 000 bostadsrättsföreningar kan få tillbaka sammanlagt cirka 2 miljarder kronor efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs hela


2011-02-04

Splittrad syn på bostadsmarknaden

Riksbanken och regeringens företrädare har de senaste veckorna uttalat att de inte ser någon bostadsbubbla i vardande på svensk bostadsmarknad. Men bostadsköpare och säljare har en annan uppfattning.

Läs hela


2011-02-02

Danske Bank uppmanar till att binda lånen i fem år

Just nu är det en billig försäkring att binda boräntorna fram till 2016. Det anser Danske Banks chefekonom Roger Josefsson.

Läs hela


2011-02-02

Oro i Egypten kan pressa upp bolåneräntor

Ett oljepris över 100 dollar samt oroligheterna i Egypten och Tunisien riskerar att pressa upp räntorna på bolån på kort sikt.

Läs hela


2011-02-01

Riksbanken föreslår krav på fast ränta

Riksbankens egen bostadsutredning ligger till grund för nästa räntebeslut den 14 februari. Vad utredningen innehåller är fortfarande hemligt.

Läs hela


2011-02-01

Prisökningar på 30 procent i Stockholm

Flera stadsdelar i Stockholm har haft drygt 30-procentiga prisökningar på bostadsrätter under de senaste fem åren, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Läs hela


2011-01-31

Borg vill skärpa kraven på bankernas kapitaltäckning

Finansminister Anders Borg vill skärpa kraven på bankernas kapitaltäckning. Det sade han under Världsekonomiskt forum i Davos i helgen.

Läs hela


2011-01-31

Få litar på mäklare

Under förra året avgjordes 78 ärenden mot fastighetsmäklare i Allmänna reklamationsnämnden, där privatpersoner krävde ekonomisk ersättning från mäklaren. I 41 av de 78 fallen fick anmälaren rätt.

Läs hela


2011-01-28

Bolånetaket har gett effekt

Förstagångsköparna har slutat gå på visningar. Den bedömningen gör mer än hälften av landets fastighetsmäklare.

Läs hela


2011-01-27

Fler kan tänka sig att låna på bostaden "nästa år"

Bostaden är en tillgång som kan ge extra pengar till konsumtion. Men bara 4 procent, en av tjugo tillfrågade, har under det senaste året lånat till konsumtion med bostaden som säkerhet.

Läs hela


2011-01-27

Bolån används till konsumtion

Av de bolån som tecknas i Handelsbanken Hypotek används bara hälften till köp av bostad. Den andra hälften används till renoveringar eller konsumtion.

Läs hela


2011-01-26

Bostadsministern vill inte minska ränteavdragen

Regeringen planerar inte att minska ränteavdragen för bostadslån, sa bostadsminister Stefan Attefall, KD, i riksdagen på tisdagen.

Läs hela


2011-01-26

Expert mot strömmen om rörlig ränta

De flesta ränteexperter råder att binda lånen, men Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB går mot strömmen.

Läs hela


2011-01-25

Comboloan expanderar och tillsätter chefredaktör

Nu förbättrar vi servicen ytterligare för alla medlemmar genom dagliga nyheter och fler bolånetips.

Läs hela


2011-01-25

Prissänkningar på 12,5 procent

Bostadsmarknaden står och stampar och över hela landet börjar priserna att sjunka, enligt ny statistik. I genomsnitt har 12,5 procent av de objekt som annonserats ut sålts först då priset justerats nedåt.

Läs hela


2011-01-25

Boendet tar 30 procent av inkomsterna

Var tredje person mellan 25-49 år har boendekostnader som överstiger 30 procent av det de tjänar. Gruppen är mycket utsatt när bostadsräntorna successivt höjs under året.

Läs hela


2011-01-24

Expert varnar för stort prisfall på bostäder

Ett prisfall på bostadsrätter är att vänta, och ett tvingande amorteringskrav står för dörren. Det kan få svåra konsekvenser för dem med höga bolån i förhållande till inkomsterna.

Läs hela


2011-01-24

Lättare byta bank

Att byta bank ska bara ta tre dagar, efter en överenskommelse som gjordes mellan de svenska bankerna ifjol.

Läs hela


2011-01-21

Fortfarande bra läge binda bolån

Sedan i somras har många funderat på att binda bolånen. De som inte redan gjort det har fortfarande möjlighet att låsa lånen, eller delar av lånen på till exempel ett eller två år till fördelaktiga villkor.

Läs hela


2011-01-21

Risken för bubbla är liten

De senaste veckorna har bolån varit nyhetsstoff i alla medier. Spekulationerna om att det bubblar, att en fastighetsbubbla är på väg att spricka, har varit många.

Läs hela