2011-02-22

Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.

När en fyrarummare på Östermalm skulle säljas i slutet av januari var utgångsbudet satt till 6 500 000 kronor och mäklaren uppgav att han fått ett bud på just utgångsbudet.  Nästa budgivare erbjöd 100 000 kronor till, sedan var budgivningen i full gång och priset klättrade upp emot 8 miljoner kronor.

Budgivningen kunde följas via sms, då mäklaren skickade de olika buden till spekulanterna. Allt frid och fröjd, och sparat i en mobiltelefon finns nu hela budgivningshistoriken.

Det märkliga är bara att den historiken börjar med att en budgivare som kallas MW har lagt ett bud på 6,6 miljoner kronor.

Men, vad hände med den första budgivaren, den som mäklaren hävdade hade lagt ett bud på utgångsbudet? Den personen är plötsligt helt osynlig i budgivningshistoriken.

Veckan efter var en annan fyrarummare på Östermalm till salu och samma spekulant fick av ny mäklare, men hos samma fastighetsmäkleri, reda på att det fanns ett bud på just den nivån som var satt som utgångsbud.

Efter ytterligare någon dag fick vår spekulant ett sms från mäklaren att säljarna ville skriva på det bud de hade fått, trots att det inte blivit någon ytterligare budgivning sedan utgångsbudet som var 6 950 000 kronor.

Efter ett par veckor inkom ett nytt sms med beskedet att samma lägenhet nu hade ett nytt utgångsbud cirka en halv miljon kronor lägre än det bud säljarna enligt mäklaren redan hade fått och var beredda att skriva under på.

Mäklarsamfundet startar i april i samarbete med några fastighetsmäklare ett försök med jämförelsepriser. Syftet är att få bukt med problemet med lockpriser. Hur jämförelsepriserna ska sättas och hur försöket ska genomföras ska bli intressant att se.

Det är bra med jämförelsepriser, men det krävs mer än frivilliga jämförelser mellan olika objekt innan en del mäklare avstår från att fylla plånboken med oskäliga pengar. Helt transparenta budgivningar vore ett steg på vägen.

Dela


2017-02-22

Bankernas listräntor och snitträntor fastfrusna, men bolånen har börjat att tina upp!

Tittar man bara på bankernas listräntor eller även deras snitträntor under de senate 5 månaderna kan man inte utläsa någon trend kring bolåneräntan. Om man istället tittar på hur Comboloans förhandlade räntor utvecklat sig under samma period visar det sig tydligt att boräntorna lämnade botten för flera månader sedan.

Läs hela


2017-02-20

Så säljer du din bostad - 8 viktiga steg

När du beslutat dig för att sälja din bostad är det en hel del saker att hålla koll på - följ med steg för steg

Läs hela


2017-02-20

Så låg boränta får de bästa förhandlarna

Artikel i SVD baserad på siffror från Comboloan

Läs hela


2017-02-16

Comboloan – en pionjär inom Fintech!

Läs veckans krönika om Comboloans historik, hur vi tänker idag och hur vi tillsammans med er vill utvecklas för att vara relevanta imorgon!

Läs hela


2017-02-15

Nu kommer det orange kuvert – passa på att sänka dina pensionsavgifter!

Många svenskar betalar för höga avgifter, det finns 100 000-tals kronor att spara.

Läs hela


2017-02-15

Riksbanken ligger still

Riksbanken väljer att inte röra Reporäntan och man ligger fast med den så kallade räntebanan. Men det fanns faktiskt en "jätteförändring" i Riksbankens besked.

Läs hela


2017-02-09

Bankernas marginal på bolån slår rekord

Aldrig tidigare har bankernas marginal varit så stor, enligt Finansinspektionens (FI) nya siffror var marginalen 1,73% under december 2016. Att FI publicerar bankernas bolånemarginal är naturligtvis väldigt bra för alla bolånetagare som vill förhandla med banken, men samtidigt ter sig FI:s fundering kring tvångsbindning av bolån som kom tidigare i veckan som en märklig paradox.

Läs hela


2017-02-08

12 av 14 långivare höjde snitträntan under januari

12 av 14 långivare höjde snitträntan på sina bolån med 3-månaders bindningstid under januari. Höjningarna har börjat och detta trots att ingen bank höjt sina officiella räntor under månaden.

Läs hela


2017-02-07

ERBJUDANDE! Väljer du ett lån med lägre ränta, så bjuds du på uppläggningsavgiften om du ansöker via Comboloan!

Genom vårt samarbete med Consector som är en Sveriges ledande låneförmedlare, kan du få hjälp med din förhandling av lån, just nu bjuds du på uppläggningsavgiften om väljer ett lån med lägre ränta och om du ansöker via Comboloan.

Läs hela


2017-02-06

FI:s fundering på att begränsa andelen rörliga bolån är extremt olycklig

Finansinspektionen utreder nu om man kan begränsa hur stor del av bolånet som bolånetagare ska tillåtas ha som rörligt. En olycklig tanke som borde förpassas till papperskorgen, samtidigt som Comboloan erbjuder en bättre lösning!

Läs hela


2017-02-02

Prutläge på bolån!

3 av 4 storbanker har rapporterat för 4:e kvartalet 2016 och det har varit 3 superstarka rapporter, där alla rapporterar fina vinster på bolånen. Guldläge att förhandla!

Läs hela


2017-02-01

Börjar det röra på sig på den svenska bolånemarknaden? Eller snart?

Visst händer det lite på den svenska bolånemarknaden, men ännu är det inte ”proppen ur”. Vad krävs för att så ska ske?

Läs hela


2017-02-01

Bästa förhandlarna i Januari 2017 fick 1,18% hos Länsförsäkringar

Januari månads bolånebarometer visar att bland Comboloans medlemmar så var det hos Länsförsäkringar som det var mest fördelaktigt att förhandla under månaden. Länsförsäkringar erbjöd de 20% bästa förhandlarna 1,18%, näst bäst att förhandla med var Swedbank som erbjöd 1,19% och tredje bäst var SEB på 1,21%.

Läs hela


2017-01-30

Stort fokus på ökad rörlighet på bostadsmarknaden

Ett stort problem på den svenska bostadsmarknaden har varit att rörligheten har varit liten. Detta har berott på en rad olika saker som nu på olika sätt adresseras av politikerna.

Läs hela


2017-01-26

Räntorna stiger, dags att binda bolånen nu?

Att räntebotten är passerad är de flesta experter överens om, men hur snabbt räntan kommer att stiga råder det delade meningar kring. Funderar man dessutom på om det är läge att binda bolånen, så adderar man ytterligare osäkerhetsfaktorer, då den viktiga tidsparametern blir avgörande. Kommer de långa löptiderna stiga långt före de kortare? Kommer de gå upp snabbt eller kommer de att följa samma takt som tex Reporäntan?

Läs hela


2017-01-23

Betalar du för höga Pensionsavgifter?

Comboloan introducerade under december en ny partnertjänst för dig som vill få hjälp med att minska dina pensionsavgifter. Lägre avgifter kan ge dig 100 000-tals kr högre pension. Tjänsten har varit igång i snart en månad och tjänsten har seglat upp som en ny favorit bland Comboloans medlemmar.

Läs hela


2017-01-23

Stämpelskatterna har ökat 58% sedan 2012

Staten drog in 12,4 miljarder på stämpelskatterna under 2016.

Läs hela


2017-01-19

Tips på hur du klarar fattigmånaden januari!

Julklappar, julmat, mellandagsrea och nyårsfest. Under december är utgifterna många och det gör att januari är den månad då flest personer känner av att plånboken är gapar tom. Comboloan tipsar på saker du kan göra för klara "fattigmånaden" januari!

Läs hela


2017-01-19

Hushållen sparar mycket, men väljer fel sparkonto

Enligt en ny rapport från SBAB har svenska hushåll förlorat 107 miljarder kr sedan 2007 genom att man valt storbankernas lågräntekonton istället andra bättre alternativ på marknaden.

Läs hela