Flera röster höjs för att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden

Mäklarsamfundet och Riksbyggen har under Coronakrisen oberoende av varandra lanserat förslag som i praktiken innebär att staten går in och subventionerar bolån, ungefär så som staten erbjuder lån till studier via CSN. 

Är det rätt väg att gå?

Problemet har varit känt långt innan Corona, Skandia kom under 2019 ut med rapporten ”lön utan lägenhet” där det visar sig att ungdomar nekas bolån i hälften av Sveriges större städer. Rapporten visar att ungdomar inte beviljas bolån för en normalstor etta i 13 av 25 av Sveriges större städer, detta även om man som ung sparat flitigt till en tillräckligt stor kontantinsats.

Mäklarsamfundet föreslår något man kallar för ett ”startlån” och fokuserar primärt på förstagångsköpare. Förslaget kom fram efter att Mäklarsamfundet gjort en enkätundersökning som visade att bankerna hade blivit mer restriktiva med bolån som en följd av Corona pandemin. I Mäklarsamfundets egen pressrelease skriver Björn Wellhagen:

- Vi kan anta att ungdomar och förstagångsköpare av bostäder är de som i vanlig ordning drabbas hårdast. ”Startlån”, som redan erbjuds i Norge, skulle kunna vara avgörande för förstagångsköpare av bostäder i det här läget.

Riksbyggen har också engagerat sig i frågan (se länk)och kommit fram med ett förslag om statliga bolån för att underlätta för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden. Riksbyggen menar att det är långa köer för att få en hyresrätt och för många unga är det omöjligt att spara ihop till en kontantinsats till en bostadsrätt. Riksbyggen föreslår ett ”ungbolån”, en ny statlig låneform ungefär som CSN, som skulle ge unga möjlighet att investera i sitt första egna boende. 

– Vi kan se att det är kontantinsatsen som är det största hindret för de unga. Tillsammans med de skärpta amorteringskraven så blir det väldigt svårt för unga att få bolån. De flesta unga vill äga sin bostad och ett ungbolån skulle ge tusental unga möjlighet till ett eget hem, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Enligt Riksbyggens beräkningar skulle mellan 5 000 och 10 000 hushåll skulle kunna komma i fråga för det här stödet årligen och för dem skulle det göra stor skillnad. 

Finansmarknadsminsiter Per Bolund är positiv till Riksbyggens förslag:

– Jag tycker att det låter som ett väldigt spännande förslag. Vi har ju idag lån för att kunna studera, vilket är en investering för framtiden, men för en ung person kan det vara en lika viktig investering att få ett boende, säger Bolund i en intervju med SVT

Att öka rörligheten på bostadsmarknaden har länge stått högt upp på politikernas agenda och nyligen enades ”januaripartierna” om att slopa den så kallade uppskovsräntan, med argumentet att öka just rörligheten på bostadsmarknaden. Regeringen har också under Corona tagit bort amorteringskravet fram till sommaren 2021 (i ett första steg), vilket också, allt annat lika borde förenkla för unga som vill in på bostadsmarknaden. 

Det konkreta förslaget från Riksbyggen ser ut såhär (källa Riksbyggen):

• Målgrupp 18-35 år 

• Max 10% av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300 000 kr 

• Låntagaren står själv för de återstående 5% av kontantinsatsen 

• Banker får precis som tidigare bevilja lån upp till 85% av marknadsvärdet 

• Räntan på lånet består precis som studiestödet av statens upplåningskostnad plus avgiften för administration och är inte avdragsgill 

• Lånet är amorteringsfritt under maximalt fem år 

• Amorteringskrav två tillämpas inte 

Sammanfattningsvis så är de största utmaningarna för ungdomar att köpa sin egen bostad kontantinsatsen och amorteringskraven som införts de senare åren. Skulle Bolund & Co finna att ett CSN lån är lämpligt, ja då löser man sannolikt problemet kontantinsatsen. Gällande amorteringskravet så är det ju tillfälligt ”löst” eftersom Finansinspektionen tillåter amorteringsfrihet för alla fram till sommaren 2021. Väljer man sedan att behålla amorteringsfriheten för alla, alternativt för alla yngre än 35 år, så har man nog löst mycket att utmaningen även framåt. 

Kvarstår gör utmaningen på arbetsmarknaden, som nu råder, och påverkar framgent på grund av Corona, inte minst för ungdomar. Paradoxalt nog, blir det kanske enklare att komma in på bostadsmarknaden än arbetsmarknaden? Eller, så blir det fortsatt svårt även på bostadsmarknaden, men inte på grund av kontantinsats och amorteringskrav, utan istället på grund av att ungdomar helt enkelt saknar arbete. 

Aktuella boräntor här!

 

Dela


2020-07-30

Nya varumärken gör entré på bolånemarknaden

Bolåneförmedlarna tar sats

Läs hela


2020-07-29

Svenska bolånemarknaden nu 3 540 miljarder kronor

Växte med 5,4% under juni

Läs hela


2020-07-21

Nordea dyrast snittränta under maj

Storbanken nästan 50 punkter dyrare än uppstickaren

Läs hela


2020-07-21

SEB har sänkt boräntan

SEB följer efter trenden med lägre boräntor

Läs hela


2020-07-10

Handelsbanken och Stabelo sänker boräntor

Räntesänkningar på både rörliga och bundna bolån

Läs hela


2020-07-02

Swedbank hade bäst bolåneränta i juni

Juni månads bolånebarometer visar att bland Comboloans medlemmar så var det hos en storbank som Comboloans medlemmar fick bäst bolåneränta.

Läs hela


2020-07-01

"Tjoho" om du äger din bostad

Comboloans bolåneblogg menar att bostadsägare dragit vinstlotten

Läs hela


2020-07-01

Riksbanken behåller reporäntan på 0%

Vidtar mer ytterligare åtgärder för att mildra Corona konsekvenserna

Läs hela


2020-06-30

Klarna ska erbjuda högst sparränta i Sverige

Är det trots allt dags för bolån snart?

Läs hela


2020-06-26

Comboloans bolåneblogg har fått ett eget hem

Vår bolåneblogg på egen domän

Läs hela


2020-06-24

Bostadsmarknaden återhämtar sig

Tecken på ljusning på flera håll

Läs hela


2020-06-24

Vill du vara 100% uppdaterad kring dina bolån?

Följ då Comboloan på alla plattformar

Läs hela


2020-06-17

Nischbanken sänker bolånet rejält

Utmanaren erbjuder 1,15% för ettåringen

Läs hela2020-06-16

Mer än 110 000 har fått amorteringsfrihet

Ny rapport från Finansinspektionen

Läs hela


2020-06-12

Tack för att du uppdaterar dina prutade boräntor!

Comboloans tjänst "förhandlade bolåneräntor" bygger på att alla hjälps åt!

Läs hela


2020-06-11

Färre bostäder säljs

Minskat antal med 15% jämfört med 2019

Läs hela


2020-06-11

3 nischbanker dominerar bolånemarknaden

Landshypotek, Stabelo & Hypoteket hade lägst snittränta

Läs hela