Transparens enda sättet för bankerna att bygga förtroende
Veckans Affärer har i veckan granskat den svenska bankmarknaden. Enda sättet som bankerna kan återuppbygga ett förtroende är att tillåta kunderna full insyn.
Debatten har tagit ny fart. Bankerna har det jobbigt med sina krediter i Baltikum, medans den svenska verksamheten går som tåget. Vem betalar egentligen för bankernas vinster? Bolånekunderna såklart.
Men är då bankernas räntemarginal för stor? Bankernas räntenetto indikerar enligt artikeln att så är fallet, men Bankföreningen menar att så inte är fallet. Finansmarkandsminsister Mats Odell håller med, likaså har Finansinspektionen tagit bankerna i försvar och deras siffror har visat att bankerna till och med sänkt mer än reporäntan.
Varför då denna debatt? Svaret är enkelt, det finns väldigt dåligt förtroende för bankerna, kundera känner sig lurade.
Den obestridligt största bankprodukten mot privatmarknaden är bolån och ni som följer aktiviteten på tex Comboloans Forum vet att missnöjet är stort och att många förhandlar och förhandlar. Alla (även många som inte är inne på Comboloan :)) vet att bankernas listräntor bara är sk referensräntor som överhuvudtaget inte har någon som helst koppling till verkligheten. Utifrån dessa räntor skall man sedan förhandla, men så länge bankerna väljer att inte visa upp sina egna kostnader och marginaler så kommer kundernas förtroende inte komma tillbaka.
Det krävs full transparens.
Det enda stället som erbjuder någon form av transparens är Comboloans räntetabell. Där kan man utläsa hur de bästa förhandlarna och genomsnittsförhandlarna lyckas. Man kan sedan enkelt jämföra med bankernas officiella räntor för att se vilka som avviker mest från listräntan.
Men, vi vet fortfarande INTE vad banken tjänar.
Den bank som först vågar visa exakt hur mycket marginal och hur stora upplåningskostnader man har kommer först vinna förtroendet på marknaden. Eller tar bankerna ut sådana marginaler att hela vinsten hade gått upp i rök om dom var transparenta?
I Veckans Affärers artikel säger också Skandiabankens VD Fredrik Sauter att "jag tror inte att storbankernas kunder vill att det ska gå till så här utan vill i stället ha tydliga prislistor”.