Snart blir bolånen dyrare
Riksbanken har utlovat höjning
.jpg)
Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen har under hela 2018 sagt att en räntehöjning ligger inom räckhåll under 2018. Länge var prognosen inställd på en höjning efter sommaren, men precis som den rekordvarma sommaren gladde oss svenskar, så skämde Ingves bort alla bolånetagare med ännu några månader av rekordlåga räntor. Men allting har sitt slut som det brukar heta och nu är i stort sett alla experter eniga, Riksbanken kommer höja reporäntan med 25 punkter antingen i december eller i februari. Det blir då den första höjningen sedan 2011.
Med höjd reporänta följer också höjda bolåneräntor. Den rörliga bolåneräntan, dvs 3-månadersräntan är den löptid som har starkast direkt koppling till reporäntan och det är väl ingen vild gissning att det är den kortaste bindningstiden som berörs mest i direkt anslutning till beskedet. Å andra sidan kan man kanske mer läsa av framtida förväntningar och var den rörliga räntan kan befinna sig om 1 eller 2 år genom att kika just på de längre bindningstiderna.
Men trots att de flesta experter är eniga om att en första höjning från Riksbanken är nära förestående, så är experterna lika överens om att vi kommer fortsätta ha låga räntor under lång tid framöver. Tittar man t.ex. på bankernas bolån med 5 års bindningstid så ligger de enligt Comboloans räntetabell (här!) någonstans mellan 2,25 – 2,45%. Och då ska man komma ihåg att det alltså är de bundna räntorna, har man de ekonomiska förutsättningarna, och vågar behålla rörliga lån, kommer förmodligen räntan inte vara över 2% om 5 år, givet att man får spekulera lite i kombination med en snabb prognosavläsning.
Är det då läge att binda bolånen? Alltså, försäkringen som det ju faktiskt handlar om, dvs premien för att binda, den är ju såklart lockande på dessa nivåer, ingen kan hävda något annat. Men, med det sagt så ligger det nog mycket av ett historiskt perspektiv i den hållningen, för det finns inget som pekar på att en bunden ränta kommer vara mer fördelaktig än en rörlig. Fakta är att historiskt sett har man tjänat på att ha rörligt och det finns ingen anledning att tro att det skulle ändras.
Med andra ord, har du utrymme, håll dig kall, låtsas att räntan är 4%, lägg överskottet på ett buffertkonto och spara och gör så småningom något kul för pengarna istället för att lägga dem på en försäkring i form av bunden ränta.