Hushållen amorterar istället för att spara
Nya amorteringskrav fördelar om hushållens sparande
.jpg)
Enligt rapporten Sparbarometern från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Finansinspektionen (FI) var hushållssparandet lägre under 2a kvartalet 2018 än motsvarande kvartal 2017. Nysparandet minus skuldökningen, var 49 miljarder kronor vilket är 8 miljarder lägre än 2a kvartalet 2017.
Samtidigt hushållens årliga låneökningstakt var 6,0%, vilket är en minskning med knappt 0,6% jämfört med 1a kvartalet 2018. Enligt rapporten får man gå tillbaka till början på 2015 för att hitta motsvarande nivå på den årliga låneökningstakten. Trots att låneökningstaketen minskade, så ökade den faktiska utlåningen till hushåll med 61 miljarder kronor under det 2a kvartalet. Hushållens lån utgörs, till nästan 80%, av bolån.
Trenderna att låneökningstakten minskar och att hushållssparande blir lägre har sannolikt en stark koppling till amorteringskravet som infördes i juni 2016 samt det stärkta amorteringskravet som infördes i mars 2018. Amortering är ju också en form av sparande så man tolka statistiken som att hushållens sparande delvis har skiftat till att fler antingen väljer eller självmant amorterar istället för att spara.
Har man utrymme att spara trots att man ökat sin amortering är det såklart fortsatt bra långsiktigt. Nu, har ju sparräntorna på många håll varit nära noll eller väldigt låga, vad det gäller den typen av sparande hur incitamenten från hushållen också varit låga. Men, vill man hitta sparkonton som ger lite grand kan jämföra sparkonton här!
Sparbarometern hittar ni här!