Fallande huspriser begränsar Stockholmarnas bolånemöjligheter
Fler bolånetagare pressas av belåningsgraden
.jpg)
Nya siffror från SCB visar att huspriserna var oförändrade under den senaste tremånadersperioden maj – juli 2018, jämfört med den föregående perioden februari – april 2018. På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med nästan 1%.
Men i Stockholm ser det annoulrunda ut, där har huspriserna sjunkit med 6% sedan förra året samma period. Restriktiva banker och nya amorteringskrav påverkar Stockholmarna mest då priserna ligger högst i Stockholm och i många fall även belåningsgraderna, dessutom blir kontantinsatsen ofta hög eftersom villorna är dyra.
En annan effekt som kommer med sjunkande huspriser är att det blir tuffare för fler hushåll att kunna låna till 85% av bostadens värde, vilket är lagstadgad minsta nivå med pant i säkerhet, dvs hus eller lägenhet.
Det påverkar också bolånetagare som redan har bolån och som legat kring 85% belåning, många blir då fastlåsta hos sin gamla bank då nya banker skulle kräva en lägre belåningsrad vid flytten. Och även om man kommer under 85% nivån, så är förhanlingsutrymmet sämre med hög belåningsgrad.
Sammantaget är det alltså inte förvånande att Stockholmarna känner av rörelserna på marknaden, först gällande pris på bostäder, men det räcker alltså inte, förhandlingsläget utifrån den viktiga parameterna belåningsgrad har alltså också negativ effekt på både nyköp och omförhandlare.
Bästa rådet är som alltid, häng med och var aktiv.
Comboloans räntetabell med listräntor, snitträntor och förhandlade räntor hittar ni här!
SCBs småhusbarometer hittar ni här!