Är löptiden en risk om man tar bolån från de nya uppstickarna på bolånemarknaden?
Vad händer när löptiden tar slut?
Nya utmanare lanseras var och varannan dag på löpande band just nu och media och experter försöker reda ut vad som egentligen erbjuds.
En del experter har lyft fram att de nya aktörerna har kortare löptid på sina bolån än vad de traditionella bankerna har. Storbankerna har ofta löptider som sträcker sig mellan 30 år och 50 år, notera att löptider inte är samma sak som villkorsperiod som reglerar bindningstiden, dvs 3-måndersränta, 2-årig bunden osv.
Stabelo/Avanza, Hypoteket och Enkla är ju precis i startgroparna och det är har varit lite oklart gällande löptiderna, men nu verkar det vara såhär:
Enkla: Löptider mellan 30-50 år (kommer enligt företaget framgå i villkoren efter Påsk)
Avanza/Stabelo: Löptider 30-50 år, där fanns en tanke från början att löptiderna skulle vara på 10 år, men detta har uppdaterats/ändrats i villkoren.
Hypoteket: Löptid på 15 år.
I en artikel i SVD uttalar sig Cecilia Blomqvist, jurist Konsumenternas bank- och finansbyrå:
– Det finns uppstickare som har kortare löptider på bolån än traditionella aktörer. Det kan innebära en risk om man som kund när löptiden går ut inte kan få lånet förlängt, och inte heller får lån någon annanstans, säger hon.
Ett värsta scenario som diskuteras i artikeln skulle kunna vara att om bolånetagarens privatekonomi har försämrats kan det bli svårt att få ett nytt lån. När bolånets löptid når sitt slut kan alltså kunden fortfarande sitta på en skuld, långivaren är då inte skyldig att erbjuda fortsatt bolån.
– Har du förändrat din privatekonomi kan det bli svårt att få ett nytt lån, säger Cecilia Blomqvist till SVD.
Tvingas man lösa lånet, skulle det i det allra värsta av scenarios kunna innebära att man måste sälja bostaden, men givet att löptiden är 15 år som lägst från uppstickarna (Hypoteket) i dagsläget så är det kanske inte det mest troliga scenariot, men såklart en risk att ta med i beräkningarna.
Artiklen från SVD här!
Även Hans Bolander på Dagens Industri tar upp ämnet, länk till den artikeln här!