Fler regleringar från Finansinspektionen på gång?
Bankföreningen fruktar att det får stora konsekvenser för bankkunderna
I september skickade regeringen ut ett förslag om att ge Finansinspektionen (FI) större mandat att besluta om hur bankerna ska göra sina kreditprövningar. Om förslaget förverkligas får FI en möjlighet att ytterligare reglera långivningen till såväl företag som hushåll.
Det finns redan i dag regler för hur banken ska utföra en ”säker kreditprocess” vid låneansökan. FI menar dock att dessa råd inte alltid följs och därför vill man göra råden till tvingande föreskrifter.
I ett gemensamt remissvar motsätter sig Svenska Bankföreningen, Sparbankernas Riksförbund och Finansbolagen Förening förslaget från FI. Man menar att problemen som lyfts fram för att säkerställa ”säker kreditprocess” är begränsade, och att 90% av berörda institut visat sig leva upp till kraven enligt den konsekvensanalys FI själva tagit fram. I remissvaret menar man att den del man behöver få kontroll på borde få plats inom ramen för myndighetens vanliga tillsynsarbete.
Vidare framhåller Svenska Bankföreningen, Sparbankernas Riksförbund och Finansbolagen Förening att hushållens tillgång till krediter har reglerats successivt genom bland annat bolånetak, kvar att leva på-kalkyler och amorteringskrav. Amorteringskravet skärps ytterligare nu i mars, och man har ännu inte fullt ut sett de samlade effekterna av alla dessa kreditregleringar
Både FI och finansmarknadsminstern Per Bolund tonar i en artikel i SVD ner konsekvenserna för enskilda bolånetagare och menar att det framförallt är framåtblickande och att det ger FI ett större mandat att agera om man upplever att kreditgivarna börjar ta för stora risker.
Läs hela remissvaret ”Förslag till föreskrifter och allmänna råd om kreditriskhantering” från Svenska Bankföreningen, Sparbankernas Riksförbund och Finansbolagen Förening här!
Artikeln från SVD hittar nu här!