Rörlig ränta - Bästa valet nu!
Trots att det svänger på marknaderna och analytiker världen över försöker tolka varenda rapport som kommer upp till ytan, så gör ni med största sannolikhet rätt i att satsa på rörlig ränta.
Sällan har marknaderna varit känsligare och man får gå tillbaka många år för att hitta ett liknande kaos bland alla världens analytiker. I takt med att nya rapporter kommit in och efter Federal Reserves (Fed) chockbeslut att sänka styrräntan med 75 punkter så har fler och fler hopat sig till dom som tror att Riksbanken antingen ligger still eller kanske till och med sänker styrräntan i februari. Mycket kan naturligtvis hända innan direktionen med Stefan Ingves i spetsen sammanträder den 7 februari, men visst ser det ut som att rörlig ränta är en vinnare.
- Feds räntebesked igår var överraskande. Beskedet betyder att Fed ser större problem med konjunkturläget än vad som hittills har framkommit. Det innebär troligtvis att centralbanker i Europa kommer nedrevidera sina prognoser för den framtida utvecklingen, säger SEB:s ränteanalytiker Elisabet Kopelman. Hon menar vidare att när de europeiska centralbankerna omvärderar läget och sänker sina räntor kommer även vi här hemma följa efter.
Om det blir så, att vi följer övriga centralbanker är det goda nyheter för alla som har rörliga räntor. Redan nu ser vi att de flesta banker som te.x Ikanobanken, Handelsbanken, Skandiabanken, SBAB och GE Money Bank med flera valt att sänka sina korta räntor den senaste veckan, medan uppstickaren DnB NOR valt att höja de rörliga något till förmån för en sänkning på de längre lånen.
En räntesänkning innebär att många av bankernas privatekonomer nu rekommenderar rörligt.
Ingela Gabrielsson, Nordea, tror att Riksbanken kommer att låta styrräntan vara kvar på 4 procentenheter vid februaris möte, men tror att den generella riktningen på längre sikt är nedåtgående. - Vi råder dem som tar nya lån eller lägger om de gamla att ta rörliga lån, eftersom ränterikningen sannolikt är nedåt framöver, säger Ingela Gabrielsson till E24.
Tittar man historsiskt så är det alltid svårt att jämföra olika räntesänkningar med varandra, men går man in på Comboloans PLUS tjänst som handlar om historiska räntor så konstaterar man snabbt att en låg styrränta och låga rörliga räntor ofelbart hör samman.
Detta scenario förutsätter dock att Riksbanken ger upp sin inslagna bana och accepterar att vi inte når inflationsmålen under den närmsta tiden. Även om de flesta experter nu verkar ense om att så blir fallet, så finns det tunga experter som menar på motsatsen.
På onsdagen sa Konjunkturinstitutets prognoschef Urban Brusewitz att den svenska Riksbanken kommer att gå mot den amerikanska centralbanken och höja räntan, inte en gång utan två gånger innan den sänks igen under 2009. - Riksbanken fortsätter därför att h