Journalistiken och vinklad statistik styr bostadsmarknadens puls
Journalisternas makt är oändlig, men det är inte förrän hela kåren vänder kappan efter vinden som det skakar till ordentligt på marknaderna.
Många av er som följt denna blog under de senaste månaderna vet att jag tjatat mig "blå" om att Mäklarstatistiken presenterats på ett felvinklat vis och att det inte var förrän SBAB kom med sin senaste rapport för någon vecka sedan som hela "tjocka släkten" hängde på. Innan dess var det ingen som ville sticka ut hakan, utan alla satt som fastkedjade vid sina datorer och höll med föregående skribent.
Nu läser jag onsdagens artikel om utredningen av fastighetsskatten och hur Riksadagsledamoten Lennart Pettersson (c) tillsatt en hel grupp med anledning av Villaägarnas siffra att 220 000 får höjd fastighetsskatt med den nya regeringen. Denna siffra har sedan Villaägarna presenterade den för någon vecka sedan, blivit en vedertagen sanning och återigen har hela "tjocka släkten" vänt kappan efter vinden. Förra gången var kåren feg, denna gång visar det sig att man baserat de senaste veckornas debatt på felaktiga uppgifter.
Nu kan det ju faktiskt vara så att de siffror (att bara 25 000 får höjd fastighetsskatt) som riksdagens utredningstjänst (RUT) tagit fram också kan påstås vara felaktiga. Sanningen ligger troligen någonstans "mittemellan", båda tolkar samma siffror genom olika kalkyler på det sätt som gynnar dom själva och deras eget syfte bäst. Så, då är det kanske inte så lätt för journalistkåren att dels veta vilka siffror och dessutom veta vem man ska tro på? Nej, just det, och är det inte just det som är själva grundgrejen med att vara journalist, att just genomlysa den information som sprids ut för att sedan "översätta" densamma så att gemene man kan förstå och agera?
Själv håller jag mig bara till bevisade sanningar och går in och kollar på Räntekungen!