Till slut sänker alla banker boräntan
En vecka efter att Riksbanken sänkte styrräntan med 0,25 procent har till slut alla storbanker reagerat och sänkt boräntan med den kortaste bindningstiden, tre månader. Nischbankerna var snabbast med att sänka den rörliga räntan efter Riksbanken besked, skriver svd.se.
Press på Swedbank att sänka räntan
Alla storbanker – SEB, Nordea och Handelsbanken – har nu justerat ner sina boräntor. Nu ökar trycket på Swedbank, som har marknadens högsta listränta, skriver di.se.
Handelsbanken tvärvänder om räntan
Handelsbanken sänker listräntan på rörliga bolån och går från dyrast till billigast bland storbankerna. Men det betyder inte att de verkliga räntorna för vanliga bolånetagare förändras, skriver di.se.
Handelsbanken dyrast på rörligt lån
Handelsbanken är den bank som har störst skillnaden mellan utannonserad tremånadersräntan och reporäntan, skriver Dagens Industri.
”Dags att pressa din bank”
Effekten blir liten på den rörliga boräntan efter Riksbankens sänkning av styrräntan i går. Det är istället i en förhandling med sin bank man ska ta hem sänkningen, skriver Joel Dahlberg, krönikör på nyhetstjänsten E24.
Bara SBAB sänker boräntan
Bolåneinstitutet SBAB meddelade idag på eftermiddagen att man sänker sina bolåneräntor. Men det handlar om mycket små justeringar av räntan, skriver SvD.
Stefan Ingves sänker styrräntan
Stefan Ingves sänker styrräntan från 2.00 procent till 1,75 procent och enligt den nya räntebanan blir det inga höjningar förrän år 2013. Det här beskedet lämnade en oenig direktion för Riksbanken på tisdagen, skriver di.se
Experter: Dags att sänka räntan Ingves
Tidningen Dagens Industris så kallade ”skuggdirektion”, som består av sex experter, råder Riksbanken att i ett första steg sänka styrräntan till 1,75 procent i morgon tisdag.
Bankernas marginaler på bolån växer
Bankernas marginaler på bolån är nu de största sedan år 2005, visar en genomgång som tidningen Dagens Industri gjort. Och det är landets bolånetagare som får betala notan.
Bopriserna fortsätter att sjunka
Snittpriserna på bostäder i samtliga storstadsregioner är idag lägre än för ett år sedan. Det gäller både för bostadsrätter och villor, skriver di.se
Expertråd: Satsa på rörlig boränta
Alla räknar med att Riksbanken sänker styrräntan före jul. Trots det skruvade många bolåneinstitut och banker upp sina räntor i förra veckan. Nu är experternas nya råd att välja rörlig boränta, enligt di.se.
Experter: Ingen bokollaps i Stockholm
Faran för en priskollaps på bostadsmarknaden i Stockholm är överdriven, menar fastighetsexperter som di.se har talat med. Priserna är inte problemet, utan antalet affärer.
Stor osäkerhet om framtida boräntor
Den gånga veckan har räntan stigit på korta bolån. Men osäkerheten är fortsatt extremt stor om vilken väg boräntorna kommer att ta framöver, skriver dn.se
Köparnas marknad för bostäder
Priserna faller inför årets sista stora visningshelg och utbudet är stort. När det gäller andelen prissänkta objekt ligger Blekinge i topp och även utbudet har ökat mest i Blekinge, skriver SvD.
Mäklare tror på sjunkande bopriser
Drygt hälften av landets mäklare tror på sjunkande villapriser de närmaste tre månaderna, enligt Mäklarsamfundets barometer. Orsaken är bankernas restriktivare utlåning, rapporter i media och allmän oro över ekonomin, skriver SvD
Lönsamt att äga sin egen bostad
De verkliga vinnarna på bostadsmarknaden de senaste fem åren är de som äger en bostadsrätt i någon av Sveriges dyraste kommuner. Det visar en rapport från Fastighetsbyrån, som analyserat värdeutvecklingen jämfört med kostnadsutvecklingen, skriver nyhetstjänsten E24
Bankexperter: Styrräntan ska ner
Styrräntan är på väg ned. Det anser nästa alla bankekonomer, enligt nyhetstjänsten E24. Men hur mycket en sådan sänkning av Riksbanken kommer att påverka boräntorna är det ingen som vet.
Expert: ”Det finns ingen bostadsbubbla”
Det finns ingen bostadsbubbla i Sverige, säger analyschefen på fastighetsanalysbolaget Newsec till di.se. Bopriserna kommer att stiga igen när den ekonomiska oron lagt sig. Men de stora klippens tid är över.
Rörlig ränta åter igen populärast
I november var tremånadersräntan på bolån populärast igen, skriver di.se. Andelen nytecknade bolån med den kortaste teckningstiden ökade från 41 procent i oktober till 51 procent i november visar månadsstatistiken från SBAB Bank.
IT-haveri drabbar bolånekunder
Sedan i fredags har SBAB problem med att hjälpa sin bolånekunder. Banken kan inte längre förmedla nya lån eller ge lånelöften. Orsaken är ett omfattande haveri hos Tieto som sköter SBABs it-drift, skriver svd.se. Det är oklart när it-problemen för SBAB är lösta.
Expertpanel: Räntan ska ner
Riksbanken sänker styrräntan redan i december. Det tror majoriteten i den makropanel som di.se har tillfrågat. Den enda som inte är säker på det blir en räntesänkning är Swedbanks expert, som tror på oförändrad ränta.
Rekordstort utbud av bostäder
Utbudet av bostadsrätter och småhus är rekordstort, visar färsk statistik från sajten Bovision. ”Ett otroligt stort utbud just nu”, säger Bovisions vd, Ulf Magnusson, till di.se.
Ökat missnöje med bolåneföretagen
De flesta svenska bolånetagare är normalt sett nöjda med sitt bolåneföretag. Men det senaste året har något hänt: kundnöjdheten minskar, enligt Svenskt Kvalitetsindex. I vissa fall till och med kraftigt, skriver svd.se.
Svenska bolån växer snabbast i Europa
Svensken lånar mest av alla i Europa, visar en jämförelse av bolån som SvTs nyhetsprogram Rapport låtit göra. På tio år har de svenska hushållen ökat sina bostadslån med tio procent årligen.
Huspriserna faller i storstäderna
Priserna på småhus i storstadsregionerna har fallit med mellan 1 och 3 procent under augusti-oktober, enligt SCB. Men i landet som helhet var huspriserna oförändrade, skriver svd.se.
Försäljningen av bostäder tvärnitar
De tre senaste månaderna har villapriserna sjunkit med 3 procent. Och just nu finns rekordmånga bostäder ute på marknaden till försäljning, skriver di.se.
Nordea: ”Styrräntan halveras”
Nordeas chefsekonom Annika Winsth och chefsanalytikern Torbjörn Isaksson tror att Riksbanken sänker styrräntan redan nästan månad. Sedan väntar fler sänkningar det närmaste halvåret, skriver di.se.
Banker tjänar allt mer på sina bolån
Enligt Finansinspektionen ökar bankernas marginaler på bolånen och ligger nu ”betydligt över det historiska genomsnittet”, skriver di.se.
”Dags för sänkning av räntan”
Riksbanken bör ge bolånetagarna en julklapp och sänka styrräntan vid nästa möte, skriver Dagens Industris krönikör Viktor Munkhammar i en kommentar. Han tycker att Stefan Ingves argument för att inte göra detta framstår som allt mer osannolika.
Riksbanken redo att sänka styrräntan
Protokollet från Riksbankens senaste möte visar att det finns en större beredskap i direktionen för att vända och börja sänka styrräntan, skriver di.se.
Fortsatt dystert om bopriser
Något fler svenska hushåll tror på en starkare utveckling av bopriserna i november jämfört med vad de trodde om utvecklingen i oktober. Det visar SEB:s boprisindikator som nu stiger svagt, skriver di.se
Ökad press på Ingves att sänka räntan
En oväntad räntesänkning av ECB, från 1,5 till 1,25 procent, sätter nu press på Stefan Ingves och Riksbanken att ändra kurs, anser analytiker som di.se har talat med. Även Danmark sänker nu styrräntan med 35 punkter till 1,20 procent.
Skillnaden mellan utannonserat bostadspris och slutpris minskar
Skillnaden mellan utgångspriset i en annons och det försäljningspris köparen sedan betalar sjunker dramatiskt på bostadsrätter i Stockholms innerstad visar en ny undersökning, skriver E24.
Stefan Ingves låter räntan ligga still
Dagens besked från Riksbanken var ingen överraskning: räntan ligget still på 2,00 procent, som de flesta analytiker räknat med, skriver di.se.
Analytiker: En procents ränta nästa år
Riksbanken kommer att sänka styrräntan till 1 procent under 2012 tror Pär Magnusson, chefsanalytiker på Royal Bank of Scotland i Stockholm, skriver svd.se. Han är en av flera experter som tror att Riksbanken skruvar ner den så kallade räntebanan.
Proffsen: Ingves låter räntan ligga still
Aktörerna på räntemarknaden räknar med att Riksbankschefen Stefan Ingves i morgon torsdag lämnar besked om att reporänta ligger still. Samtidigt tror proffsen att han skruvar ner den så kallade räntebanan, skriver di.se.
Statlig nämnd vill ställa hårdare krav på bolånetagare
Statlig nämnd vill ställa hårdare krav på bolånetagare En övervärderad bostadsmarknad är en del av finanskrisen. För att undvika systemkriser i framtiden måste regelverk och praxis anpassas till det faktum att kreditgivare och hushåll agerar kortsiktigt konstaterar Statens bostadskreditnämnd, skriver di.se
Allt fler tror på fallande bopriser
Två av tre bostadsspekulanter tror på fallande bopriser det närmaste året visar en undersökning av en mäklarfirma, skriver di.se.
Analytikerkåren: reporäntan ligger still
På torsdag lämnar Stefan Ingves sitt räntebesked. Analytikerkåren är nästa helt enig om att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 2.00 procent, skriver SvD.
Rusning för att binda boräntor
Den eviga frågan är: rörlig eller fast ränta. De senaste femton åren har svaret oftast varit att satsa på rörlig boränta. Men under hösten har fler och fler bolånetagare valt att istället binda sina bolån, skriver E24.
Hemnet stoppar trixande mäklare
Bosajten Hemnet har hittat ett sätt att stoppa mäklare som tillfälligt plockar bort gamla svårsålda bostadsobjekt och sedan får annonserna att se ut som nya igen, skriver di.se.
SBAB: Bopriserna ska ner
I Stockholm och Malmö fortsätter bopriserna att falla resten av året, samtidigt planar priserna ut i Göteborg, spår SBAB i en färsk prognos, skriver di.se.
Litet lyft för priserna på småhus
Färsk statistik från SCB visar att priserna på småhus har stigit lite på både kort och lång sikt, skriver E24.
Tuffare krav för bolånetagare
SEB kräver idag en egen insats på 15 procent från sina bolånekunder, i enlighet med bolånetaket som infördes för ett år sedan. Men finanskrisen har fått banken att fundera på att höja kravet på insats, skriver di.se.
Bolånetagare blåsta på räntefallet
Bankerna lånar upp pengar betydlig billigare idag än för ett halvår sedan. Men boräntorna har inte fallit lika mycket, skriver E24s krönikör Joel Dahlberg som har granskat de svenska bankernas marginaler för bolån.
Bostadspriserna backar
Färsk statistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor har minskat de senaste tre månaderna. Mest har priserna på villor sjunkit, skriver di.se.
SBAB räknar med fortsatta höjningar av boräntan
SBAB gör en ny höjning av sina bolåneräntor. Banken anser sig inte längre ha råd med att var en prispressare på bolånemarknaden, skriver di.se
Fler och fler gillar bolånetaket.
En klar majoritet av de svenska hushållen gillar bolånetaket och många tror dessutom att det påverkar bostadspriserna, enligt en underökning av Demoskop.
Bästa råden till oroliga boköpare
Det är oroligt i finansvärlden, börserna faller och ingen vet säker om räntan ska upp eller eller ner. Här är några goda råd till oroliga bostadsköpare som ska göra sitt livs affär, skriver DN.
Se upp med bostadscurling
Sedan bolånetaket infördes 1 oktober förra året har det blivit allt vanligare att föräldrar hjälper sina barn att skaffa eget boende Men det kan bli dyrt att curla för långt varnar bankernas privatekonomer, skriver Privata Affärer.
Kristider ökar intresset för bolån
Under eftersommaren har intresset ökat kraftigt för frågor runt våra bolån. Ett index som SBAB tagit fram tillsammans med google visar en tjugoprocentig ökning från slutet av juli till slutet av september, skriver di.se
Stort utbud av borätter
Utbudet av borätter har ökat med 58 procent, jämfört med samma tid förra året, enligt ny statistik från Bovision. Samtidigt som utbudet är stort har också utgångspriserna fortsatt upp i stora delar av landet, skriver E24.
Fler väljer bundet bolån
Andelen bolån med rörlig ränta minskade från 64 procent i augusti till 49 procent i september, enligt ny statistik från bolåneinstitutet SBAB.
Bankerna sega att sänka boräntor
Bankerna fortsätter att öka marginalerna på bolån. Upplåningskostnaderna för bankerna har sedan i somras minskat kraftigt men bolånekundernas räntor har inte sänkts i samma utsträckning, visar en granskning av SvD.
Mäklare ser prisfall på bostäder
Sex av tio fastighetsmäklare tror att priserna på småhus och bostadsrätter faller framöver. Den viktigaste orsaken är den allmänna oron över världsekonomin, skriver E24
Trendbrott för bolåneräntan
De rörliga boräntorna fortsätter att stiga och långa räntorna faller. Och totalt sätt sjunker ränteläget för första gången på två år, skriver di.se.
Ökad belåningsgrad på bostaden
De svenska hushållen har ökat belåningsgraden på sina bostäder det senaste året. Men den genomsnittliga skuldsättningen är fortfarande under 50 procent, skriver di.se.
Hushållen försiktigare med bolån
Hushållen fortsätter att öka sina bolån. Men SEBs Sparbarometer visar att ökningstakten är den lägsta sedan första kvartalet år 2000, skriver di.se.
SBAB ska sluta med billiga bolån
SBAB har varit statens prispressare när det gäller bolån. Men det är slut med det nu. Bolåneinstitutet ska bli en riktig bank, näste steg är fonder och betalkort, avslöjar ordförande Arne Liljedahl i en intervju i SvD.
Proffsens bedömning av styrräntan
Riksbankschefen Stefan Ingves räknar med fortsatta räntehöjningar. Finansminister Anders Borg spår tvärtom att styrräntan sänks. Så här bedömer proffsen att boräntan ska utvecklas, enligt di.se
Bolånetak påverkar inte bopriset
En analys av Mäklarstatistik visar att bolånetaket inte tycks påverka priset på mindre bostäder i den omfattning som många experter trodde när taket infördes för ett år sedan, skriver E24.
Småhuspriserna står och stampar
Färsk statistik från SCB visar att priserna på småhus steg med 1 procent under perioden juni till augusti i år, skriver di.se
Bopriserna fortsätter att falla
De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter fallit med 3 procent och priserna på villor sjunkit med 1 procent, visar ny siffror från Mäklarstatistik. Mest faller bostadspriserna i Malmö, skriver di.se
Hushållen tror på boprisfall
Hushållen ser fallande bopriser och tror att Riksbanken tar det lugnare med räntehöjningar framöver. Det visar SEBs boprisindikator för augusti, skriver SvD
Räkna med stigande boräntor
Riksbanken lämnade reporänta oförändrad i förra veckan och har tagit en paus i sina räntehöjningar. Men SBAB tycker att landets bolånetagare ändå ska räkna med fortsattstigande boräntor, skriver di.se.
Få prutar på räntan till bolånet
Bara vara femte bolånetagare försöker pruta ner räntan på sitt bolån, enligt en Sifo-undersökning beställd av Avanza. Men de hushåll som gjort det tjänar tusenlappar varje år skriver, di.se.
Privatekonom: Ta höjd för högre boräntor
Trots Riksbankens besked att lämna reporäntan oförändrad tycker Swedbank att landets hushåll ska ta höjd för högre boräntor längre fram, skriver di.se
Anders Borg tror på sänkta boräntor
Dagens besked från Riksbanken om oförändrad styrränta borde leda till att landets bolånekunder får minskade räntor. Det spår finansminister Anders Borg idag, skriver di.se.
Ingves lämnar räntan oförändrad
Det blev som många experter och analytiker förutspått: Riksbanken lämnar räntan oförändrad vid 2 procent och sänker räntebanan, skriver di.se.
Analytiker: Riksbanken höjer inte räntan
En överväldigande majoritet av de tillfrågade ränteanalytikerna i en enkät tror att Riksbanken låter bli att höja räntan i morgon, onsdag, skriver di.se
ECB lägger räntehöjningar på is
Europeiska centralbanken väntas på torsdag signalera en omsvängning om styrräntan. Det blir troligen ingen räntehöjning i oktober, skriver Veckans Affärer.
Rusning till bundna boräntor
Låga räntor på bundna bolån har satt fart på efterfrågan. Andelen som väljer rörlig ränta på sina lån är nu den lägsta på tre år, skriver di.se
Stefan Ingves: Ränteprognoser ska tas med en nypa salt
Analyserna inför räntebeslutet i nästa vecka är i stort sett på plats. Men Riksbankschefen Stefan Ingves anser att ränteprognoser på lång sikt inte ska tolkas för bokstavligt, skriver tidningen Affärsvärlden
Banker ökar sina marginaler på bolån
Under sommaren har bankerna ökat sina marginaler på bolån. Men hela påslaget är inte motiverat av bankernas ökade krisberedskap. För bolånekunder är det nu ännu viktigare än tidigare att försöka pruta ned räntan, skriver tidningen Privata Affärer.
Fler väljer att binda sin boränta
Månadssiffror från det statliga bolåneinstitutet SBAB visar att fler och fler nya bolånetagare väljer att binda räntan, skriver di.se.
Storbank slår ett slag för tvååriga bolån
Handelsbanken räknar med att Riksbanken låter reporäntan ligga still på 2,0 procent och tror därför att en tvåårig boränta kommer vara det mest gynnsamma de närmaste åren, skriver di.se
Boräntorna kan höjas trots kris
Riksbanken kan mycket väl fortsätta att höja räntan trots krisen. Vicechefen på Riksbanken håller med om att det varit dramatiskt på marknaderna. Men han tycker ändå att sommaren statistik ligger i linje med de planerade räntehöjningarna i höst, skriver DN.
”Därför ska Riksbanken inte röra räntan”
Dagens KI-barometer talar sitt tydliga språk. Det mesta talar för att Riksbanken bör låta räntan ligga still vid nästa räntemöte, skriver Dagens Industris krönikör Viktor Munkhammar.
Svenska staten lånar pengar till historiskt låg ränta
Räntan på långa svenska statsobligationer är under 2 procent nu i augusti. Nivån är till och med lägre än den förra bottennoteringen från 1930-talet. Men flera analytiker tror att räntan kan sjunka ytterligare skriver Dagens Industri.
Missnöjda bolånekunder vänder sig till FI
Ett Stockholmspar ansåg att Swedbank bröt mot låneavtalet och tog ut för hög ränta. Efter ett års tvist fick paret rätt mot banken. Nu vill parets juridiska ombud att Finansinspektionen granskar om banken systematiskt brutit mot konsumentkreditlagen, skriver SvD
Riksbankens hökar och duvor i rysare när styrräntan ska avgöras
Det blir en kamp mellan duvor och hökar i Riksbankens direktion vid nästa räntemöte. Enligt tidningen Dagens Industri ser det ut som duvorna just nu har trumf på hand och kan stoppa en höjning av styrräntan.
Privatekonomer tror det kan vara lönsamt att binda bolånen på två år
Börsdramatik, finansoro och pessimism om det fortsatta konjunkturläget får många bolånetagare att fundera på rörlig ränta. Men i en enkät som di.se har gjort ger flera privatekonomer istället rådet att binda lånen på två års sikt.
”Dags att Riksbanken tar en räntepaus”
Riksbanken har sagt sig var beredd att stoppa de planerade räntehöjningarna om skuldkrisen och finansoron i världen förvärras. Nu borde det bli dags för en sådan räntepaus tycker Johan Schück, Samhällsekonomisk krönikör i DN.
Bankekonomer tror inte längre på snabb höjning av styrräntan
Den globala finansiella krisen ställer många bolånetagare inför svåra vägval när det gäller ränteutvecklingen. Men ingen av storbankernas chefsekonomer tror länge på en snabb höjning av reporäntan, visar en rundringning som DN gjort.
Bankkunder fick rätt mot banken i bolånetvist
Ett Stockholmspar ansåg att Swedbank bröt mot låneavtalet och tog ut för hög ränta. Efter ett års tvist fick paret rätt mot banken. Men många andra bankkunder kan vara drabbade av för höga räntekostnader, skriver SvD
Bankernas upplåningskostnad stiger tack vare nya regler
Boräntorna ökar mer än lånekostnaderna för bankerna. Det drabbar kunderna visar en ny undersökning som Dagens Nyheter har gjort.
Svenskar tror på lägre bopriser
Svenska hushållens förväntningar på priser för villor och borätter sjunker enligt en undersökning från Skop.
Fler kommuner gör om hyresrätter till bostadsrätter
Allt fler kommuner över hela landet säljer sina hyresfastigheter till nybildade bostadsrättsföreningar. Under 2010 såldes 440 fastigheter i 69 kommuner enligt statistik från Läntmäteriet och Skatteverket.
Fler banker skärper kraven för bolån
Både SEB och SBAB kräver nu att den som vill få lånelöfte på en ny lägenhet säljer sin gamla först. Det gör i praktiken att den som vill byta bostad måste klara av dubbla boendekostnader under ett år.
Olika bud om priser på bostäder
Statliga SBAB:s mätning av priserna på bostäder visar att de sjunkit i snitt 4 procent sedan årsskiftet. Snabbast har priserna minskat i Storstockholmsområdet.
Kolla din egen UC när du vill
Det är viktigt att ha koll på kreditvärdigheten när man förhandlar om lån och krediter. Därför erbjuder vi nu alla Comboloans medlemmar 20 procents rabatt på UC:s nya tjänst Min UC Score som levereras från www.minuc.se.
Bostadsvisningar nya söndagsnöjet
Svenskar går helst av allt på bostadsvisning på söndagar, och i snitt spanar spekulanterna in bostaden i 26 minuter. Var femte har gått på visning i annat syfte än att köpa bostaden, i Stockholm är andelen den dubbla. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer i maj.
Vem kan sia om hur räntan utvecklas?
Flera banker och experter har under den senaste tiden gjort prognoser på betydligt höjda räntor och dragit slutsatsen att det lönar sig mest att binda bolånen.
”Räntebanan borde vara brantare”
Prognosen för räntehöjningarna borde ha höjts vid Riksbankens direktions aprilmöte, anser en av dess ledamöter, förste vice Riksbankschef Svante Öberg.
Mäklare räknar med fallande priser i Stockholm
Bostadspriserna i de tre storstäderna bedöms vara oförändrade under den närmaste framtiden med undantag för bostadsrätter i Stor-Stockholm. Där räknar de flesta mäklare med fallande priser framöver.
Swedbank kräver att kunderna klarar 8-9 procent
Swedbank skärper nu kraven på sina bolånekunder. Skälet är att svenskarnas skulder ökat för snabbt, enligt banken. Vd Michael Wolf anser att bankens nya kunder både måste klara betydligt högre räntor och att amortera.
Färre nya hus efter bolånetaket
Nu börjar bolånetaket ge effekt. Branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, TMF, redovisar allt lägre prognoser för småhusbyggandet i trä under 2011.
Räntorna på väg upp i flera steg
I dag den 20 april höjde Riksbanken styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Samtidigt lät Riksbankens direktion räntebanan ligga fast, vilket innebär att styrräntan vid årsskiftet sannolikt ligger kring 2,25 procent.
Teckna trygghetsförsäkring via Comboloan
Nu tar vi på Comboloan nästa steg och erbjuder våra medlemmar och användare en egen trygghetsförsäkring.
Styrräntan höjd till 1,75 procent
Från och med den 20 april höjer Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter, från 1,50 till 1,75 procent. Det innebär att även bankernas bolåneräntor stiger inom kort.
I Stockholm minskar förväntningarna på bopriserna
Inte sedan juni ifjol har förväntningarna på bostadspriserna runt Stockholm varit så låga som nu. Det visar undersökningsföretaget Skops förväntansindex för mars och april.
”Konsekvenserna av bobubbla förödande”
Konsekvenserna av en sprucken bostadsbubbla är så förödande för ekonomin i form av ökad arbetslöshet, på både kort och lång sikt, att politikerna bör vidta åtgärder även om risken för en sådan bubbla antas vara liten.
Fler tror åter på stigande bopriser
Fler än tidigare tror att bostadspriserna ska stiga och färre tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator som vänder uppåt i april.
Avtagande bomarknad
Prisökningarna på bostadsmarknaden har dämpats under det första kvartalet i år. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik. Priserna på bostadsrätter har ökat med 1 procent medan villapriserna minskat med 1 procent under perioden december till februari.
Riksbanken föreslår amorteringskrav och lägre ränteavdrag
Den snabba prisutvecklingen på bostadsmarknaden är helt naturlig med tanke på den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Det slås fast i Riksbankens utredning om riskerna på bomarknaden som presenterades på tisdagen.
Jämförpriserna på bostäder göms undan i mäklarannonserna
Sedan 1 april redovisar många av mäklarna jämförpriser på lägenheter i Stockholms innerstad. Jämförpriserna ingår i ett försök att stävja användandet av lockpriser vid försäljningar. Men det är svårt att hitta jämförpriserna på nätet. De göms bakom länken övrig information.
Varför lockar bankerna kunderna att binda bolånen?
Skillnaden mellan den rörliga tremånadersräntan och ettårsräntan har successivt minskat under ett antal månader. I mars var ränteerbjudandet från Handelsbanken under en period exakt lika för de båda bindningsnivåerna, 3, 74 procent.
Nu väljer fler fast ränta
För första gången sedan 2008 togs under februari mer än hälften av de nytecknade bolånen till fast ränta.
Ändra på kreditinstitutens informationsansvar
Det är alltid kredittagarens ansvar att avsluta sin kredit. Det är dags att ändra på det nu. Varför är det inte kreditinstitutets sak att informera om att mitt lån eller min kortkredit är återbetalad?
Känslor viktigast vid boköp
Mäklarna spelar på känslor när de skapar bostadsannonserna. Det har bovision.se kommit fram till efter att ha analyserat mer än en halv miljon ord i mäklarannonser. Stor, ljust och vackra är de tre mest förekommande adjektiven.
Oförändrade priser på småhus
Under de senaste tio månaderna har småhuspriserna varit näst intill oförändrade sett över hela landet. Vid en jämförelse mellan den senaste tremånadersperioden och motsvarande period ett år tidigare har priserna stigit med 3 procent, enligt Småhusbarometern som publiceras av Statistiska Centralbyrån.
Gamla skulder kan belasta din kreditupplysning
Mängder av svenskar får sämre lånevillkor än vad de skulle behöva få, och många får inte låna trots att de egentligen uppfyller villkoren. Skälet är att de inte vet vad UC redovisar när de blir omfrågade som kredittagare.
Stillastående bostadspriser
Priserna på bostadsrätter har stigit marginellt, 1 procent, medan villapriserna sjunkit lika mycket, 1 procent, enligt Mäklarstatistik.
Färre lånar för att renovera lägenheter
Allt färre lånar till att renovera sina bostäder. Det visar en undersökning som SEB beställt av Demoskop.
”Kronan stärks för snabbt med snabba räntehöjningar”
Skillnaden mellan svenska och utländska valutor får inte bli så stor att kronkursen stiger alltför snabbt i förhållande till Riksbankens inflationsmål. Det säger vice Riksbankschef Karolina Ekholm till DN.
”Låga räntor har skapat en generation av låntagare”
De låga räntorna sedan år 2000 har skapat en generation som har vant sig vid att låna, och som underskattar riskerna med stora lån. Det anser vice Riksbankschef Lars Nyberg.
Dubblerade priser på ettor
En enrummare i många stora och medelstora svenska städer kostar nu över en miljon kronor. Priserna per kvadratmeter för enrumslägenheter har ökat med 40 procent sedan 2005, enligt ny statistik från Svensk Fastighetsförmedling.
Allt lägre marginaler för husköpare
Hushållens marginaler vid husköp är på väg att försvinna , visar Swedbanks boindex.
Drastisk ökning av skuldsättningsgraden i Stockholm och Malmö
Skuldsättningsgraden för den egna bostaden har ökat markant sedan 2007. Mest skuldsatta är hushållen i Stockholm och Malmö. Det framgår av ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC.
Fler än hälften tror på stigande bopriser
Drygt hälften av svenskarna tror fortfarande på ökande bostadspriser enligt SEB:s Boprisindikator för mars månad. Men trenden är fallande. Färre än tidigare tror att bopriserna ökar.
Borg ogillar att bankerna fördubblat räntemarginalen
Bankerna låter bolånekunderna betala för deras ökade riskexponering som uppstått i Baltikum och i utlåningen till kommersiella fastigheter. Det anser finansminister Anders Borg.
Fler binder räntorna sedan årsskiftet
Andelen bolån med bindningstider mellan ett till fyra år ökade med 3 procentenheter under januari.
”Välkommen till verkligheten”
Det blev många reaktioner på förra veckans krönika om budgivningen på bostadsmarknaden. De flesta vill se helt transparenta budgivningar.
Flockmentalitet bakom bostadsbubblor
Flockmentaliteten är en av förklaringarna till finanskrascher och bostadsbubblor. Det anser Henry Montgomery, professor i psykologi vid Stockholms Universitet.
Stora löneökningar kan spä på räntehöjningarna
Riksbankens reporänta som huvudsakligen påverkar de boräntor som är rörliga och löper på tre månader kan höjas snabbare än tidigare antagits. Det är slutsatsen av Riksbankens nu offentliggjorda protokoll från det senaste mötet den 14 februari.
Oro för inflation kan stegra ränteökningstakten
Ekonomin återhämtar sig mycket snabbt, inte bara i Sverige utan även i många andra länder. Det ökar risken för att inflationen stiger, vilket pressar upp räntorna. Det är ett skäl till att binda räntan just nu, anser en landets mer kvalificerade bedömare, Klas Eklund, Senior Economist på SEB.
”Amorteringsfritt gör att vi tror att vi inte behöver betala bostaden”
Svenska hushåll underskattar risken med att belåna bostaden alltför högt. Det kommer att leda till en bostadsbubbla när räntorna når 5,5 procent.
Unga drabbas mest av bolånetaket
De unga som ska köpa sin första bostad drabbas mest av bolånetaket. Det borde innebära att priserna på små lägenheter borde påverkas.
Mäklare riggar första budet?
Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.
Folkpartist föreslår sänkt ränteavdrag och reavinstskatt
Att sänka ränteavdragen och reavinsskatten på bostäder får en positiv effekt på nettoinkomsten för alla grupper. Det anser riksdagsman Carl B Hamilton, FP, som bett Riksdagens utredningstjänst räkna på utfallet.
Nu tar vi nästa steg
Sedan några veckor har vi här på Comboloan börjat med en förnyelse av sajten som syftar till att göra den ännu mer användbar och nyttig för dig som är bolånekund.
Statliga SBAB gynnar kunder som tar högre risk
Både Skandiabanken och statliga SBAB gynnar de bolåntagare som tar höga lån och inte amorterar. Bankerna erbjuder sina bolånekunder större rabatter ju högre lån de tar.
Boräntor på väg mot 5 procent
Att riksbanken höjde reporäntan till 1,50 procent var aldrig en nyhet. Höjningen var intecknad i alla medier och av alla experter veckor i förväg.
Ökad skillnad mellan förhandlad och oförhandlad ränta
Förhandla om din ränta. Det blir allt viktigare nu när bolåneräntorna stiger. Det visar siffror baserade på de uppgifter Comboloans medlemmar registrerat på Comboloan.se.
Alla tror på högre ränta
I morgon, tisdag den 15 februari, väntas Riksbanken höja reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Det är nästan samtliga bedömare ense om.
Storbankerna har dubblat räntenettot på bolån
De fyra storbankernas räntenetto på bolånen har fördubblats på fem år. När reporäntan var 1,75 procent år 2006 var de fyra bankernas påslag på rörliga boräntor 0,85 procent. I dag, med reporäntan 1,25 procent tar de fyra ut i snitt 2,11 procent mer av bolånekunderna.
Nordea tror på räntechock
Boräntorna fördubblas fram till och med nästa år. Det spår Nordea i en ny analys av bostadsmarknaden.
Staten storvinnare på höga bostadspriser
De som säljer en bostad i Stockholms län betalar i genomsnitt 900 000 kronor för att ta sig in i nästa boende, enligt en analys gjord av Handelskammaren i Stockholm.
Fler tror på fallande bostadspriser
Fler personer än tidigare tror nu på fallande priser än på stigande, enligt SEB:s Boprisindikator som presenteras i dag, måndag.
”Statens bank struntar i bolånetaket”
Statliga SBAB fortsätter att ge blancolån till sina kunder för att finansiera bostadsköp över bolånetaket på 85 procent. Det har fått SEB:s vd Annika Falkengren att härskna till.
Skatteverket får backa efter tvist med bostadsrättsförening
Över 20 000 bostadsrättsföreningar kan få tillbaka sammanlagt cirka 2 miljarder kronor efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.
Splittrad syn på bostadsmarknaden
Riksbanken och regeringens företrädare har de senaste veckorna uttalat att de inte ser någon bostadsbubbla i vardande på svensk bostadsmarknad. Men bostadsköpare och säljare har en annan uppfattning.
Danske Bank uppmanar till att binda lånen i fem år
Just nu är det en billig försäkring att binda boräntorna fram till 2016. Det anser Danske Banks chefekonom Roger Josefsson.
Oro i Egypten kan pressa upp bolåneräntor
Ett oljepris över 100 dollar samt oroligheterna i Egypten och Tunisien riskerar att pressa upp räntorna på bolån på kort sikt.
Riksbanken föreslår krav på fast ränta
Riksbankens egen bostadsutredning ligger till grund för nästa räntebeslut den 14 februari. Vad utredningen innehåller är fortfarande hemligt.
Prisökningar på 30 procent i Stockholm
Flera stadsdelar i Stockholm har haft drygt 30-procentiga prisökningar på bostadsrätter under de senaste fem åren, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Borg vill skärpa kraven på bankernas kapitaltäckning
Finansminister Anders Borg vill skärpa kraven på bankernas kapitaltäckning. Det sade han under Världsekonomiskt forum i Davos i helgen.
Få litar på mäklare
Under förra året avgjordes 78 ärenden mot fastighetsmäklare i Allmänna reklamationsnämnden, där privatpersoner krävde ekonomisk ersättning från mäklaren. I 41 av de 78 fallen fick anmälaren rätt.
Bolånetaket har gett effekt
Förstagångsköparna har slutat gå på visningar. Den bedömningen gör mer än hälften av landets fastighetsmäklare.
Fler kan tänka sig att låna på bostaden "nästa år"
Bostaden är en tillgång som kan ge extra pengar till konsumtion. Men bara 4 procent, en av tjugo tillfrågade, har under det senaste året lånat till konsumtion med bostaden som säkerhet.
Bolån används till konsumtion
Av de bolån som tecknas i Handelsbanken Hypotek används bara hälften till köp av bostad. Den andra hälften används till renoveringar eller konsumtion.
Bostadsministern vill inte minska ränteavdragen
Regeringen planerar inte att minska ränteavdragen för bostadslån, sa bostadsminister Stefan Attefall, KD, i riksdagen på tisdagen.
Expert mot strömmen om rörlig ränta
De flesta ränteexperter råder att binda lånen, men Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB går mot strömmen.
Comboloan expanderar och tillsätter chefredaktör
Nu förbättrar vi servicen ytterligare för alla medlemmar genom dagliga nyheter och fler bolånetips.
Prissänkningar på 12,5 procent
Bostadsmarknaden står och stampar och över hela landet börjar priserna att sjunka, enligt ny statistik. I genomsnitt har 12,5 procent av de objekt som annonserats ut sålts först då priset justerats nedåt.
Boendet tar 30 procent av inkomsterna
Var tredje person mellan 25-49 år har boendekostnader som överstiger 30 procent av det de tjänar. Gruppen är mycket utsatt när bostadsräntorna successivt höjs under året.
Expert varnar för stort prisfall på bostäder
Ett prisfall på bostadsrätter är att vänta, och ett tvingande amorteringskrav står för dörren. Det kan få svåra konsekvenser för dem med höga bolån i förhållande till inkomsterna.
Lättare byta bank
Att byta bank ska bara ta tre dagar, efter en överenskommelse som gjordes mellan de svenska bankerna ifjol.
Fortfarande bra läge binda bolån
Sedan i somras har många funderat på att binda bolånen. De som inte redan gjort det har fortfarande möjlighet att låsa lånen, eller delar av lånen på till exempel ett eller två år till fördelaktiga villkor.
Risken för bubbla är liten
De senaste veckorna har bolån varit nyhetsstoff i alla medier. Spekulationerna om att det bubblar, att en fastighetsbubbla är på väg att spricka, har varit många.