Det enkla svaret? ...det är upp till dig själv!

Det finns några saker tidningarna alltid skriver om, 3 givna klickdrivare är vädret, bolån och så klart under det senaste 18 månaderna allt som har med Corona att göra. Att vädret är intressant för oss nordbor, framför allt när det vankas semester är kanske inte konstigt. Men, det är ändå intressant att väldigt påtagligt många internationella bekantskaper som kommer till Sverige för att jobba eller besöka slås av att våra samtal nästan alltid leder in på vädret! Att Corona viruset och dess påverkan tagit stor del av våra samtalsrum är ju ingen överraskning med tanke på vilken påverkan det har på alla vår tillvaro. 

Bolån då? Ja, för de allra flesta som äger sin bostadsrätt eller villa så är bolånet den enskilt största utgiften i vardagsekonomin och därav så blir bolånekostnaden också viktig för de flesta hushåll. Vi upplever just nu historiskt höga bostadspriser, samtidigt som vi har vant oss vid historiskt låga bolåneräntor. Statistik från Finansinspektionen visar att de senaste årens trend att nya låntagare tar allt större lån fortsätter. Den genomsnittliga belåningsgraden och den genomsnittliga skuldkvoten har också ökat under det senaste året. Finansinspektionen (FI) lyfter fram detta som en risk, men nya låntagare har överlag marginaler för att klara sina lånebetalningar även vid en sämre ekonomisk situation. Det som FI ser som en större risk är att många nya bolånetagare är känsliga för ränteuppgångar då de tar stora lån. I Finansinspektionens bolånerapport från i våras visar också att lån som är en utökning av befintliga bolån, så kallade tilläggslån har ökat under det senaste året. Att allt fler tog ett tilläggslån beror sannolikt på att fler valt att renovera sin bostad under Corona pandemin.

Vad händer egentligen kring bolånen och bolånemarknaden? Ja, det händer både mycket och lite kan man tycka. Bolånemarknaden genomgår en historisk förändring, där bankernas tidigare enskilt största distributionskanal, (= bankkontoren) ersatts av digitala möten och kreditprövningar. Dessutom har storbankerna fått konkurrens från nischbanker och bolåneinstitut som konkurrerar med digitala processer och låga räntor. Dessa uppstickare tar nu också en del marknadsandelar på nyutlåningen, men det är fortsatt storbankerna som har ca 75% av alla bolån i Sverige. Det finns alltså alternativ till storbankerna, men ändå är det relativt få som faktiskt gör slag i sak och byter till en utmanare. Varför? Ja, säg det. Snitträntan hos Nordea som hade den dyraste 3-månadersränta under juli låg på 1,71%. Billigast snittränta med 3-månaders bindning var utmanaren Stabelo som hade 1,14%, alltså 57 räntepunkters skillnad. Ponera att man har ett bolån på 3 miljoner kronor då skulle ett bolån från Stabelo vara 17 100 kr billigare per år. Kostnadsbesparingen är inte bara 1 gång, utan den är återkommande varje år, alltså ganska mycket pengar för de flesta hushåll. 

Men, trots denna ganska självklara och enkla matematik så är det få bolånekunder som är aktiva förhandlare. Till och med Finansinspektionen går löpande ut med uppmaning till bolånekunderna att förhandla, för att få igång rörlighet och konkurrens på bolånemarknaden. 

Så vad är då slutsatsen? Någonstans landar det nog i slutändan hos var och en av oss bolånekunder. Vill vi anstränga oss en smula, ta 5 minuter och fylla i ett digitalt formulär från en konkurrent eller en bolåneförmedlare, ja då har vi gjort en insats som kan spara oss massor med pengar. Det paradoxala är att väldigt många av oss redan gör detta när det kommer till TV, bredband, försäkringar och mat. 

Låter det vettigt att utmana bolånet? Vänta inte en sekund till, här är länken mot lägre bolån! 

 

Dela


2021-09-24

Snitträntan på bolån var 1,13% (3-månadersräntan)

Utmanarna erbjuder fortsatt lägst snittränor på bolånemarknaden

Läs hela


2021-09-24

Veckans lugnande räntebesked för bolånetagarna

Riksbanken och Fed rör inte räntan

Läs hela


2021-09-14

Inflationen drog iväg under augusti

Kan inflationstakten påverka riksbankens räntebana?

Läs hela


2021-09-14

SEB erbjöd lägst boränta under augusti

Comboloans bolånebarometer visar vilka boräntor Comboloans medlemmar fick under augusti

Läs hela2021-08-31

Amorteringskravet tillbaka 1 september

260 000 svenska hushåll måste nu börja amortera igen

Läs hela


2021-08-31

Hushållen fick i snitt 1,36% på sina bolån under juli

Ökad tillväxttakt för bolån i juli

Läs hela


2021-08-31

Hushållen fortsätter att låna mer

Nya rekordnivåer under andra kvartalet

Läs hela2021-08-20

Hypoteket erbjuder grönt tillägslån

Ger 10 räntepunkter extra rabatt

Läs hela


2021-08-20

Ta reda på vilken boränta du borde ha?

Gör testet, det tar ca 3 minuter

Läs hela


2021-08-20

Fortsatt låga boräntor enligt SBAB

SBABs senaste Boräntenytt fastslår att boräntorna kommer fortsätta vara låga framöver

Läs hela


2021-08-16

Hjälp oss med dina bolåneräntor!

Så får du tillgång till en unik databas

Läs hela


2021-08-10

Nischbankerna dominerar snitträntorna på bolån

Utmanarna på bolånemarknaden tar större plats

Läs hela


2021-08-09

SBAB visar vägen med lägre boräntor

SBAB sänker bolåneräntor med 5-10 punkter

Läs hela


2021-07-01

Riksbanken behåller nollräntan

Ingen räntehöjning i sikte

Läs hela


2021-06-29

Danske Bank sänker kalkylräntan

Sänker från 7% till 6%

Läs hela


2021-06-09

Flera banker har sänkt kalkylräntan

"Följa John" råder på bolånemarknaden

Läs hela


2021-05-26

Skandia sänker kalkylräntan på bolån

Räknar på lägre räntenivå när kunder ansöker om bolån

Läs hela