Europeiska stresstestet för bankerna för lätt?
I fredags var resultaten klara. Alla svenska banker klarade det europeiska stresstestet. Helt politiskt korrekt så var det ett gäng spanska banker som misslyckades.
91 europeiska banker har stress-testats - vilket innebär att man försöker räkna ut hur de skulle klara sig under olika ekonomiska scenarios. Sju banker klarade inte testets miniminivå. De bör nu försöka ta in mer kapital för att stå stabilare vid eventuella ekonomiska motgångar framöver. Av dessa banker kom fem banker från Spanien, en från Grekland och en från Tyskland. Ett politiskt korrekt resultat med andra ord.
Om ingen bank hade klarat sig, så skulle man ha ansett att testet varit för lätt, så det var inget alternativ. Om många banker i de tongivande länderna England, Frankrike och Tyskland inte klarat sig, så hade de nog inte varit så nöjda. I åtminstone Tyskland fanns enligt publikationen The Economist, en ganska så stark lobbygrupp som verkligen inte ville ha tuffare krav i testet. Att däremot banker i framförallt Spanien och Grekland inte nådde målsnöret passade alltså bra. Det talades också om att man under sista tiden gjort testet något svårare att klara - vilket möjligen kan tolkas som att annars hade alltför få misslyckats för att det skulle låta trovärdigt.
Bland de scenarios man testade fanns inget scenario som testade effekterna på andra länders banker om något land, t.ex. Grekland, skulle gå i konkurs.
Kanske har investarna och marknaderna blivit en aning lugnade av test-resultaten, men någon riktigt fundamental pulssänkare var det nog inte.