Bolånen har ökat snabbare än vanligt i år
Nya analys från Statistiska Centralbyrån
.jpg)
Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat en analys som visar att hushållen har prioriterat boendet ännu mer än vanligt sedan coronapandemin utbröt i början på året. Enligt SCBs analys har det inneburit att hushållens bolån växt snabbare i år än under fjolåret. SCB menar att även lättnader av amorteringskravet har bidragit till detta.
- Coronapandemin innebar ett hårt slag för den svenska ekonomin under våren. Fallet i BNP under andra kvartalet var det största som uppmätts under ett enskilt kvartal, säger Johannes Holmberg, ekonom på SCB:s avdelning för nationalräkenskaper.
Trots att corona har påverkat företag och privatpersoner på många plan så har bostadsmarknaden inte påverkats i så stor utsträckning. Utlåningen fortsätter att öka, vilket underlättas av fortsatt mycket låga räntor. Bostadspriserna gick ner lite i våras, men det var en kortvarig dipp och har därefter åter pekat uppåt.
Bostadsutlåningen fortsätter att växa Svenska hushåll hade i september 2020 bolån hos banker och bostadsinstitut till ett värde av 3 585 miljarder kronor. Som bolån räknas lån med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. Hittills i år har bolånestocken ökat med 140 miljarder kronor. Det är en större ökning än både 2018 och 2019. Endast åren 2015-2017 ökade bolånen mer under motsvarande månader.
Hushållens bolånestock ökar genom att hushållen tar upp nya lån och minskar av amorteringar och andra avbetalningar på låneskulderna. Att bolånen ökat snabbare i år kan enligt SCB bero på lättnader av amorteringskravet som infördes i april. En annan bidragande faktor kan vara att efterfrågan på så kallade tilläggslån har ökat. Ett tilläggslån innebär att hushållet utökar befintliga lån på en bostad man redan äger. Det kan exempelvis handla om renoveringslån eller för att köpa annan bostad till sig själv eller sina barn, men även för att finansiera konsumtion. Många har passat på att göra renoveringar, vilket kan ha bidragit till att denna typ av utlåning ökat. Så de restriktioner som införts under pandemin har inneburit att hushållen prioriterat boendet i ännu högre grad än tidigare.
Läs hela analysen hos SCB