Håller bolånekartan på att ritas om?
Storbankerna tappar bolånekunder till nischbankerna
.jpg)
Finansinspektionen har publicerat sin bankbarometer som visar utvecklingen bland banker och kreditmarknadsbolag under andra kvartalet 2019. Bankbarometern visar siffror på bland annat utlåning, lönsamhet och finansiering fördelat på olika kategorier.
Bolånemarknaden fortsatte att växa i Sverige under andra halvan av 2019. De tre svenska storbankerna (Swedbank, SEB och Handelsbanken) hade fortsatt en majoritet av utlåningen men nischbankerna (Landshypotek, SBAB, Länsförsäkringar och Skandiabanken) tog en större andel av nyutlåningen än storbankerna. De nya bostadskreditinstituten fortsatte att växa och behöll sin marknadsandel på 6% av nyutlåningen.
Nyutlåningen på bolånemarknaden under andra halvan av 2019 uppgick till 72 miljarder kronor. 32% av nyutlåningen av bolån kom från retailbankerna, att jämföra med storbankernas marknadsandelandel som låg på 30% av nyutlåningen.
Att nischbankerna har utmanat storbankerna har varit en ihållande trend de senaste åren. Sedan 2018 har också helt nya bolåneaktörer kommit in på den svenska marknaden. Bostadskreditinstituten (exempelvis Stabelo och Hypoteket) kan ha olika affärsmodeller, men förenas av att de ofta överför bolånen till ett närliggande företag som i sin tur överför kreditrisken till institutionella investerare. Utlåningsvolymerna som de nya bolåneaktörerna generar är fortfarande små i förhållande till den totala bolånestocken, ungefär 0,6%, men under det andra halvåret 2019 stod de nya aktörerna för 6% av bolånestockens ökning. Bostadskreditinstituten har lånat ut bolån till ett värde av 21,7 miljarder kronor, vilket är en ökning med 25% sedan utgången av Q1 2019.
Sammantaget så är trenderna tydliga, utmanarna tar hela tiden större marknadsandelar av nyutlåningen än vad man har motsvarande på hela bolånestocken. Storbankerna når sällan upp till sin marknadsandel gällande nyutlåningen, men på hela bolånestocken så är storbankerna fortfarande väldigt dominerande. Det kommer ta tid att rita om hela bolånekartan, men på nyutlåning är kartan redan förändrad.
Hela Bankbarometern hittar ni här!
Jämför boräntor här!