Röster höjs för slopat amorteringskrav
Stockholms Handelskammare vill slopa det skärpta amorteringskravet
.jpg)
I en debattartikel i SVD uppmanar Andreas Hatzigeorgiou vd, Stockholms Handelskammare och Daniella Waldfogel näringspolitisk chef, Stockholms Handelskammare regeringen att permanent slopa åtminstone det skärpta amorteringskravet.
Stockholm Handelskammare menar att det snabbt skulle bidra till en snabbare återhämtning efter Corona och påverka konsumtionen positivt vilket kommer behövas. Hatzigeorgiou och Waldfogel menar att Corona i detta nu slår hårt mot näringslivet, och allra hårdast mot de branscher som har ett stort behov av privatpersoners konsumtion, tex besöksnäringen där också varsel och permitteringar gör att tusentals människors är hotade.
Hatzigeorgiou och Waldfogel menar att företagen måste ges en sportslig chans att ”hinna ikapp” sina kostnader när kunderna väl återvänder. Dom menar att den i särklass ”lägst hängande frukten” för att ge konsumenterna större köpkraft är att ta bort det skärpta amorteringskravet. Det skärpta amorteringskravet innebär att hushållen måste amortera minst 1% och högst 3% på sina bolån varje år.
Stockholm Handelskammare (SH) har under en längre tid drivit frågan om att avskaffa det skärpta amorteringskravet. Stockholms Handelskammare har tillsammans med tidigare vice riksbankschefen Lars E O Svensson tagit fram en rapport som slår fast att amorteringskraven (som enligt SH införts på felaktiga grunder) minskar hushållens motståndskraft vid inkomststörningar. Hushållen får svårt att upprätthålla sin konsumtion, eftersom amorteringarna begränsar handlingsutrymmet, vilket innebär färre kunder till besöksnäringen och minskat efterfrågan på hotellrum, restaurangmat, taxiresor, tåg, flyg, färja eller buss.
Finansinspektionen (FI) har meddelat att man överväger att införa en tillfällig paus av amorteringskraven för enskilda hushåll, men ännu så länge har FI inte gått så långt som Stockholms Handelskammare föreslår. vilket bör ses som ett indirekt erkännande av att Lars E.O Svenssons slutsatser var korrekta.
Hatzigeorgiou och Waldfogel menar att det inte är tillräckligt utan uppmuntrar både regering och riksdag att snabbt agera genom att slopa det skärpta amorteringskravet permanent för att stimulera konsumtionen.