Basel-reglerna snart klara, ger dyrare bolån 2012
Baselkommittén är en sammanslutning av 27 länder och tar fram riktlinjer för hur bankerna ska fungera. I finanskrisens spår är nu nya regler på gång, som gör bolånen dyrare framöver.
Det Baselkommittén har fokuserat på är bankernas balans mellan utlånade pengar och inlånade pengar. Utlåning till bostadslån är ju pengar som bankerna kommer att behöva ligga ute med under många tiotals år, eftersom det är väldigt sällsynt att man betalar tillbaka sina lån förutom vid försäljning av bostaden. Samtidigt finansierar många banker denna utlåning genom att själva låna in pengar på ganska kort tidshorisont. Det är förvisso billigare för dem, men det gör också att en svängning i marknaden snabbt gör det svårt/dyrt för dem att fortsätta ha pengar utlånade till bostadslån.
Nu kommer sannolikt de nya Basel-reglerna att tvinga bankerna att låna in sina pengar på lång tidshorisont också. Därmed blir inlånade pengar dyrare, och därmed blir förstås bolånen också dyrare. Det skiljer en del mellan hur olika banker har sina tidshorisonter i dagsläget, men det verkar som att SEB redan har någorlunda lång tidshorisont, medan t.ex. Swedbank och Handelsbanken, enligt Dagens Industri, har kortare.
Se räntans utveckling de senaste åren