Riksbanken höjer – bolånen förväntas bli dyrare
Reporäntan höjs från -0,25% till 0%
.jpg)
Riksbanken meddelar att man i enlighet med alla förhandstips väljer att höja reporäntan från minusräntan på -0,25% till 0%. Att reporäntan nu lämnar minusräntan efter nästan 5 år är en viktig signal från Riksbanken. Reporäntan har alltså legat på minus sedan februari 2015 när den för första gången sänktes till minus 0,10%.
Många experter menar att Riksbanken genom åren haft många chanser att höja upp reporäntan då konjunkturen generellt har varit god. Men, Riksbanken och Stefan Ingves har envist angett att målet om en inflation på 2% ska uppnås och då har man valt att inte höja. Nu, däremot har Riksbanken sedan en tid varit lika envisa med att reporäntan ska upp på noll och trots att både konjunkturen och de flesta experter menar att timingen är sämre vald nu, så vill Riksbanken nu upp på noll till varje pris.
Har du provat Comboloans nya förmedlingstjänst för bolån?
Så, vad händer nu och hur ska man tänka?
Riksbankens egen så kallade räntebana indikerar att reporäntan kommer att ligga kvar på ”noll” under lång tid framöver. De flesta experter och prognoser från banker och andra institut menar att lågräntemiljön kommer att bestå flera år framöver. Om något bedöms chanserna för en sänkning av reporäntan i närtid som mer sannolikt än en höjning.
Rörligt eller bundet?
Så, bankerna höjer sannolikt bolånen, det blir intressant att se hur mycket och om någon långivare sticker ut. Rörligt eller bundet? Frågan är egentligen inte mer aktuell nu än annars, men i realiteten blir det ändå ofta just när räntan höjs som frågan återuppstår.
Över tid har bundna räntor varit dyrare och det är svårt, om inte omöjligt att ”tajma in” exakt när man ska binda för att över tid kunna slå rörligt (ofta numer 3-månaders bindningstid). Bundna lån är dyrare för att de också är en sorts försäkring och för många kan det kännas skönt att veta exakt vilka kostnader man har. En nackdel är att om man vill bryta sitt lån i förtid så måste man erlägga så kallad ränteskillnadsersättning. Men, det kanske viktigaste är att man med bundna bolån tappar sitt förhandlingsutrymme gentemot sin bolånegivare.
Fördelen med rörliga bolån är alltså att de historiskt varit billigare och det utgår ingen ränteskillnadsersättning om man vill byta bank. Men, återigen viktigast är ändå att man med rörliga bolån har en bättre förhandlingsposition gentemot banken. Största nackdelen med rörliga bolån är att vid en räntehöjning så känns effekten direkt i plånboken.
Ska man ha lite rörligt och lite bundet? Jo, många banker rekommenderar det och det finns såklart ett mått av riskspridning med den strategin. Dessutom slår då en snabb räntehöjning inte lika direkt. Men, även om man blandar rörligt och bundet så tappar man i förhandlingsstyrka då den del av bolånet som är bunden just är bunden.
Ett bra alternativ till att binda sina bolån är att på egen hand spara mellanskillnaden mellan rörlig och bunden ränta. Sparar man mellanskillnaden på ett sparkonto med lite ränta så har man snart en fin buffert för framtida bostadskostnader.
Bäst följer du hur bolåneräntorna påverkas genom att hålla utkik på här på Comboloan.se
Comboloans bolåneförmedlingstjänst
Pressmeddelande från Riksbanken