Klassisk ”följa John” på bolånemarknaden
Nu är det räntehöjningar på löpande band
.jpg)
Vissa saker ändrar sig bara inte, julafton infaller varje år den 24 december, vart 4e år är det skottår och när en storbank höjer räntan så följer övriga efter och lägger sig på ungefär liknande nivå som övriga…
Många experter och även bankernas representanter spekulerade inför Riksbankens höjning att det kanske inte alls skulle betyda att boräntorna nödvändigtvis skulle höjas. Den ökade konkurrensen på bolånemarknaden och redan stora marginaler var 2 argument som många lyfte fram. SEB var även efter Riksbankens beslut ute och kommenterade att man inte såg någon större anledning att höja.
SBAB var först ut och höjde i stort sett direkt 25 punkter på bolån med 3-månaders och 1-års bindning, SBAB höjde också 15 punkter på 2-åringen. Sedan blev det tyst i några dagar, men när julklapparna hade delats ut och julskinkan var uppäten, så började bankerna visa korten.
Trots att det var 7 år sedan bankernas senast skulle justera räntorna efter en höjning av reporäntan, visade bankerna att man kom ihåg den klassiska ”följa John” leken. Nästa bank ut var Swedbank och Länsförsäkringar som höjde mellan 15–20 punkter på de kortaste löptiderna, dvs 3-månaders, 1-års och 2-års bindningstider.
Därefter fick vi fira in det nya året, men så fort det röda dagarna var avklarade, så var det dags för Handelsbanken att göra sitt motdrag och dagen efter det följde Nordea efter med sina justeringar. Även Handelsbanken och Nordea höjde också de kortaste bindningstiderna med 15–20 punkter.
Och så till sist så bestämde sig även SEB för att höja sina korta boräntor, gissa med hur mycket? Yes, du hade rätt, 15-20 punkter på de korta bindningstiderna!
Av uppstickarna har Landshypotek, Skandiabanken och Hypoteket inte kommunicerat någon justering ännu, även Danske Bank har avvaktat. Däremot har Avanza/Stabelo justerat upp sin 3-månadersränta med 25 punkter.
Kikar man lite närmare på prissättningen så är det tydligt att många banker har lägre räntor på tex 3-årsränta än på de kortare bindningstiderna. Flera banker har också olika typer av kampanjer där man har tidsbegränsade erbjudanden på några av sina längre bindningstider, det är alltså på de bundna bolånen som bankerna försöker attrahera nya kunder med just nu.
Utvecklingen är hursomhelst väldigt intressant att följa och det blir intressant att se om de verkliga boräntorna justeras upp i nivå med listräntorna. Inom kort kommer det att synas i snitträntorna som bankerna rapporterar in månadsvis och innan dess kan man säkert se tydliga tendenser i Comboloans bolånebarometer där Comboloans medlemmars förhandlade bolåneräntor presenteras månadsvis.