Bolånen snart dyrare
Marknadsräntorna stiger och snart höjer Ingves
.jpg)
Bolåneräntorna har under de 10 senaste åren varit historiskt låga. I snart 4 år har vi upplevt negativ reporänta, något expertkåren kallar för ett gigantiskt experiment och det går ännu inte att veta de långsiktiga effekterna. En risk är att hushållen belånar sig för mycket när räntorna är låga och sedan får problem när räntorna normaliseras igen.
Nu verkar det som att vi närmar oss den tidpunkt när bolåneräntorna har bottnat ur. Ja, egentligen kan man tycka att så redan vore fallet. Bostadsobligationer med 3-5 års löptid har dubblats sedan i somras och den svenska 10-årsräntan har också stigit ordentligt sedan i somras. Allt annat lika borde detta även ha påverkat bolåneräntorna, men det har det inte. Utan tvärtom, som man kan utläsa ur Comboloans senaste bolånebarometer, så har det snarare varit ett tryck nedåt på boräntorna. Varför? Förmodligen påverkar de nya aktörerna konkurrensen och därmed även bolåneräntorna på ett positivt sätt och storbankerna vill därmed inte tappa ytterliggare kunder genom att vara först ut med att höja.
Men, det ofrånkomliga närmar sig alltså med stormsteg. Riksbanken har varit tydliga med att en höjning kommer antingen i december 2018 eller vid februarimötet 2019. Även nya aktörer som konkurrerar med lägre räntor kommer att vara tvungna att höja när reporäntan justeras uppåt.
Bäst koll på boräntan har de som besöker Comboloans räntetabell regelbundet, där hittar ni listräntor, snitträntor och även Comboloans förhandlade räntor. Räntetabellen här!