Renovering

Vilket skick är huset i när ni köper det? Och hur mycket kommer det kosta att eventuellt göra i ordning det? Det är bra om man kollar upp vad en renovering kommer att kosta innan man köper huset. Ofta blir det dyrare än man hade tänkt sig.

Tomträttsavgälden

I de flesta fall köper man både hus och tomt, i andra fall bara huset. Om huset står på en s k tomträtt är det kommunen som äger marken och man får då betala en årlig avgift. Denna avgift varierar väldigt mycket. Den kan vara allt från ett par hundralappar och uppåt.

Skatt

Man får betala fastighetsskatt för villor och fritidshus som är äldre än fem år. GÄLLER EJ BOSTADSRÄTT..

Lagfart

Med varje köp av villa, radhus, fritidshus etc. följer en obligatorisk lagfartskostnad, på 1,5 procent av köpepriset plus en avgift på 825 kr. Lagfart beviljas av tingsrätten. GÄLLER EJ BOSTADSRÄTT.

Pantbrev

Förutom lagfart behöver du pantbrev för att kunna få låna till köpet. Ibland finns det redan pantbrev uttagna och då behöver du inte ta ut nya. Skulle du behöva ta ut pantbrev kostar det 2 procent av lånebeloppet plus en avgift på 375 kr per pantbrev. Pantbrev utfärdas av lantmäteriet. GÄLLER EJ BOSTADSRÄTT.

Gör en ordentlig beräkning med hjälp av Comboloans kalkyl och räkna in kostnader för ovanstående. Först då vet du säkert att du verkligen har råd med bostaden.