Om du har rörligt lån kan du oftast byta långivare utan någon kostnad. Inga av långivarna som vi förmedlar bolån till, och det är de allra flesta, har någon uppläggningsavgift. Det enda som behövs är att du gör en ansökan här.

En avgift som möjligen kan bli aktuell är en aviseringsavgift. Många har konto och lån i samma bank och betalar ränta och amortering via autogiro. På så vis slipper man de aviseringsavgifter som man får betala vid inbetalningar. Vill man inte öppna konto hos den nya långivaren kan man behöva betala en aviseringsavgift. Denna brukar ligga på runt 25 kr per betalning.

Vissa banker kan även kräva en ny värdering av bostaden. Detta är dock vanligast om man vill lägga om från topplån till bottenlån. Har inte bostadspriserna överlag sjunkit borde en värdering vara onödig. Skulle man mot förmodan ändå bli tvungen att göra en värdering kan man få värderingskostnaden betald av banken när man väl lagt om lånet. Ökar man lånet på sin bostad behöver man ta ut ett nytt pantbrev. Då tillkommer även en kostnad för detta. Bostadsrätter tar man inte ut pantbrev på.