Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej, har skrivit på ett förhandsavtal om en lägenhet med inflyttning i nästa år. Inga tillval är gjorda och upplåtelseavtal ska skrivas i början av nästa år. Av personliga skäl vill jag nu inte ha lägenheten. Är det någon som kan råda mig i vad jag kan göra?
- bryta förhandsavtalet (enligt kontraktet kan det medföra skadestånd, inget belopp nämnt).
- fullfölja köpet och sedan sälja vid inflytt
- sälja på ritning (kan man/får man?)

- är det någon skillnad mellan förhandsavtal och upplåtelseavtal när det gäller om jag vill bryta det (dvs. Är det smartare att agera nu innan upplåtelseavtalet är skrivet eller spelar det ingen roll)?

Jag vet att det finns situationer när man har rätt att bryta ett avtal, tyvärr går mina orsaker inte under dessa. Har betalt in 100.000kr i förhand och hade hoppats på att endast förlora dessa men "skadestånd" klingar illa i mina öron.

Är det någon Om har erfarenhet av detta och kan komma med lite råd. Kan tilläggas att det är Jm jag köper av.

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Att bryta avtalet skull jag absolut avråda från. Försök sälja på ritning,,om det inte går hoppas jag du kan köpa loss lägenheten o sedan sälja. Det är alltid lättare att sälja efter tillträde då det går att visa lägenheten.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Skadestånd kan låta värre än det är, det behöver inte bli så,om lägenheten kan säljas till samma pris som det du skulle betala. Men i o med att du tecknat dig för köpet av JM blir det du som får ta smällen om den säljs billigare. Fullföljer du inte köpet går lägenheten tillbaks till föreningen som sedan kan sälja den igen. Men du får givetvis betala avg för lägenheten fr.o.m tillträdet -och betala mäklararvodet. Sedan är det ju säkert så att den kostar ränta under tiden också -föreningen saknar ju den intäkt den skulle fått av köpet-det lär du också få betala.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Du kan inte sälja alls innan upplåtelseavtalet är skrivet
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Jag instämmer med föregående skribent,
Jag har köpt nyproduktion och ångrat mig inte mindre än tre gånger (ska i ärlighetens namn sägs att min ånger dels berott på att det gått att sälja med bra vinst, i kombination med att bygget inte motsvarat mina förväntningar)
Jm är svåra -De kräver att man köper lägenheten (vilket för de flesta betyder att man måste ta lån , kan vara svårt om man redan bor belånad) även om man lyckats hitta en annan köpare innan tillträdet. Där är Skanska och Riksbyggen smidigare, de låter den som köpt på ritning söka medlemskap innan tillträde och den tar sedan upp lånen direkt på tillträdesdagen.
Det är ingen skillnad om de agerar efter förhands-eller uppl. avtal..
Båda binder dig vid köpet. Så det är bara att åka med nu.
Skadestånd är som tidigare beskrivits, de kostnader föreningen har för lägenheten + ev förlust vid försäljningen.
Det är det senare som kan bli riktigt dyrt: om marknaden inte är beredd att betala det lägenheten JM tagit för den. Och värst av allt : när den säljs igen är det inte du som styr över det (du kan alltså inte tacka nej till ett dåligt bud och vänta på att marknaden ska piggna till) Då är lägenheten föreningens, så de bestämmer över något du får betala för (mäklararvodet kan du inte heller bestämma över, jag gissar att föreningen inte kommer att anlita Hemverket, utan en traditionell mäklare som tar minst 50.000)
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Tusen tack för svar! Då ska jag fullfölja köpet. Frågan är dock om det är smartast att försöka att sälja redan på ritning (även om jm inte går med på det kan det väl vara skönt att ha en köpare redo) eller om jag ska ha is i magen och försöka sälja den vid inflytt, dvs lägga ut den då?

08.59- vad är din erfarenhet ? Försöka att sälja på ritning el vänta till lgh är klar?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Det är alltid säkrare att sälja på ritning eftersom du inte vet var priserna tar vägen under tiden fram till lgh är klar. Å andra sidan får man bättre betalt när man kan visa lgh (förutsatt att marknaden ser likadan ut).

Du får alltså välja om du vill stå risken mellan att sälja på ritning och att eventuellt få bättre betalt när lgh är klar...
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Är ditt mål att få maxpris, inte bara blir av med lägenheten o pengarna tillbaks ska du absolut vänta med att sälja till efter inflyttning. Kosta på en styling, eller om du orkar och har känsla för inredning: styla själv. En möblerad bostad känns alltid trevligare.
Jag kan ge ett egenupplevt ex. : Försökte sälja en lägenhet på ritning för 3 milj (det jag själv gett+ en blygsam vinst där det mesta skulle gått till mäklaren) det gick inte (hade lite otur med timingen)
Efter tillträdet sänkte vi några tak, satte dit lite spottar, några riktigt fina fondtapeter (det var på den tiden det var inne) snygga gardiner och möbler. Sålde lgh två mån efter inflytt för 3,8 milj...
Men visst, jag håller med 14:53 om att det kan vara bättre med en fågel i handen än tio i skogen...
Nu är marknaden stark, men...du kan inte sälja NU.
Du måste ha upplåtelseavtalet klart först.
Och att hitta någon som vill köpa ett år innan inflyttning... nja, det blir nog svårt, om inte lgh ligger i ett jättehett område och allt varit slutsålt ett tag.
Men du behöver ju inte välja, lägg ut lgh på ritning 3-4 mån innan tillträdet, vill ingen köpa då, fixa till den och ha en riktigt visning efter inflyttningen. Men tänk på att det kostar både avg+ ränta varje månad du ska ha lägeneten stående tom. Det kan äta upp vinsten om det tar tid att sälja.
Men som sagt, det går aldrig lättare att sälja på ritning. Möjligen om du kan ge köparen moroten att det går att göra tillval. Men där blir det nog Moment 22 -eftersom stopptiden för tillval är lååångt innan upplåtelseavtalet skrivs.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Vilken stad är det i? Det är bäst att fullfölja köpet. Du köper den och säljer den 30 minuter senare till ett högre pris. Bra va!
Finns den i Stockholm?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Nåja, nu ska vi inte överdriva möjligheterna att snabbt göra en bra affär...
Det är en väntetid på 2-3 år, mycket kan hända...oftast är det som händer att priserna under
väntetiden gått upp, så att man kan sälja med vinst.
Men det kan också hända samma sak som 2008.
Då ingenting gick att sälja och de som kunde (dvs. bara hade skrivit bokningsavtal) hoppade av sina nyprod.köp.
Jag har själv spekulerat i nyprod sedan 2005 och var en av dem som ångrade min bokning -08
Vilket jag var glad över, den lägenheten stod tom i ett år innan HSB lyckades får den såld.
Ett annat bygge (på omdiskuterade Västermalm) fick sänka sina priser med 20%
Nu är läget ett annat, men 2007 var det inte heller någon som trodde att marknaden skulle dyka.
Gör den det går priserna ofta upp igen på 1-2 år. Så visst kan man chansa, men man måste vara beredd på att det kan ta betydligt längre tid än 30 min att sälja.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Sälj och tjäna en hacka :)
Nyprod lär gå med vinst. Om inte något drastiskt händer på marknaden.

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet