Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Jag har precis köpt min första bostadsrätt och således kommer jag snart ta mitt livs första bolån . Senaste året har jag läst mycket om hur man förhandlar om räntan , och det har blivit uppenbart för mig att man bör förhandla till sig någon form av ränterabatt. Jag kanske är naiv, men jag trodde det var rimligt att be om 50 punkters rabatt på listräntan.

Här om dagen pratade jag i telefon med min kontaktperson på banken (Danske bank), om hur upplägget för lånet ska se ut. Jag sade att jag vill ha rörlig ränta och att jag vill amortera 2000 kr/mån. Lånet är på 1080 000 och jag betalar 20% kontant. Därefter frågar jag vad jag skall göra för att få rabatträntan ? Bankkvinnan svarar att jag kan upprätta ett fast sparande till ett sparkonto .

--Självklart kan jag göra det! Hur mycket vill du att jag ska spara?

Hon säger att 1000 kronor i månaden är tillräckligt. Jag säger att jag kan spara mer, men det är tydligen inte nödvändigt.

Bankkvinnan säger att hon ska räkna lite på detta och återkomma med detaljerna kring upplägget.
Dagen efter får jag ett mail där hon erbjuder mig en ränta på 2,89%. Listräntan är för närvarande 2,99% dvs en rabatt på 0,1%.

Jag skriver tillbaka och säger att jag är missnöjd med rabatten , och påtalar att jag är beredd att spara mer pengar varje månad, alternativt göra något annat för att öka rabatten . Jag är öppen för förslag!

Svaret låter sig inte dröja. Hon säger sig "vara ärlig med mig" och skriver att det är mycket svårt att ge kunderna bra villkor då Danske bank har högre kostnader än de andra bankerna. Det som väger tyngt är "inlåningen".

Jag svarar henne och frågar hur mycket inlåning jag måste ha för att få mer rabatt ? Jag ber om konkreta siffror.

Hennes svar: 300 000 kronor i inlåning ger mig ytterligare 0,12% i rabatt .

Detta är i nivå med vad SEB erbjuder som sin listränta för tillfället. Egentligen bryr jag mig inte så mycket om tiondelar hit och dit, men jag känner mig faktiskt lite utnyttjad. Jag erbjöd att göra vad som helst för banken, men de ville inte ens diskutera saken. Till saken hör att jag tjänar mycket bra (ca 40 000 netto i månaden) och jag skulle på relativt kort tid kunna spara 300 000:-. Eller investera i någon av bankens övriga produkter, men det verkade hon inte alls ta någon notis om.. Istället sade hon att jag kunde vända mig till andra banker, det var inget jag själv hade tagit upp ens, men hon tyckte det kunde vara ett bra alternativ för mig.

Nu har jag inte möjlighet att vända mig till någon annan bank i nuläget då lägenheten ska betalas snart, men om 3 månader så byter jag bank. SEB ligger bra till.

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Kristian (Medlem)

Det var jag som skrev inlägget ovan innan jag hade skaffat mig medlemskap. Jag var så uppeldad att jag direkt efter författade ett mail till min bankkontakt. Såhär skrev jag:

Hej XXXX,

Nu har jag haft tid att fundera ytterligare över räntan som du erbjudit mig. Dessvärre inser jag att villkoren inte är rättvisa i förhållande till mina förutsättningar. I skrivande stund har jag ca 120 000 kronor i inlåning (borträknat kontantinsatsen).

Jag har dessutom sparat 20 000 kronor i månaden, på mitt sparkonto XL, sedan juni 2011 till december 2012, dvs från 0 till 360 000 kronor på 1,5 år! Jag har fast anställning med en nettolön som överstiger 40 000 kronor i månaden.

Jag är beredd att knyta ett fast sparande till mitt XL-konto (vilket jag i praktiken redan har haft) och jag är öppen för övriga förslag!

I grunden är jag inte intresserad av att Byta bank , och med den knappa tid som råder innan lägenhetsaffären ska fullbordas, så är det inget alternativ för mig. Men för att jag ska känna mig nöjd med denna uppgörelsen på längre sikt, så vill jag ha bättre villkor. 50 punkters ränterabatt i minst 12 månader är i allra högsta grad rimligt.

Mvh
Kristian

Jag förväntar mig egentligen inte att få bättre rabatt , men jag vill göra klart för henne att jag inte är nöjd. Min förhandlingssituation är lite låst i och med att jag är tvungen att låna av Danske bank för tillfället. Samtidigt måste det kännas dumt för dem att ordna med ett lån till en kund som tydligt gjort klart att han inte är nöjd med villkoren, och förmodligen kommer Byta bank .
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Välkommen till bostadslånemarknaden!
Vad du tjänar är irrelevant. vad banken tjänar på dig är det mest intressanta ;-)
Av: HH (Medlem)

Jag tycker att du tagit fram sakliga argument och har onekligen en bra situation. Det är väntat att om du inte konkurrentutsätter dem så kommer du inte få en bra ränta , men det där var sämre än jag förväntat mig från DB.

Nu vet jag inte vilket datum du ska betala resten av lägenheten, men jag tycker ändå att du ska boka ett möte med en annan bank ( SEB och Swedbank verkar utifrån det jag läst på senaste vara relevanta) så snart som möjligt. Kommer du väl överens med den bankpersonen så kan du fråga om det går att göra affär innan du tillträder lägenheten eller om du ska vänta tills efter tillträde.
Det är inte alls säkert att loppet är kört bara för att Lånelöfte är klart och datum är bokat för slutgiltig betalning.

När du letar efter bankkontakt hos annan bank är mitt tips att höra dig för bland vänner, kollegor och släkt. Mina bästa kontakter har förmedlats via släkt och kollegor. Kalla direktkontakter har varit tuffare att förhandla med. Det finns inga garantier men det är mina erfarenheter i alla fall.
Och ta ett personligt möte. Via telefon är det svårt att få bra erbjudande.

Lycka till.
Av: Kristian (Medlem)

Tackar för vägledningen HH. Dessvärre är jag bortrest i jobbet närmaste två veckorna och köpet ska genomföra direkt när jag kommer hem, så jag får helt enkelt tugga på det sura äpplet ett tag.

Följande fick jag som svar från Danske Bank:

Hej!

Förstår att du vil ha bätte villkor.
Mitt råd är att du fortsätter med oss tills tillträdet är klart och sen att du bokar upp dig på ett telefonsamtal med Danske Direkt som är kundansvarig för dig och tar räntediskutuone med dig.

Deras telefonnummer är 0752 480480


Önskar dig en Trevlig Midsommar!

Jaså, jag har alltså förhandlat med en person som inte har mandat att ge mig bättre ränta eller? Det tycker man ju att hon kunde ha berättat lite tidigare i så fall, istället för att ge sken av att hon "räknade" på vilken ränterabatt hon kunde ge mig. Nu känner jag mig ännu lite mer frustrerad då jag bara bollas vidare till någon annan.
Av: HH (Medlem)

Det där med mandat är tillsammans med "högre upplåningskostnader" bankernas favoritargument.
Till viss del kan det vara sant, men det är också en bet från deras sida att du inte ska propsa vidare.

Jag har läst om flera som bett sin bankkontakt att ta upp det med sin chef om det behövs - och det har gått igenom.

Det jag skulle säga till min bankkontakt (som har använt det argumentet är) "Okej, du får gärna ta upp det med din chef och återkomma. Eftersom jag fått ett erbjudande från er konkurrent om 20 punkter lägre ränta , förväntar jag mig att ni matchar det. Annars hoppas jag att du förstår att jag kommer Byta bank , det är trots allt en väsentlig summa pengar det handlar om."


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Att du är klassad som "Danske Direkt"-kund betyder att du tillhör bulkkunderna, d v s inte så intressanta kunder. Du kan nog inte räkna med att få så mycket bättre villkor. Fråga en annan bank.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Kolla med skandiabanken . Där kan du nog få 2.40-2.50 på rörlig om du ringer och vill förhandla . De har riktigt bra telefonservice och du kan sköta det mesta på distans så det spelar ingen roll att du är bortrest.

Lägre ränta än 2.40 på rörligt är nog svårt att få eftersom du ska låna så lite. Men det går att förhandla med dem nu, det gjorde det inte tidigare.

Ditt erbjudande låter inte ens seriöst från bankens sida.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Kristian: Jag vet att du helst inte vill Byta bank , men BYT BANK! Med dina förutsättningar ska du få en väldigt bra rabatt . Boka in möten (personliga) med Swedbank , Handelsbanken , SEB och Nordea och ta med dig ditt erbjudande du får från den ena banken till nästa och ställ dem mot varandra. I slutändan kommer det hamna om 2 banker som slåss om dig som kund, och då väljer du den som ger dig bäst erbjudande (säkerligen Swedbank eller SEB i dagens läge).

Gör så att du tecknar lånet hos Danskebank och håll det i rörligt. Sedan byter du till en annan bank vid nästkommande månadsskifte. Du vill ha 0.5% rabatt . Du ska kunna få bättre erbjudande än så! Banker är sugna på att köpa in nya bolånekunder, så du är i ett rikigt bra läge just nu faktiskt. Att Danskebank behandlar dig som smuts skulle jag aldrig acceptera. Du kan komma tillbaka till dem om ett par år om du får bra erbjudande hos dem då. Det är inte svårt att Byta bank , det tar inte lång tid och det är inte särskilt omständigt. Det tar någon timme på sin höjd och du kan tjäna många tusenlappar om året på en sån sak. Själv "tjänade" jag över 14,000 på ett år genom att byta från min bank till en annan. Var inte dum, och var inte lat.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Imponerande spardisciplin!
Gör som snubben ovan säger, och spela ut bankerna mot varandra.
När du fått konkreta anbud kan du ju alltid visa de bästa anbuden för din nuvarande bank så kanske de mjuknar.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Jag lämnade Danske bank i februari efter ett riktigt uselt erbjudande när min dåvarande rabatt löpte ut. I slutändan stod det mellan SEB och Nordea , den bästa räntan erbjöd SEB , men till slut valde jag ändå Nordea eftersom dom gav en bra rabatt med ett mindre åtagande från min sida, färre produkter etc.

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet