Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Har idag befintligt bolån på ca 2 Msek på SEB (tidigare DNB Nor).

Har kontaktat följande banker:

ICA Banken
SEB
SBAB
Swedbank
Länsförsäkringar

Jag har idag lönekonto/betalningar hos Swedbank . I övrigt har jag kreditkort, fonder/aktier, sparkonto och som sagt befintlig bolån hos andra aktörer. Bra inkomst, ” sparande ” på 400.000, bosatt i Göteborg. Villa med marknadsvärde ca 5 Msek. Amorterar 5000 i månaden.

”Förhandlingen” har har varit ansökan på nätet samt telefonsamtal.

Begreppet helkund återkommer ständigt för att en rabatt kan diskuteras, vilket kan innebära sparande , pensionssparande, även försäkringar …

Följande blev resultatet så långt:

SEB : Mitt befintliga lån kommer få officiella räntan vid villkorsändringsdatumet om inte jag blir helkund. Vet ej vilken rabatt jag kan få om jag blir helkund, attityden och fyrkantigheten från banken uppmuntrar inte till vidare dialog.

Swedbank : Erbjuder 0,25% rabatt på officiella räntan , men kan diskutera ytterligare rabatt efter möte, förutsättning är att jag blir helkund och att jag köper deras övriga tjänster. Om min förväntan var 0,60% rabatt så var det tydligen helt orealistiskt.

SBAB : Erbjuder endast bolån . Ger en rabatt på officiella räntan på 0,3% alla bindningstider

ICA Banken . Kräver helkund. Erbjuder 0,38% rabatt på alla bindningstider.

Länsförsäkringar : Erbjuder 0,10% på bolånet och 20% på försäkringar.

Har alltid haft hela lånet rörligt men funderar på att lägga 1,2 M på 5 års bindningstid och 800.000 på 3 månaders.

Med ovanstående bindningstider och med villkoren jag har fått ovan så ger detta en årskostnad med nuvarande officiella räntor

Årskostnad netto efter 30% avdrag för räntekostnaden:

SEB : Ej aktuell
Swedbank : 42.756
SBAB : 42.488
ICA Banken : 41.328
Länsförsäkringar : 42.968 (44.968 - 2000)
(20% rabatt försäkringar i mitt fall villa+bil ca 10.000 per år ger -2000)


Får jag inget bättre erbjudande än ovan så kommer jag välja SBAB och fortsätta optimera mitt sparande , aktieköp, pensionssparande och övriga försäkringar genom att välja den som erbjuder den bästa affären för varje enskild del. För varje 0,1% jag sänker boräntan så ger det mig ca 1.400 i lägre årskostnad. Jag kanske kan få ytterligare 0,1% - 0,3% sänkning på ovanstående som helkund, vilket ger mellan 1.400 - 4.200 per år. Vilka tjänster jag tvingas köpa och vad skillnaden blir mot vad jag har idag vet jag förstås inte, jag bara vet att det kommer ta tid och vara besvärligt och förmodligen inte någon stor besparing om ens någon..

På mig verkar det som att bankerna har bestämt sig för samma strategi att erbjuda/tvinga kunderna till helkundslösningar, svårt att ta sig ur och där man över tiden kan trimma marginalerna på de olika delarna av paketlösningen.

Skulle vara intressant om man kan samla ett antal bolåne kunder och skaffa sig lite förhandlingskraft för att se vad som kan göras. Ensam är man inte stärk i denna dialogen.

Vad hade ni gjort i min situation? Tänker jag rätt?

/BR

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

skandiabanken kräver "bara" lönekonto och visa-kort, du behöver inte flytta sparande . Å andra sidan är förhandlingsmöjligheten begränsad - alla med lån över 2 miljoner får 0.3 i rabatt , utöver det tror jag det är svårt att få ner det mer. Men du behöver inte flytta något sparande .
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

1. Besök några ytterligare banker, gärna fysiskt kontor. Förbered ett prydligt A4 med fakta om bostaden och din ekonomi som du helt enkelt lämnar över till banken, så ger du ett seriöst intryck.

2. En och samma bank kan ge olika bud från olika kontor/individer.

3. Ge alla banker, utom den som ligger bäst till, ett motbud - dra till med tex 0,45%. Du har inte mycket att förlora, eventuellt nappar någon.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Vi fick 0.5% rabattNordea förutsatt att vi blev helkunder. Hade 0.3% tidigare. Hotade med att byta till SEB som ger TCO-medlemmar bra rabatter från april.

Jag var tvungen att starta ett pensionssparande på 1000 kr i månaden. Känns skönt att äntligen börjat med det. Min man har redan bra pensionssparande genom jobbet så han slapp byta.

Vi ska ev byta till deras försäkringsbolag om det är bättre priser än det vi har, men eftersom de håller på att byta bolag så sköt de på det kravet. Får se om de återkommer i höst.

Vi har medelinkomster, 2,3 miljoner i lån och husvärde på 3,5 miljoner. Sparar inget, har inga andra lån . Buffert på 100 000 kr. Amorterar inget. Vi är nöjda även om vi var tvungna att bli "helkunder" (tycker inte det var nån ansträngning...)!
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Helkund innebär att lönen kommer in på kontot och att man har ett regelbundet sparande . Det är väl inget problem?

Försäkringar finns ingen anledning att lägga via banken och aktiehandel ska man inte ens diskutera, eftersom det är en specialisttjänst.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

SBAB eller skandiabanken är det som gäller för den som inte vill låsa sig och slippa förhandla löpande.

Jag skulle akta mig för pensionssparande om man inte betalar statlig skatt, speciellt i en storbank som burkar ha dyra lösningar. Spara separat i ISK / KF istället för maximal flexibiltet.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Finns absolut inget som hindrar att man blir "helkund" hos en bank och ändå fortsätter att ha affärer med andra banker. Det har funkat bra för mig. Jag är "helkund" hos SEB för att de erbjöd mig bästa bolånevillkoren. Det innebär bara att jag har mitt lönekonto där och ett sparkonto med en symbolisk summa.

Kontosparande, fondsparande och kort som jag använder utomlands har jag från andra banker som erbjuder bättre villkor på dessa områden.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hur kommer det sig att Icabankens lån är billigare än om man lånar direkt av SBAB ?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Jag är helkund hos Handelsbanken .
Har allt rörligt/3mån.: 1,4 miljoner. Marknadsvärde på villan 5,5 miljoner.
Har 0,35% rabatt & inga avgifter from 2013-05-01. Idag är deras officiella ränta 3% på rörligt...om det står sig blir min ränta from 2013-05-01: 3% - 0,35%enheter = 2,65%.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

En avvikande åsikt kanske.

Att jämföra 42,7T kr med 41,3T kr är en skillnad på 1400kr eller 116kr per månad.
(Vad får man för 116kr? En familje Pizza Hawaii kostar 185kr)

Välj den bank som du får bra bemötande på och som ligger nära dig.
Den dagen det blir något fel på ditt betalkort så är det mycket viktigare än 116kr.
Denna åsikt fick jag när mitt samt min mors kort blev kopierat i Italien.
- Min bank löste detta OMG. Min mor som har Den Danske bank fick göra åtskilliga besök för att få tillbaka sina pengar.

Skall man spara pengar, så kan man låsa dom på 3,3% på 2år hos "blå steg"
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Undrar vad bankerna ägentligen kräver avseende helkund? verkar som att man kan komma undan med lönekonto och betalningstjänst. Årkostnad 400? Kortsiktigt verkar det jo bra men om man inte uppfyller villkoren så kan det slå tillbaka när det rörliga lånet skall omförhandlas. Möjligheten att flytta bara det rörliga lånet efter att de initiala villkoren skall omförhandlas är begränsade, kanske om man anpassar lånen till värden på pantbreven (om man har fler)...
/BR

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet