Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej,

Vi håller på och letar ny lägenhet, och tänkte denna vecka ta kontakt med banker för att fixa Lånelöfte . För att förbereda mig på eventuella kommentarer på gamla UC-frågor begärde jag utdrag ur deras register för att se vilka gamla frågor som fanns kvar, så att jag kunde vara beredd på att förklara dem - det har ju varit en del diskussioner på forumet om att en del banker lägger löjligt stor vikt på detta.

Tidigare har det alltid funnits frågor 36 månader bakåt i tiden, och det fanns i slutet av förra året kvar frågor från många banker sedan jag köpte min nuvarande lägenhet, plus ett par frågor om ett par andra krediter som jag tog för knappt två år sedan (som jag inte längre har kvar).

När jag nu tittar på utdraget står det att jag inte har några förfrågningar alls registrerade! Jag klickade runt lite på UCs hemsida, och det verkar som de ändrat till att nu bara visa 12 månader tillbaka i tiden, istället för 36? Är det någon annan som konstaterat detta, eller har jag bara haft "tur" som fått mina gamla frågor raderade? :)
Eller kan det vara så att allt raderas om man inte haft någon förfrågan på 12 månader, men om man haft det visar de för 36? Jag är hur som helst lite förvånad, men såklart nöjd att jag inte har några frågor att "förklara bort".

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Det kan också vara så att de du sökt krediterna hos inte samarbetar med UC
Jag tror till ex. att en fråga från skandiabanken inte syns, sökte lån där för några
år sedan och ingen fråga från dem syntes i UC:n, vete 17 om ens lånet syntes...
Jag har ett annat exempel på en mig närstående som har ett billån på
en miljon -varken den frågan eller det lånet syns i hans Kreditupplysning .
de hämtar sin kredituppl från Dun&Bradstreet (jag tror det var därifrån skandiabanken tog
sin uppl oxå) Så är man smart håller man sig till de som samarbetar med D&B...
Så jag skulle ta det man får från UC med en nypa salt om jag var bankman...
Och kanske sluta fokusera så på antal frågor. Vad säger det om en kunds kreditvärdighet ??
Frågorna kan ju komma sig av andra orsaker än att man BEHÖVER låna -jag har ju t. ex en fråga på mig där jag inte visste om/ ville ha krediten, en kredit kopplad till ett kort banken ville jag skulle ta för att få ett bolån . MYCKET märkligt: "för att få lån till din bostad måste du ta en kredit till...!!! och vi talar inte ens om att du med kortet får en kredit på 10.000" (+ännu en fråga !)
Läste för något år sedan ett inlägg här där någon förde fram teorin om att bankerna inte
gillar aktiva kunder, som kollar runt efter bättre villkor. Det kan ju vara förklaringen.
De vill ha bolåneboskap som nöjt betar i hagen och låter sig mjölkas utan att fundera över om gräset är grönare på andra sidan...
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Lite lustigt att det här ämnet dyker upp just idag.
Nu är det inte antal frågor jag vill skriva om, men jag har just fått ett mail från
banken.
Sålde min bostad 18.2 för att flytta ihop med min särbo.
Kontaktade sedan banken för att ändra lånen på särbons (numera sambons) hus för ca .en vecka sedan, jag ska ju vara med på dem nu när jag bor där och bli delägare i huset
I ansökan har jag angett 0 kr i andra skulder eftersom det är sanningen...
Men i kreditupplysningen har jag kvar min skuld på bostaden jag sålde för drygt 14 dagar sedan. Så banken undrar nu vad det är för lån -så klart ! (det lånet var i en annan bank annars hade det nog inte varit något problem)
Hur kan något så viktigt som uppgifterna hos UC släpa efter på det viset ??
Nu har jag kvittot från mäklaren 18.2 att visa banken så de tror förhoppningsvis på mig,
men ändå...
Hur lång tid har man kvar sina gamla,lösta lån i UC:n ??
Hur lång tid tar det innan NYA lån syns där ? tar det också 2-3-4 veckor innan de
kommer in så kan man ju verkligen undra över hur bankerna kan lita på kreditupplysningen...

Av: Ej inloggad (Ej medlem)

2011-03-07 10:53: Nej, jag vet ju att det är frågor som syns hos UC - de syntes i ett utdrag i slutet av förra året, och de är mindre än 36 månader gamla fortfarande.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Jag fick just en kopia på min UC, sökte nyss ett bolån .
Jag ser inte heller frågor äldre än ett år !
Jag har 4 frågor på mig sedan mars 2010 några fler
ser jag inte, till ex de frågor som blev när jag köpte en annan bostad i dec-09
Så det måste vara så att de gjort en ändring.
10:53
Av: Goldegg (Medlem)

Vad är en anmärkning?


En uppgift om en skuld som är obetald eller inte har betalats i tid kan leda till en s.k. anmärkning hos UC. Anmärkningen är en indikation på att du inte har skött dina betalningar. Anmärkningen finns kvar i UC:s register i tre år (36 månader) på fysisk person (t.ex. privatpersoner) och i fem år när det gäller juridiska personer. Avgörande för om anmärkningen finns kvar är bl.a. om och när skulden betalats och om Kronofogden har hunnit fatta några beslut i ärendet. En anmärkning kan exempelvis leda till att du inte kan låna pengar , skaffa lägenhet, få arbete eller telefonabonnemang. Det är alltid kreditgivaren som avgör om kredit beviljas eller ej.

När en obetald skuld lämnas över från en myndighet (t.ex. skatteverket) till Kronofogden för indrivning registreras den i myndighetens dataregister för utsöknings- och indrivningsmål. UC hämtar dagligen uppgifter om nytillkomna skulder och registrerar detta i våra register. Exempel på sådana skulder är obetalda skatter och avgifter (t.ex. studiemedelsavgifter).

Om du är skyldig någon (i regel privat fordringsägare) pengar och inte betalar tillbaka dessa, kan fordringsägaren ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden, dvs. fordringsägaren riktar genom Kronofogden ett krav på dig att betala. Ansökan registreras och skickas till dig i lösbrev och du kan inom utsatt tid protestera mot kravet. Där får du veta vem som anser sig ha ett krav mot dig och hur stort kravet är.

Om du inte gör några invändningar mot kravet kommer Kronofogden att meddela utslag och med stöd av utslaget kan fordringsägaren begära att Kronofogden driver in skulden. UC hämtar in utslaget och registrerar detta som en anmärkning.


Hur länge finns en anmärkning registrerad?


UC presenterar anmärkningar i 36 månader på alla fysiska personer, dvs. även de som är näringsidkare.

Fysisk person (privatpersoner och enskilda firmor/näringsidkare)
I UC:s register finns en anmärkning för en fysisk person normalt registrerad i tre år. En anmärkning som noterats den 14 september 2010 tas alltså bort den 14 september 2013.

Det innebär att
•en anmärkning på en fysisk person kvarstår i tre år (36 månader)
•misskötta krediter kvarstår i tre år (36 månader)
•missbrukade kontokortskrediter i två år (24 månader)
•missbrukade bankkonton kvarstår i tre år (36 månader)
•misskötta krediter visas bara för banker och kreditmarknadsbolag
•beslut om skuldsanering kvarstår i fem år från den månad skuldsanering beviljades eller om en betalningsplan sträcker sig längre än fem år, så länge avbetalningsplan pågår
•näringsförbud kvarstår i tre år (36 månader) efter att näringsförbudet upphört
•ansökan om konkurs registreras på fysisk person och kvarstår händelseåret plus två år, vilket innebär att en konkursansökan som registrerats i februari 2005 tas bort den 1 januari 2008.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Så anmärkningar finns i UC:n 36 mån...
Men frågor bara ett år tillbaks ?
rätt uppfattat ?
Av: AN (Medlem)

Frågorna är tydligen from 2011 endast 12 mån bakåt. Ansökte om bolån hos Danske bank och fick hem kopian från UC. Endast 12mån frågor redovisades.
Av: jonas (Medlem)

MinUC har fått lite varierande betyg hos Econello.com, frågan är om dom verkligen är så bra? Jag gillar dock att dom håller koll på kreditbetyg åt än och även om uppgifter hos UC förändras skickas ett sms eller ett mail till en direkt.

Källa: http://www.econello.com/sv/companies/minuc/

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet