Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hejsan,

undrar vad folk har för erfarenehter av att "köpa bil på bolånet". Har idag en bostadsrätt i Stockholm som banken för 2 mån sedan värderade till 1,5 miljoner. Mitt bolån är idag på ca 990k, belåningsgrad alltså ca 66%. Min lön är 28500/mån och jag amorterar ganska friskt, bolånet är på 30 år.

Jag har tänkt byta bil, min gamla är värd ca 60k och tänkte lägga 100k till och köpa en nyare.

Är det möjligt att be banken om 100k extra på bolånet? Vad säger man för orsak då man kontaktar banken, att man skall renovera eller som det är, att man ska köpa bil? Jag antar att om man nämner bil så erbjuder dom billån, men jag har ingen lust att betala drygt 3% i ränta (för tillfället, och högre senare) om jag istället kunde få loss 100k på bolånet. Mitt bolån är i SEB .

Alla funderingar och erfarenheter är välkomna, tack på förhand!

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: TJ (Medlem)

Tror inte banken bryr sig om du köper bil eller renoverar.Har själv gjort detta för flera år sedan,sa vad det gällde o det var inga bekymmer.Så länge du har bra marginal på bottenlånet tror jag de gärna lånar ut pengar.Tänk bara på att bilen sjunker snabbare i värde än du amorterar av lånet.Byt inte bil för ofta på detta sättet!!Det bästa är att spara o betala bilen kontant.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Har precis som du lån på ca 900k, lägenheten värderad till 1,5 miljoner fast i göteborg + ungefär samma inkomst. Även jag var i behov av ny bil, gick till banken och sa som det var (alltså ingen historia om renovering eller dyl.). Det var inga problem att låna 150k på lägenheten till sammma ränta som på bolånet iövrigt. Enda kravet var att jag skulle amortera minst 2000 i månaden, vilket är ganska så självklart då värdeminskningen på en bil är ganska så kraftig.
Av: Svensson (Medlem)

Jag har också använt låneutrymme på min villa till att finansiera bil, det var inga problem med banken. De krävde inte ens amortering eftersom vi hade låg belåningsgrad < 50%, men jag valde ändå att lägga upp amorteringsplan för hela "billånet" på 5 år.

Har tyvärr alldeles för många i bekantskapskretsen som ständigt finansierar nya bilar och prylar genom att höja sina bostadslån till max - utan att de amorterar särskilt mycket. Några bekanta belånade t o m kåken för att åka till Thailand i tre månader....Jag tycker det är helt ok att använda låneutrymme i bostaden för andra ändamål än just bostaden, men då bör man ha snabb amorteringsplan.
Av: Lars (Medlem)

Ska inte vara några som helst problem, jag lånade för några år sedan 100k till bil plus 150k som jag investerade vilket jag talade om att jag tänkte göra, gick utan problem och utan krav på amortering. Tänk bara på att optimal belåningsgrad vad gäller rabatter brukar ligga på 65-75% så man bör undvika att belåna för mycket bara för att man kan eftersom man då får sämre villkor på hela lånet.
Av: antto77 (Medlem)

Tack för era svar!

Ringde banken och talade om som det var - inga problem. Det blev ett tilläggslån till bolånet med samma villkor. Bättre att ha det som ett skilt lån så kan man också bestämma en annan (mycket kortare) amorteringstid för billånet!

Håller absolut med att det inte är så smart att låna till konsumtion, men eftersom jag är mycket intresserad av bilar så unnar jag mig lite livskvalitet på den sidan. Huvudsaken är ju att man amorterar bort sina lån och inte kör amorteringsfritt.

Ha de bra!
Av: J.A (Medlem)

En fråga till er som använt låneutrymme i fastigheter, har ni alltid fått ta ut nya pantprev när bolånen utökas?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Om det finns utrymme inom befintliga pantbrev behöver man ju inte ta ut några nya. Annars blir det till att ta ut nya pantbrev alternativt ta ett topplån.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Kan vilken mäklare som hellst värdera eller måste det vara någon från banken?
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Vilken mäklare som helst godkände banken iaf då 2010, kan vara annat nu.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Det varierar mellan bankerna. SEB godkänner bara vissa. SBAB är ännu kinkigare. Vi fick kosta på en hel besiktning då vi lånade av dem. Den kostade över 5000 kr och det var 10 år sedan

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet