Av: Dano (Medlem)

Hej,

Är det någon som har, eller har försökt, att låna i EUR?

Jag kommer att ta ett nytt lån i augusti och funderar på att låna i EUR för att sen förvandla mitt lån till SEK när EUR försvagas ( tycker det är bara en tidsfråga).

Någon här som har frågat eller försökt med detta?

Tack

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Ja, det kanske är bra om man VET hur ekonomin blir.
Men fråga Balterna och Islänningarna...
Av: Pelle (Medlem)

Helt rätt tänkt men är inte säker på hur lätt det är att genomföra för en privatperson. Men det är bara en tidsfråga innan EURSEK ligger nere vid 9,00-9,50 igen
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Finns det inte lättare sätt att spekulera i valuta? Något derivat eller liknande. Skulle tro att de har lägre kostnader.

/Magnus
Av: Kalle (Medlem)

Jag försökte få lån i EUR på min nya lägenhet i våras och diskuterade saken med ett par banker. Både Swedbank och Nordea vägrade ge lån i EUR till privatpersoner. Detta trots att bolån i EUR inte var helt ovanligt för några år sedan i Sverige och att både Swedbank och Nordea lånat ut friskt i EUR i andra länder (som inte har Euro). De har väl blivit brända av resultatet av detta men man tycker ju att de borde göra skillnad på utlåning i övervärderade valutor i syfte att få lägre räntor och utlåning i undervärderade valutor, som SEK, i syfte att tjäna på en starkare krona.

Kostnaderna för privatpersoner att spekulera i valuta är ganska höga (tänk på dolda kostnader som räntemarginaler vilket sällan redovisas på ett transparent sätt, jag betalar t.ex. 1% i avgifter som inte "syns" på en position för svagare dollar). Om bankerna gav lån i öppen konkurrens så borde kostnaden för Eurolån via banken vara lägre. Men det gör de, såvitt jag vet, tyvärr inte :(
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

> men man tycker ju att de borde göra skillnad på utlåning i övervärderade valutor i syfte att få lägre räntor och utlåning i undervärderade valutor, som SEK, i syfte att tjäna på en starkare krona.

Rent objektivt är väl en valuta varken undervärderad eller övervärderad utan helt rätt värderad.

Det är ju liksom marknadsekonomins princip.

Annars hade väl banken kunna maximera vinsten genom att själv spekulera i valuta och slippa helt att krångla med lånekunder.

/Magnus
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Magnus: Du har helt rätt i att det rent objektivt inte finns felvärderade valutor men en ekonomisk princip är också att skillnader i ränta ska motsvaras av värdeförändring av valutan. D.v.s. det är betydligt mer riskabelt för banken att låna ut i en valuta med låg ränta eftersom den valutan sannolikt kommer att stärkas. Det finns ju som bekant inga gratisluncher.

/Kalle
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Nu förstår jag inte riktigt. Menar du att euroräntan är mycket högre än SEK- räntan ?

/Magnus
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Visst är euroräntan högre, exempelvis 1% reporänta mot Riksbankens 0.25%, vilket borde innebära en starkare krona. Det så kallade ränteparitetsteoremet säger att växelkursen på sikt kommer förändras så mycket att det inte spelar någon roll i vilket land man placerat pengarna – när man växlar tillbaka till den ursprungliga valutan kommer växelkursen ha förändrats så att man har lika mycket pengar som om man placerat pengarna i hemlandet från början. Är räntan lägre kommer valutan att stärkas, är räntan högre kommer den att försvagas. Åtminstone bör man vänta sig det. Men jag tänkte mer på de stora skillnader i ränta som gällde mellan de östeuropeiska valutorna och euro/schweizerfranc och som fick så många att låna i utländsk valuta, lån som de svenska bankerna nu önskar att de inte gett. /Kalle
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Ja, det är ju som det är med spekulationer. Det brukar ju vara 50/50 om dom lyckas eller inte. Speciellt i en så välanalyserad marknad som valutamarknaden.

Men visst låter det inte väldigt attraktivt att flytta sina lån till Euro om nu räntan är högre.

/Magnus

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet