Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Hej!

Jag ska låna pengar av en släkting för kontantinsatsen till en lägenhet. Lägenheten köper jag billigare än marknadsvärdet av en vän till mig. Lägenheten är värderad till 1 850 000 och jag köper den för 1 500 000, alltså en Kontantinsats på 225 000. Kan jag värdera om lägenheten när jag köpt den och betala tillbaka pengarna till min släkting?

Vill du få hjälp att förhandla dina bolån?


Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Ja, om fem år.. med nya regler för amort kom också en regel om att man inte får värdera upp en bostad oftare än
vart femte år.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

Fel svar!

Du kan värdera om lägenheten hur många gånger du vill. Det dröjer dock 5år innan din omvärdering påverkar amorteringen på lånet.
Banken värderar din lägenhet utifrån vad du köper den för och inte vad det står i annonsen, du köper den alltså för 1500000 och således blir ditt köp marknadsvärdet på lägenheten. Ditt köp sänker även dina grannars bostadsvärde. För att kunna skriva upp lägenheten till 1850000 har du två val:
1. Renovera lägenheten och öka värdet.
2. Känner/betalar en mäklare som värderar upp den. Denne får dock svårt att motivera en ökning på 350000 utan att något har hänt med bostaden.

Lyckas du få den omvärderad så kommer du sänka räntan för lånet pga högre säkerhet för banken, men ligga kvar med samma amortering i 5år, såvida du inte gjort en omfattande renovering.

Varsågoda.
Av: Ej inloggad (Ej medlem)

en oberoende mäklare borde väl kunna värdera upp bostaden? Hen vet ju inte vad den värderats till tidigare? Om värderingen inte faller i smkaken behöver man ju inte använda den...

Skriv ett svar

Ej inloggad

Tillbaka till forumet