2011-02-22

Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.

När en fyrarummare på Östermalm skulle säljas i slutet av januari var utgångsbudet satt till 6 500 000 kronor och mäklaren uppgav att han fått ett bud på just utgångsbudet.  Nästa budgivare erbjöd 100 000 kronor till, sedan var budgivningen i full gång och priset klättrade upp emot 8 miljoner kronor.

Budgivningen kunde följas via sms, då mäklaren skickade de olika buden till spekulanterna. Allt frid och fröjd, och sparat i en mobiltelefon finns nu hela budgivningshistoriken.

Det märkliga är bara att den historiken börjar med att en budgivare som kallas MW har lagt ett bud på 6,6 miljoner kronor.

Men, vad hände med den första budgivaren, den som mäklaren hävdade hade lagt ett bud på utgångsbudet? Den personen är plötsligt helt osynlig i budgivningshistoriken.

Veckan efter var en annan fyrarummare på Östermalm till salu och samma spekulant fick av ny mäklare, men hos samma fastighetsmäkleri, reda på att det fanns ett bud på just den nivån som var satt som utgångsbud.

Efter ytterligare någon dag fick vår spekulant ett sms från mäklaren att säljarna ville skriva på det bud de hade fått, trots att det inte blivit någon ytterligare budgivning sedan utgångsbudet som var 6 950 000 kronor.

Efter ett par veckor inkom ett nytt sms med beskedet att samma lägenhet nu hade ett nytt utgångsbud cirka en halv miljon kronor lägre än det bud säljarna enligt mäklaren redan hade fått och var beredda att skriva under på.

Mäklarsamfundet startar i april i samarbete med några fastighetsmäklare ett försök med jämförelsepriser. Syftet är att få bukt med problemet med lockpriser. Hur jämförelsepriserna ska sättas och hur försöket ska genomföras ska bli intressant att se.

Det är bra med jämförelsepriser, men det krävs mer än frivilliga jämförelser mellan olika objekt innan en del mäklare avstår från att fylla plånboken med oskäliga pengar. Helt transparenta budgivningar vore ett steg på vägen.


2016-02-07

Förändringar på sajten

Under kommande veckor kommer en del förändringar att göras på sajten.

Läs hela


2015-11-09

Regioner som betalar mest för sina bolån

I år består sammanställningen av ca 2500 hushåll från hela Sverige, varav de flesta från landets storstäder. I undersökningen utmärkte sig Stockholms, Uppsalas, Västra Götalands och Skåne –län, som toppade listan både när det gällde antal bolåneansökningar och storleken på bolån.

Läs hela


2015-09-08

Otippad bank har lägsta snitträntan i Sverige!

SEB har 1,42%. En bank har väsentligt lägre snittränta, 1,30%, än andra bankerna. Klicka här och ta reda på vilken!

Läs hela


2015-09-08

Här är bankernas verkliga boräntor

SEB var fortfarande billigast på bolån i augusti, men uppstickaren Danske Bank utmanar nu på allvar. Det visar siffrorna som bankerna helst inte vill att du ser. – Är du attraktiv för banken kan du säkert pressa det lägre, säger experten Annika Creutzer.

Läs hela


2015-09-07

Så slår nya amorteringskravet

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav dopade bostadsmarknaden i våras. Men experterna räknar inte med samma rusning när det nya, modifierade förslaget sjösätts i maj nästa år. Det gamla förslaget till amorteringskrav gjorde att många bostadsköpare fick bråttom att hitta ny bostad vilket skapade en tillfällig prisbubbla innan det drogs tillbaka.

Läs hela


2015-09-03

Riksbanken lämnar räntan oförändrad (Video)

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på minus 0,35 procent. Beslutet var i linje med förväntningarna hos en majoritet av förhandstipsen, enligt SME Direkts enkät bland ränteproffsen.

Läs hela


2015-09-02

SEB höjer bolåneräntorna

SEB höjer sina boräntor från och med i dag den 2 september med cirka 0,15 procentenheter. Det framgår av ett meddelande på bankens hemsida.

Läs hela


2015-08-31

Så blåser banken dig på räntesänkningen

Mycket pekar mot att Riksbanken sänker styrräntan på onsdag. Men trots att det gör det ännu billigare för bankerna kan du glömma att de sänker boräntan frivilligt. De tjänar nämligen mer än någonsin på dig.

Läs hela


2015-08-24

Fasa ut ränteavdrag

änteavdragen bör fasas ut och ett amorteringskrav införas för att hejda hushållens skuldökning, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. Arturo Arques vill att ränteavdraget, som är 30 procent, ska fasas ut på tio år med start 2018. Redan 2016 bör avdraget få en maxgräns på 100.000 kronor.

Läs hela


2015-08-20

Länsförsäkringar sänker bolåneräntor

Länsförsäkringar sänker räntorna för vissa bolån, enligt ett pressmeddelande. 2-årsräntan sänks med 4 punkter till 2,03 procent medan 4-årsräntan reduceras med 10 punkter till 2,28 procent.

Läs hela


2015-08-19

Så lyckas de pressa räntan

SEB har utmärkande låg snittränta bland storbankerna, men räntepressarsajterna når ännu lägre. En förklaring är högt belånade kunder, enligt Lånbytes vd Alexander Widegren. SEB hade den lägsta snitträntan bland storbankerna i juli på 1,36 procent, jämfört med dyraste storbanken Handelsbanken på 1,61 procent.

Läs hela


2015-08-18

Kommunen med högst snittlån

Tyngst belånade i landet är de som äger bostad i Danderyds kommun. I Jokkmokk i Norrbotten ligger snittlånet på 174.000 kronor – inte ens en tiondel av de mest skuldtyngda Stockholmskommunerna.

Läs hela


2015-08-17

Ny sajt för din ekonomi - Expressen och Di

I dag är det premiär för nygamla ekonomisajten Dina pengar. Innehållet är en bred bevakning av plånboksfrågor, näringsliv och ekonomisk utveckling.

Läs hela


2015-08-15

Stort intresse för att pressa bolåneräntor

Den kyliga sommaren har fått många att se över sin privatekonomi. Företag som jobbar med lånbytartjänster vittnar om ett stort intresse för att pressa bolåneräntorna. Krav på att bankerna ska redovisa snitträntan och vårens diskussioner om amorteringskrav tros ligga bakom.

Läs hela


2015-08-13

Högst boränta, kunderna bryr sig inte!

Länsförsäkringar Bank hade de högsta snitträntorna på bolån i juli. Men det är inget kunderna bryr sig om, enligt vd Rikard Josefson.

Läs hela


2015-08-13

Mäklare varnar för bostadsbubbla

Årets största visningshelger står för dörren. Ett rekordlågt utbud och nedtryckta boräntor eldar på priserna. Mäklare varnar nu för att oroade politiker kan spräcka en bubbla om de bromsar för hårt.

Läs hela


2015-08-01

Bolånekunderna som lyckas bäst

Storbanken SEB:s bolånekunder lyckades bäst i förhandlingarna om den rörliga räntan i juli. De 20 procent som kom undan allra billigast fick i snitt ner tremånadersräntan till 0,92 procent, enligt Comboloans bolånebarometer.

Läs hela


2015-06-10

Kunderna som är mest sugna på att vara otrogna

SEB:s rabatter på bolån till storfacken biter banken i baken. Kunderna är nämligen mer benägna att vara otrogna mot SEB än mot konkurrenterna.

Av de som kommer till Lånbyte är nämligen SEB klart överrepresenterad när det gäller viljan att vara otrogen sin bank. Av de bankkunder som kan tänka sig att byta kommer 24 procent från SEB, jämfört med 17 procent vardera från Handelsbanken och Swedbank, samt 10 procent från Nordea och 8 procent vardera från SBAB och Skandiabanken.

Läs hela


2015-06-09

Nojar över skuldberget

Finansinspektionen, FI, är fortsatt oroad över hushållens höga skulder. För att minska riskerna bör ett amorteringskrav komma på plats så fort som möjligt, slår myndigheten fast i en färsk rapport.

Läs hela


2015-06-08

Hit går monsterlånarna

Skandiabankens kunder har långt större bolån än andra bankkunder. Det visar siffror som räntepressarsajten Lånbyte tagit fram exklusivt för Dagens industri. Skandiabanken skiljer sig åt från övriga banker som erbjuder bolån. På Skandiabanken sker nästan all interaktion via hemsidan, alla ansökningar om bolån sker via webbformulär.

Läs hela