2011-02-22

Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.

När en fyrarummare på Östermalm skulle säljas i slutet av januari var utgångsbudet satt till 6 500 000 kronor och mäklaren uppgav att han fått ett bud på just utgångsbudet.  Nästa budgivare erbjöd 100 000 kronor till, sedan var budgivningen i full gång och priset klättrade upp emot 8 miljoner kronor.

Budgivningen kunde följas via sms, då mäklaren skickade de olika buden till spekulanterna. Allt frid och fröjd, och sparat i en mobiltelefon finns nu hela budgivningshistoriken.

Det märkliga är bara att den historiken börjar med att en budgivare som kallas MW har lagt ett bud på 6,6 miljoner kronor.

Men, vad hände med den första budgivaren, den som mäklaren hävdade hade lagt ett bud på utgångsbudet? Den personen är plötsligt helt osynlig i budgivningshistoriken.

Veckan efter var en annan fyrarummare på Östermalm till salu och samma spekulant fick av ny mäklare, men hos samma fastighetsmäkleri, reda på att det fanns ett bud på just den nivån som var satt som utgångsbud.

Efter ytterligare någon dag fick vår spekulant ett sms från mäklaren att säljarna ville skriva på det bud de hade fått, trots att det inte blivit någon ytterligare budgivning sedan utgångsbudet som var 6 950 000 kronor.

Efter ett par veckor inkom ett nytt sms med beskedet att samma lägenhet nu hade ett nytt utgångsbud cirka en halv miljon kronor lägre än det bud säljarna enligt mäklaren redan hade fått och var beredda att skriva under på.

Mäklarsamfundet startar i april i samarbete med några fastighetsmäklare ett försök med jämförelsepriser. Syftet är att få bukt med problemet med lockpriser. Hur jämförelsepriserna ska sättas och hur försöket ska genomföras ska bli intressant att se.

Det är bra med jämförelsepriser, men det krävs mer än frivilliga jämförelser mellan olika objekt innan en del mäklare avstår från att fylla plånboken med oskäliga pengar. Helt transparenta budgivningar vore ett steg på vägen.

Dela


2016-10-21

Storbankerna kräver amortering även av gamla lån

Enligt en ny undersökning av Svd Näringsliv visar det sig att storbankerna infört amortering även på kunder som flyttar gamla lån, alltså inte bara nyutlåning så som Finansinspektionen avsåg vid implementeringen av amorteringskravet.

Läs hela


2016-10-14

Bostadspriserna på väg upp

Priserna på både borätter och villor ökar, samtdigt som utbudet av nya villor är rekordlågt

Läs hela


2016-10-09

Snitträntorna ger en skev bild

Bankerna rapporterar efter varje månadsslut in snitträntor för alla bolånens löptider. Ambitionen från myndigheterna var att förbättra transparensen, men i verkligheten blev det ett ganska skevt begrepp.

Läs hela


2016-10-06

Konsumentmakt - inget för bankkunder

I veckan kom den årliga rapporten från Svenskt kvalitetsindex (SKI), som visade svidande kritik mot bankerna, men trots det verkar kunderna vara lojala i alla fall om man ser på Comboloans medlemmar.

Läs hela


2016-10-03

Bästa förhandlarna i September fick 0,95% hos Ålandsbanken

Comboloans bolånebarometer för September visar att det var hos Ålandsbanken man kunde förhandla sig till den lägsta bolåneräntan under September.

Läs hela


2016-09-30

Comboloan gör comeback!

Comeback blir det då Fredrik Giers som var Comboloans VD mellan 2007-2009 nu återkommer som ägare; Comeback blir det också då plattformen nu påbörjar en modernisering tillsammans med medlemmarna, partners och ny teknik som successivt kommer förändra och utveckla Comboloan.

Läs hela


2016-09-20

Riksbanken höjer i början av 2018

Enligt SBABs Boräntenytt så kommer Riksbanken inte sänka mer utan nästa steg är en höjning, men det dröjer...

Läs hela


2016-09-07

Riksbanken behåller reporäntan på -0,50%

För att behålla den stigande inflationen beslutade direktionen om oförändrad reporänta på -0,50%

Läs hela


2016-09-01

Comboloans bolånebarometer för Augusti ute

Bästa förhandlarna i Augusti 2016 fick 0,75% hos Danske Bank

Läs hela


2016-08-31

Skuldkvotstak inte lösningen?

Swedbanks chefsekonom Anna Breman tycker att man ska vänta med skuldkvotstaket

Läs hela


2016-08-24

Fördel säljarna på bostadsmarknaden

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån visar senaste resultaten på att det är säljarnas marknad igen.

Läs hela


2016-08-18

Hushållens sparkonton växer

Saldot på hushållens bankkonton har vuxit med knappt 11 procent de senaste tolv månaderna och är nu uppe i nästan 1 600 miljarder kronor.

Läs hela


2016-08-14

Populäraste banken är den som ger lägst ränta

Bland Comboloans medlemmar är det i alla fall tydligt att den bank som är villig att ge lägst ränta också blir den bank som flest medlemmar i slutändan väljer.

Läs hela


2016-08-10

Kör kort bindningstid!

Visst kan det kännas lockande att binda bolånet på 3 eller 5 år nu när räntorna är så låga, men lugn, det är ingen stress och det är troligt att de långa räntorna kommer bli ännu billigare inom kort.

Läs hela


2016-08-01

Bästa förhandlarna i Juli fick 0,87% hos SEB

Comboloans bolånebarometer för Juli ute

Läs hela


2016-08-01

Villa = Bostad eller investering?

Enligt en ny undersökning från Landshypotek Bank så skiljer sig synen på bostadsfinansiering markant om man bor i storstad eller om man bor i andra delar av landet.

Läs hela


2016-07-06

Bästa förhandlarna fick 1,13% hos SEB

Comboloans bolånebarometer för Juni har kommit ut och de främsta förhandlarna av Comboloans medlemmar fick 1,13% ränta hos SEB.

Läs hela


2016-06-27

Bolåneräntor ner efter Brexit

Troligt att Brexit är goda nyheter för redan låga bolåneräntor

Läs hela


2016-06-21

De flesta har goda bolånemarginaler

SBAB har via CINT/Snabba Svar för 5e året i rad gjort en enkätundersökning för att ta tempen på bolåntagarna.

Läs hela


2016-06-15

Få finner snitträntan intressant

Enligt en ny undersökning av Sifo på uppdrag av Avanza så visar det sig att bara 38% av låntagarna använder sig av snitträntan.

Läs hela