2011-02-22

Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.

När en fyrarummare på Östermalm skulle säljas i slutet av januari var utgångsbudet satt till 6 500 000 kronor och mäklaren uppgav att han fått ett bud på just utgångsbudet.  Nästa budgivare erbjöd 100 000 kronor till, sedan var budgivningen i full gång och priset klättrade upp emot 8 miljoner kronor.

Budgivningen kunde följas via sms, då mäklaren skickade de olika buden till spekulanterna. Allt frid och fröjd, och sparat i en mobiltelefon finns nu hela budgivningshistoriken.

Det märkliga är bara att den historiken börjar med att en budgivare som kallas MW har lagt ett bud på 6,6 miljoner kronor.

Men, vad hände med den första budgivaren, den som mäklaren hävdade hade lagt ett bud på utgångsbudet? Den personen är plötsligt helt osynlig i budgivningshistoriken.

Veckan efter var en annan fyrarummare på Östermalm till salu och samma spekulant fick av ny mäklare, men hos samma fastighetsmäkleri, reda på att det fanns ett bud på just den nivån som var satt som utgångsbud.

Efter ytterligare någon dag fick vår spekulant ett sms från mäklaren att säljarna ville skriva på det bud de hade fått, trots att det inte blivit någon ytterligare budgivning sedan utgångsbudet som var 6 950 000 kronor.

Efter ett par veckor inkom ett nytt sms med beskedet att samma lägenhet nu hade ett nytt utgångsbud cirka en halv miljon kronor lägre än det bud säljarna enligt mäklaren redan hade fått och var beredda att skriva under på.

Mäklarsamfundet startar i april i samarbete med några fastighetsmäklare ett försök med jämförelsepriser. Syftet är att få bukt med problemet med lockpriser. Hur jämförelsepriserna ska sättas och hur försöket ska genomföras ska bli intressant att se.

Det är bra med jämförelsepriser, men det krävs mer än frivilliga jämförelser mellan olika objekt innan en del mäklare avstår från att fylla plånboken med oskäliga pengar. Helt transparenta budgivningar vore ett steg på vägen.

Dela


2016-12-09

Ålandsbanken utklassar storbankerna!

Trenden har varit tydlig hela året, uppstickaren Ålandsbanken har under hela 2016 haft de lägsta snitträntorna för bolån med 3-månaders bindningstid.

Läs hela


2016-12-02

Är digitala bolån med Bitcoin lösningen?

Mäklarvärlden skriver om hur Kairos Future jobbar med ett initiativ som är i uppstartsfasen, där tanken är att nyttjandet av så kallad ”blockkedjeteknik” (ligger bakom Bitcoin, den digital valutan) ska kunna ersätta manuella och pappersberoende processer.

Läs hela


2016-12-01

"Trumpeffekten" - fler binder bolånen!

November månads bolånebarometer visar att bland Comboloans medlemmar kunde man se en omedelbar ”Trumpeffekt” där 84% valde rörliga bolån, medan 16% valde att binda; detta ska jämföras med oktober månad där motsvarande siffror låg på 90% rörligt och 10% bundet.

Läs hela


2016-11-28

Har du ekonomi för lånet?

Testa, vad får bostaden kosta? Har du ekonomi för lånet? Vi har uppdaterat våra kalkyler!

Läs hela


2016-11-24

Ska du sälja din bostad?

Jämför och hitta en mäklare som passar dina behov.

Läs hela


2016-11-18

Räntorna har börjat röra på sig

Efter att räntorna mer eller mindre stått helt stilla sedan i somras, har flera banker börjat justera sina räntor.

Läs hela


2016-11-15

Du förhandlar för mesigt!

Sanningen är att storbankerna i modern tid aldrig tjänat mer på bolånen än vad man gör just nu och den som finansierar deras party, det är du!

Läs hela


2016-11-08

Ålandsbankens snittränta i en egen klass

Bankerna har idag rapporterat snitträntorna för Oktober och Ålandsbanken är åter i topp, men nu utan konkurrens.

Läs hela


2016-11-02

Bästa förhandlarna i Oktober 2016 fick 1,00% hos SEB

Comboloans bolånebarometer för Oktober visar att det var hos SEB man kunde förhandla sig till den lägsta bolåneräntan under Oktober.

Läs hela


2016-10-27

Drömläge att få rekordlåg bolåneränta

Har förutsättningarna för en extremlåg bolåneränta någonsin varit bättre?

Läs hela


2016-10-21

Storbankerna kräver amortering även av gamla lån

Enligt en ny undersökning av Svd Näringsliv visar det sig att storbankerna infört amortering även på kunder som flyttar gamla lån, alltså inte bara nyutlåning så som Finansinspektionen avsåg vid implementeringen av amorteringskravet.

Läs hela


2016-10-14

Bostadspriserna på väg upp

Priserna på både borätter och villor ökar, samtdigt som utbudet av nya villor är rekordlågt

Läs hela


2016-10-09

Snitträntorna ger en skev bild

Bankerna rapporterar efter varje månadsslut in snitträntor för alla bolånens löptider. Ambitionen från myndigheterna var att förbättra transparensen, men i verkligheten blev det ett ganska skevt begrepp.

Läs hela


2016-10-06

Konsumentmakt - inget för bankkunder

I veckan kom den årliga rapporten från Svenskt kvalitetsindex (SKI), som visade svidande kritik mot bankerna, men trots det verkar kunderna vara lojala i alla fall om man ser på Comboloans medlemmar.

Läs hela


2016-10-03

Bästa förhandlarna i September fick 0,95% hos Ålandsbanken

Comboloans bolånebarometer för September visar att det var hos Ålandsbanken man kunde förhandla sig till den lägsta bolåneräntan under September.

Läs hela


2016-09-30

Comboloan gör comeback!

Comeback blir det då Fredrik Giers som var Comboloans VD mellan 2007-2009 nu återkommer som ägare; Comeback blir det också då plattformen nu påbörjar en modernisering tillsammans med medlemmarna, partners och ny teknik som successivt kommer förändra och utveckla Comboloan.

Läs hela


2016-09-20

Riksbanken höjer i början av 2018

Enligt SBABs Boräntenytt så kommer Riksbanken inte sänka mer utan nästa steg är en höjning, men det dröjer...

Läs hela


2016-09-07

Riksbanken behåller reporäntan på -0,50%

För att behålla den stigande inflationen beslutade direktionen om oförändrad reporänta på -0,50%

Läs hela


2016-09-01

Comboloans bolånebarometer för Augusti ute

Bästa förhandlarna i Augusti 2016 fick 0,75% hos Danske Bank

Läs hela


2016-08-31

Skuldkvotstak inte lösningen?

Swedbanks chefsekonom Anna Breman tycker att man ska vänta med skuldkvotstaket

Läs hela