2011-02-22

Att ljuga om första budet är ett nytt mäklarknep i Stockholm. Jag har haft insyn i ett antal budgivningar sedan årsskiftet och i tre av dem är det uppenbart att mäklaren inte varit ärlig med utgångsbudet.

När en fyrarummare på Östermalm skulle säljas i slutet av januari var utgångsbudet satt till 6 500 000 kronor och mäklaren uppgav att han fått ett bud på just utgångsbudet.  Nästa budgivare erbjöd 100 000 kronor till, sedan var budgivningen i full gång och priset klättrade upp emot 8 miljoner kronor.

Budgivningen kunde följas via sms, då mäklaren skickade de olika buden till spekulanterna. Allt frid och fröjd, och sparat i en mobiltelefon finns nu hela budgivningshistoriken.

Det märkliga är bara att den historiken börjar med att en budgivare som kallas MW har lagt ett bud på 6,6 miljoner kronor.

Men, vad hände med den första budgivaren, den som mäklaren hävdade hade lagt ett bud på utgångsbudet? Den personen är plötsligt helt osynlig i budgivningshistoriken.

Veckan efter var en annan fyrarummare på Östermalm till salu och samma spekulant fick av ny mäklare, men hos samma fastighetsmäkleri, reda på att det fanns ett bud på just den nivån som var satt som utgångsbud.

Efter ytterligare någon dag fick vår spekulant ett sms från mäklaren att säljarna ville skriva på det bud de hade fått, trots att det inte blivit någon ytterligare budgivning sedan utgångsbudet som var 6 950 000 kronor.

Efter ett par veckor inkom ett nytt sms med beskedet att samma lägenhet nu hade ett nytt utgångsbud cirka en halv miljon kronor lägre än det bud säljarna enligt mäklaren redan hade fått och var beredda att skriva under på.

Mäklarsamfundet startar i april i samarbete med några fastighetsmäklare ett försök med jämförelsepriser. Syftet är att få bukt med problemet med lockpriser. Hur jämförelsepriserna ska sättas och hur försöket ska genomföras ska bli intressant att se.

Det är bra med jämförelsepriser, men det krävs mer än frivilliga jämförelser mellan olika objekt innan en del mäklare avstår från att fylla plånboken med oskäliga pengar. Helt transparenta budgivningar vore ett steg på vägen.


2016-08-18

Hushållens sparkonton växer

Saldot på hushållens bankkonton har vuxit med knappt 11 procent de senaste tolv månaderna och är nu uppe i nästan 1 600 miljarder kronor.

Läs hela


2016-08-14

Populäraste banken är den som ger lägst ränta

Bland Comboloans medlemmar är det i alla fall tydligt att den bank som är villig att ge lägst ränta också blir den bank som flest medlemmar i slutändan väljer.

Läs hela


2016-08-10

Kör kort bindningstid!

Visst kan det kännas lockande att binda bolånet på 3 eller 5 år nu när räntorna är så låga, men lugn, det är ingen stress och det är troligt att de långa räntorna kommer bli ännu billigare inom kort.

Läs hela


2016-08-01

Bästa förhandlarna i Juli fick 0,87% hos SEB

Comboloans bolånebarometer för Juli ute

Läs hela


2016-08-01

Villa = Bostad eller investering?

Enligt en ny undersökning från Landshypotek Bank så skiljer sig synen på bostadsfinansiering markant om man bor i storstad eller om man bor i andra delar av landet.

Läs hela


2016-07-06

Bästa förhandlarna fick 1,13% hos SEB

Comboloans bolånebarometer för Juni har kommit ut och de främsta förhandlarna av Comboloans medlemmar fick 1,13% ränta hos SEB.

Läs hela


2016-06-27

Bolåneräntor ner efter Brexit

Troligt att Brexit är goda nyheter för redan låga bolåneräntor

Läs hela


2016-06-21

De flesta har goda bolånemarginaler

SBAB har via CINT/Snabba Svar för 5e året i rad gjort en enkätundersökning för att ta tempen på bolåntagarna.

Läs hela


2016-06-15

Få finner snitträntan intressant

Enligt en ny undersökning av Sifo på uppdrag av Avanza så visar det sig att bara 38% av låntagarna använder sig av snitträntan.

Läs hela


2016-06-07

Sättning på bostadsmarknaden

En vecka efter implementeringen av amorteringskravet så signalerar allt fler att det redan skett en sättning på bostadsmarknaden.

Läs hela


2016-06-02

Därför ska du kolla in Comboloans bolånebarometer

Comboloans bolånebarometer kommer ut varje månad och nu är maj månads barometer klar. Bolånebarometern ger dig ett unikt verktyg och "insights" från andra medlemmar som förbättrar din förhandlingsposition.

Läs hela


2016-06-01

Comboloans medlemmar valde Handelsbanken i maj

Under maj månad valde 26% av Comboloans medlemmar Handelsbanken, följt av Swedbank och SEB.

Läs hela


2016-05-27

Finansinspektionen tar bankerna i örat

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen har bjudit in bankcheferna för att prata allvar om den skenande skuldökningen.

Läs hela


2016-05-23

Kan det bli en sänkning till från Riksbanken?

Är det möjligt att Riksbanken överväger ännu en sänkning den 6 juli?

Läs hela


2016-05-18

Rusning på bostadsmarknaden

Det är rusning på bostadsmarknaden just nu. Det är i sig inte ovanligt att maj är en het period på bostadsmarknaden, men i år när det sammanträffar med stundande amorteringskrav, så kokar det på Hemnet.

Läs hela


2016-05-15

Fortsatt låg ränta

Trots att vi nu haft negativ reporänta i 15 månader så ser experterna ingen höjning i närtid. Riksbanken, Handelsbanken och SBAB är eniga.

Läs hela


2016-05-12

Bankernas marginal 1,48 procentenheter

Finansinspektionen (FI) publicerar varje kvartal bankernas marginal på bolån. I mars hade bankerna en marginal om 1,48 procentenheter

Läs hela


2016-05-09

Bankernas snitträntor säger väldigt lite

Sedan bankerna började publicera sina snitträntor har skillnaden mellan marknadens högsta och minsta snittränta minskat och snitträntornas relevans kan verkligen ifrågasättas

Läs hela


2016-05-01

Comboloan - ett Supertips!

När Sveriges största datortidning - PC för Alla utser sina favoriter bland jämförelsetjänster och hemekonomisajter, kvalificerar sig Comboloan dubbelt upp!

Läs hela


2016-04-24

Riksbanken fortsätter med att stimulera ekonomin

Riksbanken valde att behålla reporäntan på -0,50%, men fortsatte samtidigt med att stimulera ekonomin genom nya stödköp av stadsobligationer för 45 miljarder kronor

Läs hela